Kathrine (17) lurt av dyr kosmetikkalender - inneholdt vareprøver og tomme luker

Frode Hansen

Gro Ilebakke kjøpte kosmetikkjeden KICKS’ populære adventskalender til nesten 300 kroner til datteren Kathrine (17). Hun er en av flere kunder som nå føler seg svindlet av kosmetikkgiganten.

- Adventstiden er ødelagt, sier mamma Gro.

Hun er en av mange som har betalte 299 kroner for kosmetikkkgiganten KICKS' julekalender, som blir beskrevet slik på KICKS' egen blogg:

«Julekalenderen hvor hver dag gir deg en luksusfølelse. En kjempefin gave til deg selv eller en som du synes fortjener litt ekstra luksus i hverdagen».

Kalenderen har vært tilgjengelig i alle av kosmetikkjedens 83 butikker i Norge, og har nærmest blitt revet bort fra butikkhyllene. Den har også blitt omtalt rundhåndet både i media og på blogger. Da minMote forsøkte å få tak i den populære kalenderen tirsdag var det ingen å oppdrive.

Kalenderen kostet 299 kroner, mens innholdet skulle ha en totalverdi på 1055 kroner, ifølge KICKS egne nettsider.

- Jeg fikk anbefalt KICKS’ adventskalender fra søsteren min, men etter å ha vært så skuffet over innholdet i de første lukene bestemte vi oss for å åpne alle. Jeg ble dypt sjokkert over resultatet, forteller Gro Ilebakke til minMote.

Gratisprøver og tomme luker

Kalenderen besto hovedsakelig av bittesmå vareprøver og rabattkuponger.

- Jeg har altså kjøpt en adventskalender med bare reklame. Rabattkupongene gjelder jo dessuten bare dersom man handler for flere hundre kroner. Vi er en stor familie, og har ikke råd til å kjøpe massevis med dyre kosmetikkprodukter, sier Ilebakke.

Det største sjokket kom likevel da datteren åpnet luke nummer 5 og 15 som viste seg å være tomme.

- Det var ikke noe gøy i det hele tatt. Jeg hadde gledet meg til å åpne adventskalenderen, men ble veldig skuffet, sier Kathrine.

Hva slags følelse er det du sitter igjen med?

- Det snakkes om en luksusfølelse, men hva slags luksusfølelse kan man sitte igjen med når det ikke er noe bak dagens kalenderluke? Jeg er sjokkert og sint, og føler meg regelrett lurt. Adventstiden skal jo være en fin tid, og nå er store deler av den ødelagt både for meg og datteren min. Det er veldig trist, sier Gro Ilebakke.

Føler seg snytt

På KICKS’ egen blogg har flere kunder uttrykt sin misnøye med adventskalenderen i kommentarfeltet.

En skriver: Min datter ble meget skuffet da det bare befant seg en gratis parfymeprøve bak 1. luke. Det kan vel ikke stemme at man har kjøpt en vareprøvekalender? (...) Årets vareprøvejulekalender = dårlig reklame for Kicks».

En annen skriver: «Føler meg skikkelig snytt !!! er jo nesten bare sånne små parfymeprøver man kan få gratis….åpnet hele kalenderen i dag og umulig at det er varer som er verdt 1055,- i denne! for noe lureri ;(( meget skuffet…»

Frode Hansen

Trekker kalenderen

Når minMote kontakter KICKS legger de seg flate.

- Vi er klar over situasjonen, og vi vil selvfølgelig rydde opp overfor kunder som har hatt en dårlig opplevelse. Vi tar situasjonen svært alvorlig, men ble dessverre klar over forholdet litt for sent. Selv er vi skuffet over produktet, og har valgt å trekke det fra markedet. Vi kan ikke si annet enn at vi må sjekke rutinene våre, sier markedssjef i KICKS Norge, Zrinka Wergeland.

Hvor mange kalendere har dere solgt?

- Kalenderen har vært populær, men jeg har ikke tall på hvor mange som er solgt. Den har vært tilgjengelig i alle våre butikker, men ikke nå lenger da den er trukket.

Har dere fått noen reaksjoner fra andre kunder som er misfornøyde med kalenderen?

- Vi har fått negative henvendelser både til kundeservice og butikk, men også reaksjoner fra kunder som er fornøyde blant annet i henhold til pris. Vi tar som sagt de negative henvendelsene fra våre kunder svært alvorlig, og misfornøyde kunder vil få tilbud om en av to kompensasjoner: De kan beholde adventskalenderen og i tillegg få den nyeste duften fra Lancôme eller de kan få pengene for kalenderen tilbake.

Hvordan skal misfornøyde kunder gå frem for å få kompensasjon?

- Misfornøyde kunder kan oppsøke sin nærmeste KICKS eller Esthetique-butikk for å få kompensasjon. Kunder som bor langt unna eller av annen årsak ikke kan oppsøke en butikk kan ringe inn til vår kundeservice så skal vi ordne det.

Og hva med Ilebakke og datteren som føler at adventstiden er ødelagt?

- Det er selvfølgelig kjempesynd, og vi beklager dette. Vi vil gjerne komme i kontakt med denne kunden for å gjøre noe spesielt hyggelig nå i adventstiden, sier Wergeland.

Når minMote snakker med Ilebakke igjen har hun og datteren fått en beklagelse samt et plaster på såret fra KICKS.

- Jeg synes det er veldig fint at KICKS rydder opp og tar det på alvor. Men neste år blir det nok sjokoladekalender, sier Ilebakke.

Frode Hansen

Oppfordrer til klaging

minMote har vært i kontakt med Forbrukerombudet som opplyser at de ikke har mottatt noen klager i denne saken og dermed ikke kan uttale seg annet enn på generelt grunnlag.

- Markedsføringsloven sier at en vare eller et produkt skal være slik det beskrives eller loves. Dersom man oppgir en samlet verdi på en vare eller et produkt må dette stemme overens med den faktiske prisen for varen eller produktet. Hvis ikke er det villende jamfør markedsføringsloven, sier Jo Torkel Gjedrem, fagdirektør hos Forbrukerombudet.

- Et annet spørsmål er hvilke rettigheter en forbruker som har kjøpt en slik vare har. En julekalender med tomme luker vil kunne anses som mangelfull jamfør begrepet i forbrukerkjøpsloven. Da vil det etter forholdene være mulig å be om prisavslag på varen eller å heve kjøpet.

Hva bør man gjøre dersom man har kjøpt en julekalender med tomme luker?

- Da synes jeg man bør dra tilbake til butikken der man har kjøpt den og klage, sier Gjedrem.

Forbrukerombudet har nettopp gått ut med en advarsel mot julekalendere på nett, har dere vært borti lignende saker når det gjelder julekalendere kjøpt i butikk?

- Vi har ikke fått inn noen klager på denne saken, og har ikke behandlet andre saker som denne, sier Gjedrem.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?