Undertøyskjede ga norske Cassandra mot til å stå frem som trans
Det som startet som en ubehagelig opplevelse for både Cassandra og den butikkansatte, viste seg å bli positivt.
Vidar Christensen (41) har det siste halvåret gått fra å være skjult transkjønnet til å åpne opp til familien, nærmiljøet og tilslutt rikspressen om det. Han er nå inne i prosessen hvor han gradvis forandrer seg fra Vidar til Cassandra.
Etter å ha levd med en skamfølelse over det å være trans mesteparten av sitt voksne liv, var det en i utgangspunktet negativ kjønnsopplevelse som skulle vise seg å bli vendepunktet.
Tidligere har han kun kjøpt dameklær og undertøy på internett. I frykt for de sosiale konsekvensene det kunne få både privat og i jobbsammenheng var det tryggere å handle anonymt fra en pc i sin egen stue.
– Jeg kunne åpnet en Fretex-butikk med alle bomkjøpene, ler hun og forklarer at omtrent 90 prosent av det som ble kjøpt var enten i feil størrelse eller passform.
– Til slutt tok jeg mot til meg og oppsøkte en spesialbutikk for undertøy, da det er noe som kan lett kan skjules under ordinært tøy og være et lite steg på veien mot å realisere meg selv uten at omverden trengte å vite hva som befant seg under klærne, legger han til.
– Høy terskel for å gå inn i fysisk butikk
I mai valgte hun derfor å ta turen til en Change lingerie-butikk for å få hjelp til å finne undertøy som passet, men fortsatt i manns uttrykk i frykt for å eksponere sin transside i offentligheten.
– Det er klart det er høyere terskel å gå i en fysisk butikk fremfor å handle på nett for å kjøpe slikt undertøy, det er intimt, og de henvender seg normalt til en spesifikk kundegruppe hvor jeg ikke passer inn, sier hun.
Trendguiden gir deg tipsene til hvordan du finner riktig undertøy i videoen under:
Tidligere i år kom den første store undertøyskampanjene med en drag-queen som modell. Hvor Violet Chachki, eller Jason Dardo som han egentlig heter, viste frem kvinneundertøy for merket Playful Promise.
– Det var rene 17. mai for min del, utbryter Christensen.
– Jeg syns det er helt fantastisk at de tør og vil vise mangfoldet som finnes. De slår et slag for en sårbar gruppe som bør løftes frem og ufarliggjøres, legger hun til.
Instagrambildene i denne saken er fra Playful Promise sin kampanje med Violet Chachki.
Change forteller at de ikke har planer om å gjøre det samme, men de ønsker at deres butikker skal være for alle som vil bruke undertøyet deres.
Christensen valgte derfor Change fordi kjeden reklamerer med personlig tilpassing og en veileder i butikken. Hun møtte en blid og behjelpelig medarbeider, som lurte på hvilke størrelse han lette etter.
– Jeg hadde ingen anelse, så hun lurte på om jeg i det minste hadde sett i undertøysskuffen til hun jeg delte postkasse med. Da måtte jeg si at det ikke var til henne, men til meg. Da forsvant hun bak disken og begynte å fikle med telefonen, forteller hun til MinMote.
Christensen forklarer at når hun først hadde bestemt seg for å gå i en fysisk butikk og ble møtt på denne måten, så ble opplevelsen så vanskelig at hun kontaktet Change sentralt.
– I en sånn henvendelse får du hvert fall liret av deg mye frustrasjon før du trykker send. Jeg sendte mailen avgårde og var godt fornøyd med det, forteller Christensen som ikke forventet å få noe svar.
– Begrenset informasjonsnivå om transpersoner
Det gikk et par dager før det tikket inn en mail hvor kjeden beklaget og forklarte at deres medarbeidere ikke var trent til slike møter.
– Det har jeg forståelse for da informasjonsnivået om transpersoner er svært begrenset i det offentlige rom, legger hun til.
