Pia Tjelta om annerledesåret: – Som et korthus som kunne kollapse

I slutten av mars i fjor var designer og skuespiller Pia Tjelta (43) usikker på om merket hennes kom til å overleve pandemien vi sto overfor. Da klesfabrikkene stengte kom nervene på ordentlig. 

Pia Tjelta Nina Amble

Pia Tjelta og Nina Amble. Foto: Privat

Pia Tjelta Nina Amble

Pia Tjelta SS20. Foto: Privat

Nedstengning, restriksjoner og pandemi er dårlig nytt, også for de som lever av å designe og selge klær. Hva gikk gjennom hodet til norske designere da coronapandemien stengte ned Norge for fullt 12. mars i fjor? Hvilke utfordringer har dukket opp, og hvordan går det nå? MinMote har snakket med fire av landets fremste designere om annerledesåret ingen kunne forestille seg for ett år siden.

Denne tiden i fjor var forbundet med usikkerhet og nerver for Pia Tjelta. Klesbutikker over hele landet var stengt på ubestemt tid og flere norske merker var redde for konkurser.

Nå, ett år etter står skuespillerens klesmerke fortsatt på bena og vel så det, men det har vært noen oppoverbakker de siste tolv månedene.

– «Nå innfører Norge de strengeste tiltakene i fredstid» har jo brent seg inn i fryktsenteret. Jeg tenkte, hva skjer nå og hva kommer til å skje? Og hva vil skje etter det igjen? sier Pia Tjelta til MinMote og fortsetter:

– Det tok litt tid før det sank inn og hva konsekvensene ville bli for klesmerket. Det var da fabrikkene i India, Italia og Portugal stengte at nervene begynte å ta meg.

FORBEREDER VÅREN: Her er vi på kontoret i midten av mars, og jobber med vår- og sommerkolleksjonen for 2021, forteller designer Nina Amble. Foto: Privat
FORBEREDER VÅREN: Her er vi på kontoret i midten av mars, og jobber med vår- og sommerkolleksjonen for 2021, forteller designer Nina Amble. Foto: Privat

Permitteringer og fabrikkstopp

Samarbeidspartnerne på fabrikkene hadde helt andre forutsetninger enn oss her i Norge, og var dessuten hardere rammet, forteller Tjelta. Produksjonen av vår- og sommerkolleksjonen gikk i frys, som igjen sørget for store forsinkelser til Tjeltas kunder i Norge. Høstkolleksjonen kom i butikk først i november.

– Det føltes som et slags korthus som bare kunne komme til å kollapse, sier hun.

Så kom permitteringene. Også Tjelta selv, og designer Nina Amble, var uten arbeid fra april og i cirka seks måneder. Tjelta hadde samtidig permisjon fra sin faste skuespillerjobb på Nationaltheatret.

KVALITETSTID: I løpet av året som har gått har det blitt mye familietid, heldigvis. Tjelta elsker å henge med familien, som hun sier. Her med døtrene Sofia (t.v) og Agnes. Foto: Privat
KVALITETSTID: I løpet av året som har gått har det blitt mye familietid, heldigvis. Tjelta elsker å henge med familien, som hun sier. Her med døtrene Sofia (t.v) og Agnes. Foto: Privat

– Sånn sett var det jo helt greit. Men det er klart at det var tøft, det var det for alle. Heldigvis er jeg glad i å henge med familien min, så jeg hadde det veldig bra i den perioden. Når en hel verden stopper opp blir man tvunget til å komme tettere på seg selv og roe helt ned. Det er mye positivt i det og.

Amble som bor i Bærum og har to barn, ble en reser på surdeig og organisering i løpet av permitteringen.

– Jeg savnet ekstremt å jobbe da jeg var permittert. Men jeg ble en reser på å bake surdeigsbrød, gå turer, organisere kjøkkenskuffene og tilbringe mye tid med familien. Vi bygget også en pergola i hagen, forteller designer Nina Amble og ler.

Pia tjelta

Tvillingene Agnes og Jonathan på besøk på mamma sin jobb. Foto: Privat

Pia tjelta

Pia iført vår- og sommerkolleksjonen for 2021. Foto: Privat

Både Amble og Tjelta er enige om at det likevel kom noe godt ut av tiden hvor Norge og resten av verden sto stille.

– Den kreative prosessen stopper jo ikke bare opp fordi man er permittert. I den stillheten kjente vi på at det var rom for å ta en fot i bakken og åpne opp for nye ideer. Vi tenkte mer langsiktig og sprang ikke etter oss selv på samme måte som før, sier Tjelta.

– Folk hadde behov for å drømme om bedre tider

– Så det har ikke vært store økonomiske tap for klesmerkets del?

– Det er klart vi har merket at ting ikke har vært som normalt, men alt i alt kom vi godt ut av det takket være et tett designteam og erfarent salgsteam. Det har gått over all forventning. Sammen med samarbeidspartneren min Arnt Jacobsen i Tatler fikk vi også opp Tatlers nettbutikk i grevens tid, og så har vi vært heldige med de trofaste kundene våre. Folk hadde behov for å drømme om bedre tider og en sommer med bruk for kjoler, så vi solgte ut SS-kolleksjonen nesten med en gang, sier Tjelta.

– Vi ble mer organiserte og strukturerte på et vis. Alt i alt synes jeg det har gått veldig fint. Da vi fikk komme tilbake på jobb tegnet vi og ferdigstilte vår- og sommerkolleksjonen for 2021 på tre uker. Jeg er veldig glad for at jeg fortsatt har jobben min, sier Amble.

LIN OG BLOMSTER: Blomstrete kjoler i lin, blonder og feminine snitt preger vår- og sommerkolleksjonen til Tjelta. Foto: Privat
LIN OG BLOMSTER: Blomstrete kjoler i lin, blonder og feminine snitt preger vår- og sommerkolleksjonen til Tjelta. Foto: Privat

Vil lage mer enn bare kjoler og bluser

Vår- og sommerkolleksjonen for i år er rett rundt hjørnet, og består blant annet av merkets signaturplagg; blomster- og blondekjoler i feminine snitt og bluser. Høst- og vinterkolleksjonen er også ferdig og er inspirert av det første stedet Pia skal reise til når verden åpner igjen – Paris.

– Vi er veldig positive med tanken på de neste kolleksjonene. Jeg var bekymret for at det siste folk ville ha midt i en pandemi var kjoler og bluser, men der tok jeg feil. Vi holder også på å ekspandere med produktgrupper. Yttertøy og strikk kommer det blant annet mer av. Vi må tørre å drømme! Det kommer bedre tider, sier Amble.

Vår og sommerkolleksjon

Pia Tjelta SS21. Foto: Privat

Vår og sommerkolleksjon

Pia Tjelta SS21. Foto: Privat

Hvordan var din opplevelse i dag?