Peter Lindbergh er død

GÅTT BORT: Peter Lindbergh døde tirsdag. Here fra en åpning av en fotoutstilling i 2016. Foto: Levin Den Boer/EPA.

Den legendariske motefotografen ble 74 år.

Ingeborg Aspeli
Publisert:

Den tyske fotografen gikk bort på tirsdag. Det annonserte familien hans på den offisielle Instagram-kontoen på onsdag.

– Det er med dyp sorg at vi annonserer at Peter Lindbergh gikk bort den 3. september 2019, i en alder av 74 år.

Videre skriver de at han etterlater seg konen Petra, hans første kone Astrid og de fire sønnene Benjamin, Jeremy, Simon og Joseph. De avslutter med at han etterlater seg et stort tomrom.

Lindbergh jobbet med mange store designere og anerkjente motemagasiner som Vogue, Harper's Bazaar og Vanity Fair i løpet av karrieren. Nylig jobbet han med hertuginne Meghan for å skape september-utgaven av britiske Vogue hvor hun var gjesteredaktør.

Lindbergh tok også bildene av Meghan da hun var på forsiden av Vanity Fair i 2017 og SNAKKET UT OM ROMANSEN MED PRINS HARRY FOR FØRSTE GANG.

FOTOGRAFERT AV LINDBERGH: Coveret til september-utgaven av britiske Vogue hvor hertuginne Meghan var gjesteredaktør. På forsiden er Adwoa Aboah, Adut Akech, Ramla Ali, Jacinda Ardern, Sinead Burke, Gemma Chan, Laverne Cox, Jane Fonda, Salma Hayek Pinault, Francesca Hayward, Jameela Jamil, Chimamanda Ngozi Adichie, Yara Shahidi, Greta Thunberg og Christy Turlington. Foto: Faksimile Vogue/Reuters

På 90-tallet var han kjent for fotografiene sine av Naomi Campbell, Cindy Crawford og Linda Evangelista. Han var med på lansere det som blir omtalt som «supermodellæraen».

Hans varemerke var portrettbilder i sort/hvitt, hvor modellene så rett inn i kameraet. Dette var en stor kontrast til den glossy standarden som ellers preget skjønnhet- og motebransjen på 80- og 90-tallet.

Lindbergh foretrukket å ta naturlige bilder.

– Det finnes ingen skjønnhet uten sannhet. Alt dette falske som gjør en person til noe som ikke er dem kan ikke være vakkert. Det er latterlig, sa Lindbergh i 2016 i forbindelse med lanseringen av den berømte Pirelli-kalenderen.

Dette snakket han også om med Vogue tidligere i år.

– Jeg hater billedredigering. Jeg hater sminke. Jeg pleier alltid å si «ta bort sminken!», sier han og fortsetter:

– Alle de gangene vakre kvinner har spurt meg om å gjøre beina deres lengre eller om å flytte øyene deres lenger fra hverandre – du kan ikke tro det. Det er galskap.

– Peter ser skjønnhet i ekte mennesker

I det samme intervjuet sier redaktøren i britiske Vogue, Edward Enninful, dette om fotografen:

– Peter ser skjønnhet i ekte mennesker og ekte situasjoner. Han får alltid alle til å føle seg bra.

Victoria Beckham er en av dem som sørger over fotografen. Hun har delt et bilde av et legendarisk magasin-cover tatt av Lindbergh og skriver:

– Det er så trist å høre dette. Peter Lindbergh forandret motefotografiet og hadde et utrolig talent som vil bli savnet.

Charlize Theron har også delt noen minner på sosiale medier, hvor hun skriver at han var genial, men det som virkelig gjorde han spesiell var hans «snillhet, varme og gode humor».

– Han er en av de beste menneskene jeg noen gang har møtt. Jeg vil aldri glemme deg, min venn, avslutter hun på Twitter.

Publisert: