Lena Dunham forteller: Har fjernet livmoren

ÅPENHJERTIG: Skuespiller Lena Dunham. Foto: AP

Skuespilleren (31) forteller at hun har slitt med store smerter, og at valget om å fjerne livmoren føles rett.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Lena Dunham gjorde braksuksess med serien «Girls». Hun har lenge vært åpen om at hun har hatt store smerter og helseplager som følge av endometriose.
I et åpenhjertig innlegg publisert i motemagasinet Vogue forteller hun om helseproblemene.
I innlegget skriver hun at hun for noen måneder siden har gjennomført en full hysterektomi, noe som vil si at hun har fjernet livmoren.

Dunham forteller videre at hun har gått igjennom flere år med behandlinger og operasjoner for å bedre de voldsomme smertene fra sykdommen.

NYHETER

JUBLER FOR LENA DUNHAMS UNDERTØYSBILDE

Etter å ha prøvd flere typer behandlinger uten hell, ble smertene så store at Dunham sier at hun vil gjøre et siste forsøk for å bedre smertene, hvis ikke det lykkes vil hun fjerne livmoren helt.
– Jeg må innrømme at jeg valgte dette. Jeg ga opp mer behandling. Jeg ga opp mer smerte. Jeg ga opp mer usikkerhet, skriver hun om valget.

«Girls»-skaperen har lenge slitt med endometriose, som er når livmorslimhinne vokser andre steder enn inne i livmoren. Ifølge Store medisinske leksikon blør det fra endometriose-vevet under menstruasjon, og det fører til «irritasjon av bukhinnen, smerter og etter hvert sammenvoksinger».

KJENDIS

Hannahs beste øyeblikk

Nå, et par måneder etter operasjonen, forteller hun at hun føler seg bedre.

– Ettersom jeg måtte jobbe så hardt for å få smertene anerkjent, hadde jeg ikke tid til å føle på fare og sorg. Eller til å si «ha det». Jeg tok et valg som aldri var et valg, men å sørge føles som en luksus jeg ikke har, skriver hun og legger til at hun tar seg selv i å gråte alene i badekaret.

Dunham forsvarte voldtektsanklaget kollega: – Unnskyld!

Dunham beskriver at legene oppdager at «livmoren er i verre tilstand enn noen kunne ha sett for seg» under operasjonen, og at valget om å fjerne den derfor er lettere å takle.

– I tillegg hadde jeg en blødning som gjør at menstruasjonen går oppover, noe som fører til at hele magen min fyller seg med blod. Livmoren min har lagt seg på musklene rundt nervene i ryggen som gjør at vi kan gå. Den eneste vakre detaljen er at organet, som egentlig skal være formet som en lyspære, var formet som et hjerte, skriver hun.

Tatoverte seg i Oslo: Lena Dunham tatoverte bryst-lysekrone

Nå ønsker skuespilleren, som nylig gikk ut av et fem år langt forhold, å finne ut av hvilke andre alternativer hun har for å bli mor. Hun utelukker ikke adopsjon, men skriver at hun først vil undersøke om det er mulig å hente ut egg fra sine egne eggstokker.

– Jeg ville ha magen. Jeg ville vite hvordan ni måneder sammen føles. Jeg skulle egentlig få jobben, men klarte ikke intervjuet. Og det er OK, det er det virkelig. Jeg tror kanskje ikke på det nå, men det kommer.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.