Raser mot kongehusets pelsbruk

Kronprinsesse Mette-Marit (39) og dronning Sonja (75) hadde begge på seg vinterkåper med detaljer av pels på Nobelprisutdelingen i rådhuset i dag. – Skandale, mener kjendisdesigner.

Guro Havro Bjørnstad
Publisert:

AV: GURO HAVRO BJØRNSTAD OG SONIA HUANCA VOLD

Den Europeiske Union mottar i dag Nobels fredspris i rådhuset i Oslo. Representanter fra EU, statsledere og kongelige er i dag til stede under utdelingen, der kong Harald, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og dronning Sonja representerer den norske kongefamilien.

Dronning Sonja hadde på seg en rød vintercape med pels av rev langs hele kanten, som ifølge kongeekspert Kjell Arne Totland er signert den norske designeren Arnt-Øystein Solvang. Capen har hun brukt ved flere anledninger tidligere.

Kronprinsesse Mette-Marit bar en hvit vinterkåpe med en grå pelskrage, som hun også har brukt ved tidligere anledninger. Om det er ekte eller fuskepels er ukjent.

Slottet vil ikke kommentere de kongeliges bekledninger i dag.

Kjendisdesigner og pelsmotstander Kjell Nordström er sjokkert over kronprinsesse Mette-Marit og dronning Sonjas pelsbruk.

- Det er helt skandale at de går rundt med døde dyr på kroppen. Det er greit at de lever med visse privilegier, men dette er ansvarsløst, arrogant og ignorant. Og når man unnviker å svare på om det er fusk eller ekte, så bekrefter man, raser designer Kjell Nordström.

Han mener kongehuset ikke representerer folket på en god måte når de ikler seg pels.

- Den norske befolkningen og den norske motebransjen har tatt avstand fra pels. De må stikke fingeren i jorden og skjønne hvilken planet de lever på – de trenger en reality-check.

Også en av Norges fremste motebloggere, Ulrikke Lund, reagerer på pelsbruken:

- Det er skuffende å høre at Mette-Marit og Sonja ikke går frem som bedre forbilder på en dag som denne. Kanskje de bare trenger å opplyses? De fleste som vet om torturen som ligger bak en pels styrer unna, sier hun.

Informasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen Karen Frivik, mener at dronningen og kronprinsessen burde tenkt seg om en gang til før de gikk til bruk av pels.

- Vi ser at det er flere og flere som vegrer seg for å gå i hele pelskåper fordi dette er forbundet med dyremishandling, men mange går likevel med pelsbesetning. Det er tydelig at også kongehuset tror de kan slippe unna med dette, sier hun til minMote, og legger til:

- Det er veldig synd at de som forbilder for det norske folk ikler seg pels. Veterinærforeningen har i 10 år sagt at pelsoppdrett er dyreplageri. At et liv i bur er uverdig burde alle opplyste mennesker være klar over. Dette må være basert på kunnskapsløshet - det er forkastelig at denne type holdninger fortsatt eksisterer.

Frivik mener at slottet burde ta et klarere standpunkt mot pels.

- Hvis kronprinsessen har på seg fuskepels, er dette noe Slottet bør bekrefte. Det hadde vært et riktig signal å gi. Kongehuset er sosialt engasjerte innenfor mange området, så det hadde ikke vært unaturlig om de også gikk foran som gode forbilder i pelsdebatten.

Leder for Senterungdommen, Sandra Borch, mener imidlertid pelsbruken er uproblematisk:

- Nå har ikke jeg fått studert bildene av dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit, men de er sikkert flotte i pels. Pelsoppdrett har vært en norsk tradisjon i en årrekke, så det har jeg ingenting i mot. Hvem i Norges befolkning er det som ikke har en kåpe med pels?

Kongeekspert Kjell Arne Totland kan fortelle at den røde kåpen dronning Sonja hadde på seg har vært en favoritt i mange år.

- Det er vinter i Norge, og begge kongefamiliens kvinner hadde valgt ytterplagg med pelsbesetning. Dronning Sonjas høyrøde cape med besetning i sort rev fra Arnt Øystein Solvang har vært en favoritt i mer enn 20 år. Sonja bærer den ofte ved Stortingets åpning – over et antrekk i sort og rødt. Men i dag var kjolen under hvit med rødt tilbehør, sier han til minMote.

Dronning Sonja tok av seg den rød kåpen da hun kom inn i salen i rådhuset, og under bar hun en hvit kjole med en rød hatt og matchende røde sko. Kronprinsessen valgte å beholde kåpen på, også inne. Kongeekspert Totland mener at det var et uklokt valg.

- Kronprinsesse Mette-Marits lys grå vinterkåpe med stor pelskrage har vi også sett før. Mette-Marit bar den nemlig ved åpningen av jubileumsutstillingen Kongelige reiser i Oslo i februar. Den gang valgte hun også i motsetning til sin svigermor å beholde kåpen på inne, og jeg må innrømme at det ser i overkant varmt ut. Det er faktisk nærmest ut som om Sonja og Mette-Marit ikke skulle være kledd for samme anledning, sier han.

Publisert: