Oslo-designeren Michael Olestad debuterte i København: – Ikke sovet på flere uker

MINNER OM BESTEMOR: Olestad hadde hentet inspirasjon fra barndommen. Foto: MinMote.

KØBENHAVN (MinMote): Minner fra barndommen var inspirasjonen bak den rykende ferske kolleksjonen til Michael Olestad (38). 

Publisert:

Det ble etter hvert stinn brakke i fabrikklokalet utenfor København sentrum da nordmannen viste sin nye kolleksjon på Copenhagen Fashion Week.

– Det er helt umulig å beskrive hvordan jeg føler meg nå. Jeg er helt tom, faktisk. Jeg har nesten ikke sovet på flere uker. Jeg klarer ikke å beskrive følelser eller noe som helst.

Det er en lettet, men sliten Michael Olestad Nybråten som møter MinMote backstage etter hans første visning på Copenhagen Fashion Week. Før han forteller om sin nye høst- og vinterkolleksjon åpner han en liten boks øl, går ut i bakgården og tenner seg en røyk.

– Jeg klarer bare å ta tre trekk. Men jeg må bare ta en røyk nå. Stresse ned, sier Olestad og puster ut.

KJENDIS

Den beste gatemoten fra moteuken i København

FINALE: Modellene gikk sammen på catwalken etter endt visning. Kåpen med frynser var en av MinMotes favoritter. Foto: MinMote.

Olestad hadde hentet frem klassiske elementer fra eget arkiv i den nye høst- og vinterkolleksjonen. Bukser med karakteristisk sleng, blazere, solide ullkåper, strikk mot glatte stoffer, frynser og iøynefallende print var bare noe av det den internasjonale motebransjen fikk servert på catwalken.

– Er debuten i København et tegn på at du vil ekspandere og ta merket enda et steg videre?

– Det er det jo, det har jeg alltid villet. Det har vært planen hele veien, og dette er bare ett steg av den. Derfor er ikke dette noe sjokkerende for min del, eller for noen andre tror jeg. Det måtte skje på et eller annet tidspunkt, sier Olestad og stumper røyken.

– Det ble ett trekk, nesten ikke det engang.

SKAL FEIRE: På spørsmål om hva Olestad skal gjøre for å feire i kveld, svarer han kontant: – Jeg skal drikke meg drita. Foto: MinMote.

Inspirert av egen barndom

38-åringen forteller at kolleksjonen han nettopp presenterte for motebransjen er inspirert av barndommen, og sterke minner han har derfra.

– Jeg har mistet flere besteforeldre i det siste og det har føltes litt sånn ... Jeg har jobbet veldig mye, og det har vært deilig å tenke tilbake på minner. Jeg begynte å tenke på barndomsminner og hvordan det føles i voksen alder og hvordan ting blir utydelige, nesten blurry. Samtidig vet jeg akkurat hva som har skjedd og hvordan det føles nå, forteller han.

Olestad har videreført spesifikke barndomsminner over til print. En gammel gyngestol med blomstermønster som oldemoren hans hadde er videreført til en hel look på catwalken.

– Jeg fikk printet til å nesten se ut som en falmet voksduk. Paisley-mønsteret i kolleksjonen er blurry noen steder, men plutselig tydelig igjen.

FRONT ROW: De norske streetstyle-stjernene Janka Polliani (f.v), Tine Andrea Lauvli Storløs, Darja Barannik, Hege Aurelie Badendyck og Annabel Rosendahl satt på første rad under visningen.

Noen av de beste minnene Olestad har fra barndommen inkluderer turer ute i naturen. Noe han forteller at han vil gjenoppta så snart han får tid. Sporty natur var noe av det han forsøkte å gjenskape på catwalken torsdag ettermiddag.

– Nå er jeg nesten aldri ute i naturen, og det savner jeg egentlig veldig. Det må jeg begynne å gjøre mye mer. En av veskene i kolleksjonen er egentlig et soveposefutteral, og noe av det modellene hadde på bena er sånt man bruker over støvler når man fisker.

ULL & DENIM: Plaggene fra kolleksjonen besto av sterke materialer. Foto: MinMote.
BLURRY: Printet på flere av plaggene vekslet mellom å være uskarpe og skarpe. Akkurat som minne fra barndommen. Foto: MinMote.
INSPIRERT AV BARNDOMMEN: Michael Olestad hadde laget print som var inspirert av barndommen. Deler av det er tydelig, mens andre deler er mer uskarpt. Foto: MinMote.

– Jeg skal drikke meg drita

En modell som nettopp var å se på visningen har skiftet, og kommer for å gratulere Olestad.

– Hva blir neste steg for deg? Kommer du noen gang til å vise i Oslo igjen?

– Det har jeg ikke tenkt på. Jeg har tenkt på dette, her og nå. Og det har vært nok.

– Hvordan skal du feire debuten?

– Jeg skal drikke meg dritings, uten tvil.

Olestad er utdannet klesdesigner fra Middlesex University i London. Han startet sitt eget merke i 2016, og vant Bik Bok Runway Award i 2017. 38-åringen har tidligere jobbet for Acne Studios, og noen av klærne han har designet under eget navn er kjøpt inn av Nasjonalmuseet til deres permanente utstilling i det nye museet.

FIKK APPLAUS: Etter endt visning kom designer Michael Olestad Nybråten ut til applaus fra de fremmøtte. Foto: MinMote.
Publisert: