Gir 14,5 millioner til arbeiderrettigheter i Bangladesh

DHAKA (minMote) Mandag undertegnet utviklingsminister Heikki Holmås en avtale om at Norge skal gi 14,5 millioner kroner til et prosjekt som blant annet skal bidra til å styrke arbeidstakeres grunnleggende rettigheter.

Stian Eisenträger
Publisert:

Utviklingsminister Heikki Holmås er denne uken i Dhaka i Bangladesh for å rette oppmerksomhet mot tekstilarbeideres rettigheter i landet. Tekstilindustrien i landet fikk en hel verdens oppmerksomhet rettet mot seg etter at Rana Plaza, et høyhus som rommet fem tekstilfabrikker, kollapset og kostet 1127 mennesker livet.

Mandag undertegnet han en avtale mellom den norske ambassaden i Dhaka og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) om 14,5 millioner kroner som skal gå til samarbeidsprosjektet «Promoting Fundamental Rights at Work and Labour Relations in Export Oriented Industries in Bangladesh».

- ILO ønsker støtten velkommen. Den kommer på rett tidspunkt, sa landdirektør i Den internasjonale arbeidsorganisasjonen.

Prosjektet Norge støtter skal bidra til å styrke arbeidstakeres grunnleggende rettigheter, bidra til anstendige arbeidsforhold og tilrettelegge for dialog mellom arbeidstakere, arbeidsgivere og myndigheter i Bangladesh.

Avtalen får stor oppmerksomhet i Bangladesh, og et tjuetall lokale journalister var til stede da signeringen fant sted på et luksushotell i sentrum av Dhaka.

- Vi må aldri tillate 24. april å skje igjen, sa Heikki Holmås med referanse til Rana Plaza-kollapsen.

- Vi handler mer, det gjør forholdet mellom våre folk tettere og bringer tekstilindustrien nærmere oss i Norge, sa Holmås under seremonien.

Tekstilindustrien er den største i Bangladesh, og landet eksporterer hvert år for rundt 117 milliarder kroner. Dette er 80 prosent av den totale eksporten. Cirka 3,5 millioner mennesker i Bangladesh er direkte sysselsatt i tekstilindustrien, av disse er over 80 prosent kvinner. 30-40 millioner er indirekte sysselsatt i tekstilindustrien. Minstelønnen for tekstilarbeidere i Bangladesh ligger på rundt 223 kroner i måneden, og er den laveste i verden.

Cirka 90 prosent av alt som blir eksportert fra Bangladesh til Norge er tekstiler, og nesten 7000 tonn klær ble importert i fjor.

Publisert: