Norske leger advarer mot Kardashian-korsett: - Kan skade indre organer

midjetrener

«Waist trainers», også kalt slankekorsetter, som lover «sexy timeglassfigur» blir hyllet av Kardashian-søstrene. Norske leger er sterkt kritiske. 

Thea Roll Rakeng
Publisert:
midjetrener

Foto: Instagram.com/@kimkardashian

midjetrener

Foto: stinabakken.blogg.no

«Vårt reshaping-korsett vil ikke bare styrke kjernemuskulaturen og forbedre holdningen din, men det vil hjelpe kroppen å kvitte seg med fett, giftstoffer og andre urenheter gjennom svette. Når du bruker midjetrener vil den stramme komprimeringen bidra til å redusere matinntaket ditt, som igjen vil hjelpe deg å oppnå den sunnere praksisen med å spise mindre måltider og oftere, istedenfor tre store måltider om dagen. For å holde midjen slank og «reshape» den med waist traning, er det viktig at du er disiplinert».

Slik er beskrivelsen fra kjendismerket «Waist Gang Society» av hypen «waist training» som kjendiser, og spesielt Kardashian-søstrene aktivt promoterer og hyller på sosiale medier. Kim Kardashian la ut sin første selfie iført slankekorsettet fra merket i august 2014, og i skrivende stund har #waisttraining nesten 800 000 registrerte bilder.

Senere har det kommet en rekke slankekorsetter på markedet som lover den samme effekten som Kardashian-favoritten.

Han selger Kardashians-korsetter: - Enkelte er direkte helsefarlige

untitled link

MinMote har forsøkt å komme i kontakt med Waist Gang Society, uten hell.

Fraråder slankekorsett - kan utløse spiseforstyrrelse

Psykiater og lege Marianne Hatle, som er leder av Spiseforstyrrelsesklinikken på Lysaker i Oslo, mener at «waist traning» kan være ødeleggende for kroppen.

Lege og spesialist i psykiatri, Marianne Hatle. Foto: spiseforstyrrelsesklinikken.no

- Det er klart at man vil se tynnere ut når man har korsettet på under klærne, men den vil ikke føre til vektreduksjon, og kan potensielt være skadelig. I tillegg til at «waist trainers» gjør det vanskelig å puste, vil organer som tarmer, lever og magesekk kunne bli presset inn og man kan også oppleve ribbensbrist. Det sier seg selv at dette kan være farlig, sier hun til MinMote.

- Flere av korsettleverandørene hevder at du vil spise mindre når du går med korsettet fordi det sitter så stramt, hva synes du om det?

- Det er en svært uheldig og lite effektiv måte å gå ned i vekt på, og kan for de som er disponert for det potensielt utløse en spiseforstyrrelse, sier Hatle.

Kommentar: Kardashian-søstrene er skremmende

Svært ubehagelig

Blogger Stina Bakken ville prøve «waist trainer» etter å ha sett korsettet trende på Instagram. Hun ble spesielt nysgjerrig da Kardashian-klanen postet bilder av seg selv med korsettet rundt minimale midjer.

- Jeg kjøpte «waist traineren» på eBay, og brukte den noen timer hver dag. Jeg så ingen forskjell når jeg brukte det, og det ga hvert fall ingen varig effekt på midjen min slik det reklameres for. Det eneste jeg merket forskjell på var at jeg fikk bedre holdning når jeg satt. Det var så og si umulig å bøye seg, sier hun til MinMote.

Bakken forteller at midjetreneren var stram og svært ubehagelig å ha på seg, derfor sluttet hun å bruke den etter en kort periode.

NYSGJERRIG: Stina Bakken var fascinert av korsett-selfisene til Kardashian-familien og ville prøve kjendistrenden selv. - Det ble så ubehagelig å ha den på seg at jeg sluttet å bruke den etter kort tid, forteller Bakken til MinMote. Foto: stina.blogg.no

- Hva tenker du om at waist trainer kan være skadelig for indre organer?

- Det virker skummelt, og er ikke noe bra i det hele tatt. Jeg har hørt det før, og flere av bloggleserne mine advarte meg i kommentarfeltet da jeg la ut korsettinnlegget. Det er en usunn trend som man bør holde seg unna, sier Bakken.

- Umulig å «skvise vekk» fett

Lege Wasim Zahid. Foto: Magnar Kirknes/VG

Fra leverandørene anbefales det at korsettet brukes minimum fire timer om dagen fra begynnelsen av og at du gradvis øker slik at du etterhvert vil kunne bruke det 24 timer i døgnet, også under trening.

Lege Wasim Zahid vil spesielt fraråde bruk i forbindelse med trening, og sier man ikke vil gå ned i vekt ved å bruke korsett.

- Dette er noe jeg absolutt ikke vil anbefale om du prøver å gå ned i vekt eller få en smalere midje. Trener du med en veldig stram korsett rundt midjen, vil du få problemer med å puste. Du får ikke dratt inn den luften som kroppen trenger under treningen. Det fører igjen til at du egentlig ikke får tatt deg ut skikkelig på treningen. Du kan heller ikke «skvise vekk» fett fra midjen.

Negativ til kroppstrender

Hatle mener det er bekymringsverdig at unge jenter lar seg påvirke av kroppstrender.

- Det kan virke som at mye av det som blir promotert på sosiale medier som for eksempel Kardashian-søstrene, blir slukt rått, og i dette tilfellet er det feilaktig og potensielt farlig. Det er svært bekymringsverdig at man er villig til å ødelegge kroppen sin for å se ut på en spesifikk måte.

untitled link

Hatle får støtte av lege Louis Torbjørn Voisin, som har jobbet med spiseforstyrrelser over lang tid.

Lege Louis Torbjørn Voison. Foto: Privat

- Jeg vil på det sterkeste fraråde jenter å bruke korsett. Det er hverken bra for kroppen, eller psyken. Når unge jenter konstant blir eksponert for nye trender som går på kropp og utseendet ser vi at dette ofte bidrar til usikkerhet og lav selvtillit for enkelte, sier Voisin.

I februar i år skrev Daily Mail og flere andre amerikanske nettsider at «Waist Gang Society» er saksøkt av en kunde som mener firmaets lovnader om midjeslanking og vektnedgang er misledende og feilaktige.

Saksøkeren, Sara Hawes, krever at kjendismerket refunderer kjøpesummen til henne selv, og alle kvinner som har kjøpt produktet innen staten California. Rettsaken kan koste merket opp i mot fem millioner dollar, som tilsvarer 411 64 000 kroner.

Publisert: