Modellagent Donna Ioanna får bot på minst 100.000

FÅR BOT: Modellmamma Donna Ioanna får kritikk for måten hun har markedsført sine modellkurs. Foto: Nicolai Prebensen/VG
FÅR BOT: Modellmamma Donna Ioanna får kritikk for måten hun har markedsført sine modellkurs. Foto: Nicolai Prebensen/VG

Donna Ioanna (49) bøtelegges etter at Forbrukertilsynet mener hun brøt loven i sin markedsføring.

Donna Ioannas modellkurs har lenge vært kritisert. NRK har skrevet flere saker om at unge jenter skal ha følt seg presset og lurt av den direkte markedsføringen til modellagenten.
Nå har Forbrukertilsynet bestemt at Ioanna ilegges et gebyr på mellom 100.000 og 200.000 kroner, skriver NRK.

– Det er jo fryktelig kjedelig å få en bot på den størrelsen, men jeg har lagt meg flat og samarbeider nå med Forbrukertilsynet for å kunne markedsføre mine modellkurs på en måte som er lovlig, sier Ioanna til MinMote.

Hun forteller videre at hun startet kurset for å gi alle jenter muligheten til å være modell for en dag. Ioanna kontaktet unge jenter via direktemeldinger på Messenger og Instagram, og det er her Forbrukertilsynet mener hun har brutt loven.

– Donna Ioanna har brutt markedsføringsloven ved å sende unge jenter private meldinger uten samtykke. Hun har også tatt direkte kontakt med mindreårige med kjøpsoppfordringer, forteller direktør i Forbrukertilsynet, Elisabeth Lier Haugseth til NRK.

Videre forklarer Haugseth at de har tatt opp saken på bakgrunn av NRKs avsløringer og 16 tips og klager fra unge jenter.

Ioanna selv sier til MinMote at godtar at hun blitt bøtelagt og forstår at hun har markedsført seg ulovlig.

– Det er det som er loven. Jeg har gjort noe jeg ikke har vært helt klar over, og med mitt spesielle yrke er det ikke alltid lett å vite hva som er riktig, så jeg forstår det og godtar boten, sier hun.

Ioanna har i en årrekke vært en av Norges mest profilerte modellagenter, og har blant annet oppdaget supermodeller som Frida Aasen og Siri Tollerød. Hun sier modellkursene gir henne mulighet til å bli kjent med både jentene og foreldrene.

– Jeg har alltid jobbet med jenter under 18, og har interesse for å oppdage unge jenter for å kunne bli kjent med foreldrene og jenta før hun er ferdig på videregående.

Så du? Dette er de nye modellstjernene

Hun forteller videre at alle de største modellstjernene hun har oppdaget var mellom 14 og 16 år da de først møttes, og sammenligner det med å være talentspeider innen fotball.

– Jeg jobber i en bransje hvor jeg jobber med unge jenter, slik at de er klare til å håndtere en krevende modelljobb når de er ferdige med videregående. I tillegg til utseendet, må man ha personligheten og det syns ikke gjennom et pent bilde på Instagram. Jeg har engasjert et reklamebyrå, så vi skal jobbe på en måte som er innenfor loven, avslutter hun.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Hvordan var din opplevelse i dag?