Ny studie: Menskoppen er like trygg som bind eller tampong

UVANT FOR MANGE: Mange har vært skeptisk til menskoppen, men nå viser en fersk studie at det skal være lite trygt og effektivt som bind og tamponger. Foto: Istockphoto

Menskoppen er både utskjelt og elsket. Nå får den støtte fra vitenskapelig hold for første gang.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Selv om menskoppen fremdeles er fremmed for mange, har den også blitt trukket frem som et godt alternativ til engangsprodukter som bind og tamponger.

Nå har menskoppen gjennomgått sin første store internasjonale analyse og studie som er blitt publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.

Nå er det altså vitenskapelig bevist at menskoppen er trygg og kan være like effektiv som andre sanitærprodukter.
Studien er basert på 43 mindre undersøkelser og data fra 3319 kvinner, og viser at menskoppen er trygg og lekker like lite eller mindre sammenlignet med vanlige bind og tamponger.

– Selv om 1,9 milliarder kvinner i verden menstruerer, og i gjennomsnitt bruker 65 dager i året på å håndtere menstruasjonsblod, finnes det få studier av god kvalitet som sammenligner sanitærprodukter, sier artikkelforfatter og professor Penelope Phillips-Howard fra Liverpool School of Tropical Medicine i en pressemelding.
Så du? Slik gikk det da MinMote testet menskoppen:

Studien kombinerer data fra medisinske studier og litteratur som avhandlinger og rapporter, og er hentet fra både lav- og mellominntektsland og høyinntektsland.

Artikkelforfatterne har også kommet frem til at det ikke er noen tegn til at bruk av menstruasjonskopper er knyttet til økt risiko for infeksjoner.

NYHETER

Mensen-emoji får kritikk for å være feig

I studien kommer det også frem at rundt 70 prosent av kvinnene som prøvde menskoppen og fikk teken på å bruke den ønsket å fortsette med det i fremtiden.

Det trekkes også frem at bevisstheten rundt menskoppen som et alternativ til mensbeskyttelse er lav.

Sigrun Stenseth, som sammen med Helene Svabø driver podkasten Femihelse, sier til MinMote at de er glad det gjøres forskning på feltet, og at de begge er fan av menskoppen.

– Vi er selv veldig store fans av menskoppen da vi opplever den som både trygg og renslig, slik undersøkelsen sier. Ikke minst er det jo også bra for miljøet fordi man kaster jo så mye bind og tamponger hver gang man har mensen.

ALLTID MED: Helene Svabø og Sigrun Stenseth bak «Femihelse» er på ferie i Georgia for øyeblikket, og menskoppen er selvfølgelig med. Foto: Privat

Studien viser at over en tiårsperiode vil en menskopp skape 0,4 prosent av plastavfallet sammenlignet med bind og 6 prosent sammenlignet med tamponger.

– I tillegg får man faktisk en fin oversikt over hvor mye man blør og det kan jo være greit å vite, sier Stenseth.

Men selv om mange liker menskoppen da de først prøver den, er det fremdeles knyttet skepsis til produktet.

– Vi tror at grunnen til at en del er skeptiske er kanskje fordi når man bruker menskopp kommer man veldig nær sitt eget blod, men det ble i hvert fall vi veldig fort vant med, og synes nå det faktisk er mindre ekkelt og mer hygienisk en tamponger og bind som er fulle av kjemikalier. Og det kan for noen også lukte mer mensen. Menskopp er ikke for alle, men de vi kjenner som har prøvd det blir fort fans! Og det er jo en super bonus at man kan bade med den, trene med den og ha den i 12 timer. Vi glemmer rett og slett at vi har mensen, sier Stenseth.

Husker du? Mens-reklame vekte kvalme:

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.