Dronning Elizabeths begravelse: Derfor bruker de perler

KONGELIG TRADISJON: Ifølge flere eksperter MinMote har snakket med, er det ingen overraskelse at flere velger å bruke perler i dronning Elizabeths begravelse.
KONGELIG TRADISJON: Ifølge flere eksperter MinMote har snakket med, er det ingen overraskelse at flere velger å bruke perler i dronning Elizabeths begravelse.Tim Goode / Pa Photos

Prinsesse Kate hedret dronningen med smykker. Dette er symbolikken bak perlene.

Mandag 19. september gravlegges dronning Elizabeth. En lang liste av både kongelige og politiske ledere fra hele verden deltar i begravelsen, deriblant det norske kongeparet.

Til tross for at dronningen var kjent for sine lekre og fargerike antrekk, er det naturlig nok svart som dominerte antrekkene under hennes begravelse. Samtidig var det også en annen rød tråd som utpekte seg under dronningens begravelse – nemlig perler.

Dronning Elizabeth brukte ofte perler sammen med sine fargerike antrekk.
Dronning Elizabeth brukte ofte perler sammen med sine fargerike antrekk.RANALD MACKECHNIE / AFP

Caroline Vagle, Se og Hørs kongehusekspert, sier til MinMote at det er vanlig å bruke perler i begravelse – både for kongelige og andre.

– Perler er sørgesmykker og skal visstnok også symbolisere tårer.

Caroline Vagle, Se og Hørs kongehusekspert, forteller at mange gjerne velger enkle perlesmykker til begravelsen – akkurat slik som hertuginne Meghan (bildet).
Caroline Vagle, Se og Hørs kongehusekspert, forteller at mange gjerne velger enkle perlesmykker til begravelsen – akkurat slik som hertuginne Meghan (bildet).HANNAH MCKAY / AFP
Kong Harald og dronning Sonja ankom Westminster Abbey mandag formiddag. Dronningen bar store perler både rundt halsen og i ørene. Også danske dronning Margrethe (bak) hadde perler rundt halsen.
Kong Harald og dronning Sonja ankom Westminster Abbey mandag formiddag. Dronningen bar store perler både rundt halsen og i ørene. Også danske dronning Margrethe (bak) hadde perler rundt halsen. Heiko Junge / NTB

Vagle forteller at de først og fremst bruker enkle perlesmykker.

– Vi har allerede sett det bli tatt i bruk før begravelsen for å hedre henne, og at de har brukt smykker som er arvet fra dronningen selv, sier Vagle og legger til at vi trolig vil se disse smykkene i tiden fremover.

Etter dronningens bortfall har både prinsesse Kate og hertuginne Meghan tatt i bruk perler. Her er de inne i Westminster Hall 14. september.
Etter dronningens bortfall har både prinsesse Kate og hertuginne Meghan tatt i bruk perler. Her er de inne i Westminster Hall 14. september.Christopher Furlong / AP

Ifølge motehistoriker Pia Henriksen, har perler hatt ulik betydning i det britiske kongehuset.

– Da dronning Elizabeth I ble portrettert i malerier, hadde hun gigantiske perlekjeder rundt halsen, som visuell makt. De var utilgjengelige med sin utrolige, nesten magiske, måte å finnes på, og dermed ekstremt dyrebare og ikke minst vakre, sier Henriksen og fortsetter:

– Som uttrykk for sorg og en del av sørgedrakten, ble de brukt av dronning Victoria på 1800-tallet. Hun tok visuell sørging litt lenger: Victoria brukte svart og perler resten av livet sitt.

Henriksen forteller at det sobre, fargeløse uttrykket til perlen kan ses på som ren og respektfull – for å minnes den dødes sjel.

– I kongelige sammenheng nå til dags, er det tradisjon å bruke perler.

I tiden før begravelsen har prinsesse Kate (40) tatt i bruk flere av dronningens perlesmykker, og begravelsen var selvfølgelig intet unntak. Ifølge Metro skal kjedet med fire perlerader og øredobbene ha tilhørt dronningen. Nettmagasinet kaller det hele en «vakker hyllest» og skriver at smykkene er nøye utvalg for anledningen.

Helt siden det ble kjent at dronningen hadde gått bort, har prinsesse Kate brukt perler ved flere anledninger. Her ankommer hun begravelsen iført dronningens kjede og øredobber.
Helt siden det ble kjent at dronningen hadde gått bort, har prinsesse Kate brukt perler ved flere anledninger. Her ankommer hun begravelsen iført dronningens kjede og øredobber.TOLGA AKMEN / EPA
Ifølge Harper’s Bazaar skal dette perlesmykket ha vært en av dronning Elizabeths favoritter. Prinsesse Kate tok det nylig under en lunsj på Buckingham Palace.
Ifølge Harper’s Bazaar skal dette perlesmykket ha vært en av dronning Elizabeths favoritter. Prinsesse Kate tok det nylig under en lunsj på Buckingham Palace.WPA Pool / Getty Images

Gemmolog hos David Andersen, Hallvar Spjøtvold Sagøy, forteller til MinMote at man før trodde perler var tårer fra gudene. Også han trekker frem dronning Victorias bruk av perler.

– Det har vært tradisjon med perler som sørgesmykker helt tilbake fra da dronning Victoria ble enke og brukte perler. Hun brukte jo sort i 40 år etter at hennes mann døde.

Spjøtvold Sagøy tror også at perler vil bli brukt mye av de kongelige fremover – både på grunn av tradisjon, men også for å hedre den avdøde dronningen.

– Dronning Elizabeth elsket perler, og ble ofte sett med treraders perlekjede. Etter hennes død har vi allerede sett blant annet prinsesse Kate med et slik kjede på vei inn i Buckingham Palace, som nok var en liten hilsen til dronningen.

I forkant av begravelsen trakk gemmologen frem sydhavsperler eller kjeder med tre rader som det mest fremtredende.

– Det er aller mest fordi det er kongelig tradisjon. Før i tiden ble perler sett på som det flotteste man hadde, og det var veldig sjeldent.

Prinsesse Annes datter Zara Tindall har også på seg perler i dronningens begravelse.
Prinsesse Annes datter Zara Tindall har også på seg perler i dronningens begravelse.Hannah McKay / Pa Photos

Hvordan var din opplevelse i dag?