Kjøpesentre over hele landet: Avlyser Black Friday

IKKE SOM VI ER VANT TIL: Landets kjøpesentre forteller om en Black Friday utenom det vanlige. Foto: Sarah Silbige/Reuters.

I stedet for Black Friday, blir det Black Week på kjøpesentre landet over. Slik blir det for deg som kunde. 

Siri Christensen
Publisert:

Lange køer, fullstappede butikker og titalls personer som kriger over de beste tilbudene; slik forbinder mange årets største handledag, Black Friday.

Men samtidig som dagen nærmer seg med stormskritt, øker også smittetallene landet over.

Hva vil skje med den store handledagen? MinMote har tatt en prat med de største kjøpesenterkjedene for å høre.

– Vi har egentlig avlyst Black Friday, og heller innført Black Week, sier senterdirektør ved Strømmen Storsenter, Per Kristian Trøen.

Med Black Week ønsker de å sikre like tilbud til kunden gjennom hele uken.

– Vi ønsker å spre handelen og ikke smitten, og da kan vi ikke tillate butikker å ha timesalg. Butikkene må heller ha tilbud spredt utover hele uken, sier Trøen.

Ved Sandvika Storsenter har Black Friday vært kjennetegnet ved «løp & kjøp» og timetilbud.

– Slik vil det ikke være i år. Vi har måttet tenke helt nytt rundt våre markedskampanjer for å ivareta sikkerhet og smittevern for våre kunder og ansatte, sier senterdirektør Kathrine Ingerø.

Og det er denne strategien alle sentre eid av Thon Eiendom, Citycon og Amfi, har valgt.

KJENDIS

Dette er sesongens mest lekne tilbehør

SENTERLEDER: Kathrine Ingerø. Foto: Mona Ødegård.

Mindre markedsføring

Black Week er ikke et nytt fenomen, og at har vært praktisert av mange butikkjeder i flere år.

– Hovedbudskapet er trygg handel med påminnelser om smittevernreglene som gjelder. Våre butikker kommer til å ha tilbud men vi kommer ikke å markedsføre dette i like stort omfang som tidligere, sier Daniel Sellevoll, kommunikasjonssjef i Citycon.

Citycon eier blant annet City Syd i Trondheim, Oasen i Bergen og Liertoppen kjøpesenter.

– Black Friday er vanligvis en viktig handelsdag for kunder og butikker. Nå er fokuset å følge de gjeldende smittevernreglene, samtidig som butikkene holder åpent og konkurrer om kunden, sier Sellevoll.

KLÆR

DE FINESTE KÅPENE I HØST

Oppfordrer til å handle i butikk

Trøen sier de allerede i sommer startet planleggingen av uken Black Friday tradisjonelt er i, i samråd med kommuneoverlegen i Lillestrøm.

– Det har vært utfordrende og jeg tør ikke spå hvordan det blir. Vi har måttet endre strategi flere ganger allerede.

Selv om folk har mulighet til å ta i bruk netthandel, håper Trøen at folk også benytter seg av handling i butikk.

– Hvis vi ønsker å ha fysiske butikker i fremtiden, må vi faktisk handle fysisk i butikk og ikke handle på nett, sier han.

– Så du oppfordrer folk til å handle på senteret, selv om man flere steder i landet blir bedt om å holde seg mest mulig hjemme?

– Jeg oppfordrer folk til å handle i fysiske butikker for at de skal få omsetning og overleve. Det er viktig å sikre den omsetningen vi kan, samtidig som vi må sikre smittevern.

STOR HANDLEDAG: Tradisjonen Black Friday har også fått fotfeste i Norge. Foto: Reuters.

Innfører tiltak

Alle kjedene sier kundene skal være sikre på at de gjør alt de kan for å legge til rette for trygg handel og god smittevern.

– Vi overvåker hele tiden hvor mange mennesker som er på senteret, og er det noe vi har nok av så er det antibac-stasjoner, sier Trøen.

Trøen har i likhet med flere av de andre større sentrene, leid inn ekstra vektere, utvidet åpningstider, og kommer til å dele ut gratis munnbind for dem som ikke har.

– Black Friday er jo innarbeidet i det norske samfunnet, og da er det viktig at vi også i år legger til rette at for at folk har mulighet til å handle i trygge omgivelser, sier han.

Han presiserer at hver og en av oss må passe på og overholde de lokale og nasjonale retningslinjene.

– Man bør planlegge hva man skal kjøpe på forhånd, kanskje ikke reise hele familien, holde to meter avstand og ikke dra hvis man er syk, sier han.

Publisert: