UD: H&M misbruker riksvåpenet på genser

IKKE FRITT FRAM: Det er ikke lov til å bruke riksvåpenet på kommersielle produkter. Her ser du H&M-genseren til venstre, og riksvåpenet på samlingen av Norges lover. Foto: H&M/Berit Roald/Scanpix

Utenriksdepartementet ber nå kleskjeden trekke genseren fra markedet.

Publisert:

Den svenske klesgiganten H&M selger en genser med spesielle utsmykninger på knappene. Knappene har nemlig et symbol som har mange likhetstrekk med det norske riksvåpenet.
Prisen for genseren er også av den rimelige sorten. 199 kroner er det du må ut med for den. Genseren er allerede utsolgt i de fleste størrelser i H&Ms nettbutikk, men ifølge nettsidene er den fremdeles å få tak i flere butikker.

– Dette ser ut til å være misbruk av riksvåpenet, sier Guri Solberg, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, til MinMote.

De forklarer videre at bruk av riksvåpenet er forbeholdt statens myndigheter, og kan med andre ord ikke brukes på kommersielle produkter.

STORE LIKHETSTREKK: Denne genseren med knapper som er formet med det som ligner riksvåpenet selges hos H&M. Foto: H&M.

– UD vil kontakte produsenten og be om at produktet trekkes fra markedet, avslutter Solberg.

MinMote har også vært i kontakt med advokat Hans Cappelen som er ekspert på våpenskjold. Han har skrevet bøker om slektsvåpen og kommunevåpen, i tillegg til om flagget.
Han sier at riksvåpenet er forbeholdt offentlig virksomhet.

– Det virker fantasiløst at man bruker en annens merke fordi man ikke greier å finne på noe selv. De vil gjerne ha noe som er fint, men dette tilhører noen andre. Det går an å lage mye bra uten å bruke riksvåpen, kommunevåpen eller militære merker, sier han og legger til at dette minner om Idrettsmerket.

Ifølge Stortinget og Cappelen kom riksvåpenet med løve i bruk på 1200-tallet i Norge. Øksen i labbene på løven er både Hellige Olavs martyrsymbol og skiller Norges løve fra andre våpenskjold med løver.

H&M sier til MinMote onsdag ettermiddag at de foreløpig ikke har blitt kontaktet av UD.

– Men vi tar selvsagt saken på ytterste alvor. Sammen med vårt globale kontor i Stockholm undersøker vi derfor nå saken videre, skriver Kristin Fjeld, kommunikasjonssjef i H&M Norge, til MinMote i en e-post.

BLIR BEDT OM Å FJERNE: H&Ms genser med gullknapper. Foto: H&M.
Publisert: