Nyheter

Skjult opptak avslører: Sjef i Benetton-selskap forsvarer barnearbeid

Med skjult kamera avsløres en leder i et selskap i Benetton-gruppen i å forsvare barnearbeid, mens en fabrikkeier i Bangladesh innrømmer bruk av barn ned i 13 år. «Tatt ut av sammenheng» sier Benetton.

  • Stian Eisenträger
  • Oda Marie Midbøe
Publisert:

Med skjult kamera avslører et italiensk TV-team at kleskjeden Benetton kjøper klær fra underleverandører i Bangladesh som innrømmer at de benytter seg av barn helt ned i 13-årsalderen, og at ledere i et av Benetton-gruppens underselskaper forsvarer bruken av barnearbeid.

TV-teamet møter to av lederne i Olimpias, som er et selskap i Benetton-gruppen som driver med innkjøp og produksjon av klær. Ifølge dokumentaren er de i Bangladesh for å følge produksjonen på nært hold. Med det skjulte kameraet gående, får lederne spørsmål om det jobber barn på fabrikkene.

- Bedre enn at de er på gata

- Ja, men selv misjonærene er glade for at de er der. I det minste er de ikke i gatene. Vi har glemt at for ikke lenge siden, altså i Italia, jeg mener for 50 år siden, var systemet det samme som her. Når de var 14 år, begynte barn å arbeide, sier den ene av mennene.

- De måtte hjelpe til hjemme, det er det samme her. Det er bedre for dem at de arbeider enn at de er på gata, fortsetter han.

Det er journalistene Liza Boschin, Elena Marzano og Shafiur Rahman som står bak dokumentaren, som ble vist i programmet Presa Diretta på den italienske TV-kanalen RAI 3 i forrige måned. VGTV har fått tillatelse til å vise utdrag fra dokumentaren.

På spørsmål om de dårlige arbeidsforholdene i fabrikkene svarer den ene Olimpias-lederen:

- Du må ta i betraktning hvordan de er vant til å leve. De har ikke noen luftkjøling, ingen varmeovner, ingen tallerkener for mat.

- Har du sett fabrikkene som er i virkelig dårlig stand, spør journalisten som ikke har gitt seg selv til kjenne som journalist:

- Javisst!

- Hvordan er de? En katastrofe?

- I virkelig dårlig stand, sier Olimpias-lederen.

- Hvor lenge jobber de? 24 timer om dagen?

- Ikke fortell Europa at de jobber 24 timer om dagen! Ellers ville stenge deg ned. De arbeider åtte normale timer, sier han.

- Er det sant?

- Nei.

MØTTE OFRE: Her er den italienske journalisten Liza Boschin sammen med et av Rana Plaza-ofrene, Pakhee, som Minmote også møtte i Bangladesh i fjor. Foto: Skjermdump

«Tvunget» til å undertegne

Dagen etter møter journalistene Olimpias-lederne igjen, denne gangen på kontoret i Dhaka. De snakker om Rana Plaza.

- Hele verden var i den bygningen. De lagde klær for Benetton India i Bangladesh, så det var ikke engang styrt herfra! Forestill deg det, sier den italienske lederen for produksjonsselskapet. At Benetton hadde fått produsert klær i Rana Plaza i flere år bekreftes også av sjefen for en av underleverandørene.

Olimpias-lederen fortsetter å forklare at selskapet var «tvunget» til å undertegne avtalen «The Accord on Fire and Building Safety» på grunn av den offentlige mening i kjølvannet av Rana Plaza-kollapsen.

- Enten gjør du det, eller så kjøper de ikke, sier han i dokumentaren.

Den nesten timelange dokumentaren avslører at sikkerhetstiltak fremdeles ikke er satt i verk, selv flere måneder etter at tekstilfabrikkene i Rana Plaza ble knust da bygningen kollapset 24. april i fjor og drepte over 1100 mennesker.