Les VG-spesialen: Ingentransland
I tillegg åpnet de en butikk utenom åpningstid slik at Christensen fikk både veiledning og prøving for seg selv. Kjeden lurte også på om Christensen ønsket hjelpe dem ved å delta på et arrangement for å informere om hvordan kjeden skulle møte transpersoner i butikkene, slik at de kunne bruke det i opplæringen.
– At dette var et eksempel de ville lære av var stort for min del. Min kone var en fantastisk støttespiller og hun oppfordret meg til å gripe muligheten, sier hun i dag.
Beate Higley, daglig leder i Change, sier at opplevelsen ikke ble god for verken Vidar eller den ansatte.
– Derfor er det desto hyggeligere å høre at besøket vi tilrettela før åpningstid og deretter møtet med alle butikksjefene var en viktig pådriver for at Cassandra til å bli seg selv, forteller Higley.
For kjeden var det viktig å være åpen om at dette var noe de ikke kunne nok om, sier hun.
– Men vi ville veldig gjerne lære, sier hun.
– Gitt meg mot til å stå frem
I mai viste Cassandra seg for første gang offentlig, og holdt en times foredrag til alle lederne i Change Norge. Siden den gang har ballen begynt å rulle, sier hun.
Opplevelsen av å bli tatt på alvor av Change, markerte et skille hvor også egne fordommer ble utfordret, forklarer hun. Beslutningen om å være åpen om å være transperson ble tatt i samråd med kjernefamilien, legger hun til.
– Jeg har levd med dette i 40 år, så det føles ikke raskt for meg, men etter jeg begynte å fortelle så har det jo gått fort, innrømmer hun.
For Christensen ble det første møtet med en undertøysbutikk en bekreftelse på at samfunnet har enkelte fordommer mot transpersoner.
– Men måten jeg ble møtt på i etterkant har gitt meg mot til å stå frem som trans, og vi har opplevd en utrolig støtte fra de som har fått budskapet til nå, legger hun til.
Sjekk tipsene for å finne riktig BH-størrelse under:
Sammen med sin kone har Christensen to barn, og de har hatt foreldremøter på begge skolene hvor det ble informert om situasjonen. Til nå har de ikke fått noen negative kommentarer i nærmiljøet på at Vidar er i fred med å bli Cassandra. Hun forteller at følelsen av skam hun har kjent på er i ferd med å slippe.
– Flere i samme situasjon har tatt kontakt med meg, og fra forskjellige kanter av landet forteller de om sin frykt for å stå frem eller bli gjenkjent som transpersoner, forteller hun.
– Du har en iboende angst
Det har vært en del av motivasjonen for å være åpen, at de kan informere og bryte ned fordommer rundt transseksualitet, forklarer hun.
At undertøyskjeder også har en plan for hvordan de skal møte menn som kommer for å prøve kvinneundertøy forteller Christensen betyr uendelig mye.
– Du har en iboende angst for hvordan folk kan reagere når du kommer inn i butikken. Du er vant til å bli ledd av, dratt ut av prøverom omtrent etter ørene eller at vakter har blitt kontaktet. Det at butikken er inkluderende og genuint ser mennesket gjør at skamfølelsen blir mye mindre, forteller hun.
Hun legger til at det er utrolig viktig for henne å bli sett på som et normalt menneske, selv om hun ikke passer inn i sin fødte kjønnsnorm.
– Hadde det ikke vært for denne opplevelsen er det ikke sikkert jeg hadde følt nok mot til å stå frem, forteller hun.
– Forventer samme service som alle andre
Christian Jasmine Karud-Lund, leder i Forbundet for transpersoner i Norge, forteller at mye av identiteten vår sitter i klærne.
– Det er avgjørende for mennesker og få ha på klær som forsterker ens identitet uavhengig av kjønn, mener hen.
Karud-Lund forteller at mange av deres medlemmer diskuterer hvor det er «trygt» å handle klær.
– Vår oppfatning er at man blir godt mottatt i de fleste butikker i Norge, så lenge man er åpen og imøtekommende når man kommer, forklarer hen.
– Vi forventer å bli godt mottatt og få samme service som alle andre, men jeg verken tror eller ønsker at det skal være noen særbehandling for transpersoner, legger hen til.