Journalistene som besøkte to av tekstilfabrikkene til noen av Benettons underleverandører i Bangladesh under dekke av å være europeiske innkjøpere, kunne selv bevitne låste fabrikkporter, noe som tidligere har vist seg å gjøre fabrikkene om til dødsfeller ved branner.

Den ene fabrikkeieren innrømmer at ansatte kan begynne å jobbe når de er 13 år, mens den andre forteller at han bruker arbeidere ned i 15-16 år.

Manglende branntrapper

Olimpias-lederen, som i dokumentaren snakker meget fritt fordi han ikke vet at han snakker med journalister, forteller at leverandørene benytter seg av ulovlige underleverandører, som ofte driver produksjonen sin i kjellere.

- Jeg godkjenner fabrikken eller ikke. Jeg må kjenne hele produksjonskjeden. Hvis vi får enda en katastrofe som Rana-bygningen, og mine merker er der inne, vil helvete bryte løs, fordi vi er Benetton, sier den italienske lederen og fortsetter:

- Vurderingene vi gjør omfatter både kvaliteten på klærne og sikkerheten til arbeiderne, men hvis ingen av bygningene her har utvendige branntrapper, er det ikke min feil! Tror du at selv om jeg er Benetton, at jeg kan få dem til å bygge utvendige branntrapper? Regjeringen må initiere disse tingene, ikke jeg.

TRAGEDIE: 1138 personer ble drept og 2500 ble skadet da fabrikkbygningen Rana Plaza plutselig kollapset i Bangladesh 24. april i fjor. Over et år senere er det fremdeles alvorlige mangler ved sikkerheten i mange av landets tekstilfabrikker. Foto: REUTERS

Benetton: «Tatt ut av sammenheng»

VG har siden torsdag i forrige uke forsøkt å få svar på en rekke konkrete spørsmål fra Benettons hovedkontor i Italia vedrørende dokumentaren. Kleskjeden svarte ikke på VGs gjentatte henvendelser før onsdag ettermiddag. Da sendte Benetton-gruppens medieavdeling en generell uttalelse, som allerede hadde ligget ute på nettsidene deres siden 23. april, og unnlot dermed å gi svar på en rekke av spørsmålene.

Til den britiske avisen The Guardian sier en talsperson for Benetton-gruppen at kommentarene til deres ansatte og fabrikkeierne i dokumentaren er «fullstendig tatt ut av sin sammenheng og med det mål å konstruere et spesielt negativt budskap om oss».

Benetton hevder at begge fabrikkene som er blitt filmet i dokumentaren var ført opp på deres offentlige fabrikkliste. Dette tilbakeviser imidlertid en av journalistene bak dokumentaren, Liza Boschin, overfor VG i en e-post.

«Vi vil umiddelbart stoppe samarbeidet med fabrikkene dersom vi finner ut at de ikke arbeider i henhold til våre retningslinjer» sier selskapet overfor The Guardian.

For øvrig hevder Benetton-talspersonen overfor The Guardian at selskapet ikke kan kjenne igjen fabrikklokalene som er filmet i dokumentaren.

Også Benetton i Norge har fått mulighet til å gi tilsvar, men har henvist til Benetton-gruppens hovedkontor i Italia.

Har du tips eller tilbakemelding? Ta kontakt med journalistene Stian Eisenträger ellerOda Marie Midbøe.

Publisert:

Finn mer innhold om:

  1. Rana Plaza

Relaterte artikler

NYHETER

Avis: Spice Girls-trøyer ble laget for luselønn

NYHETER

Rapport: Dette er verdens mest transparente klesmerker

NYHETER

Ny rapport: Barn produserer klær for H&M i Kambodsja

NYHETER

Hennes & Mauritz anklages for barnearbeid - roses av Oljefondet

NYHETER

SVT: Syersker som lager H&M-klær tjener ti kroner dagen

NYHETER

Rapport slår hardt ned på arbeidsvilkår for H&Ms tekstilarbeidere

NYHETER

To av fire skokjeder nekter å oppgi hvor skoene produseres