Kjetil Rolness: – Ungdomsmoten har aldri vært kjedeligere, styggere eller mer usexy

MENTE DAGENS UNGDOMSMOTE ER USEXY: Samfunnsdebattant Kjetil Rolness gikk hardt ut mot årets Øya-mote. Her er han fotografert hjemme i stua i forbindelse med et VG Helg-intervju. FOTO: LINE MØLLER/VG.

Kjetil Rolness (57) utsagn fikk Nora Jungeilges Heyerdahl (19) til å reagere. – Det er ikke den faste rumpa moteløvene i min generasjon streber etter, sier hun.

Publisert:

Etter at MinMote publiserte et utvalg av årets beste festivalmote fra Øyafestivalen, kommenterte samfunnsdebattant Kjetil Rolness innlegget på sin egen Facebook-side.

– Påstand: Ungdomsmoten har aldri vært kjedeligere, styggere eller mer usexy. Mvh Mann som har levd lenge nok til å ha sett forfallet i sakte film. Er du uenig, bør du se denne billedkavalkaden fra Øya først, skrev Rolness på sin åpne Facebook-side med en link til MinMotes artikkel.

Fikk skarpt svar

Rolness' innlegg har fått over 400 reaksjoner. En av dem som har reagert sterkest er Nora Jungeilges Heyerdahl som har skrevet et debattinnlegg i Morgenbladet med tittelen «Kjære Kjetil Rolness». Hun mener ungdom «har fått nok kropp og sex, og er klare for nye eventyr».

– Du er sikkert enig med meg i at originalitet som kjent fort blir til kitsch. Nå måtte vi finne på noe nytt. Det ble å kle seg på en måte som viser frem personligheten vår heller enn kroppen vår. For det er ikke den faste rumpa moteløvene i min generasjon streber etter. Vi vil ha selvstendighet og originalitet. Kanskje det er naivt, men mange av oss tror helt seriøst på at vi kan bidra med noe nytt, skriver Heyerdahl.

MOTE

Dette er høstens trender 2018

I Rolness' kommentarfelt er det mange som er enige i hans påstander, og kommer med kommentarer om at de er enige, mens flere mener dette bare hører til i tiden.

GA TILSVAR: Nora Jungeilges Heyerdahl mener Rolness tar feil i sin kritikk av ungdomsmoten. Heyerdahl jobber til daglig i AKS og er sentralstyremedlem i Grønn Ungdom. Foto: Privat

Heyerdahl forteller til MinMote at hun valgte å skrive innlegget fordi hun genuint ville forklare stilen mange på Øyafestivalen har, og fordi hun syntes at noen burde svare Rolness på hans «eget språk».

– Jeg forstår at han ser på stilen mange unge har som døll. Noen måtte forklare ham at det er litt av poenget. Vi ser opp til folk som Elise By Olsen, som helt bevisst bruker antiestetikk i stilen sin. Jeg synes det er kult! Hvis flere og flere ungdommer går bort fra Michael Kors og Victoria’s Secret og heller kjører på med en røff loppis-stil så er jo det herlig. Det kan bidra til mindre kroppspress og økonomisk press, hvis trenden blir å fokusere på personlighet, sier Heyerdahl.

Skal tenke seg om før «gammelmannssukk»

Rolness, som også er kjent under alteregoet Jens Pikenes, mener også at «enhver moteløve på 60- og 70-tallet ville vridd seg i klesskapet ved synet av Øya 2018».

I en ny Facebook-oppdatering legger Rolness seg flat og sier at Heyerdahls tilsvar er det beste han noen gang har fått, og at det gjorde at han «fikk troen på ungdommen igjen».

KLÆR

FEM FINE ANTREKK TIL JOBB OG SKOLESTART

Rolness skriver videre at ikke la mer i ordet «usexy» enn at det var «ustilig», og at han herunder tenkte på begge kjønn.

– Likevel: Full forståelse for behovet for å unnslippe sex- og kroppsmas, finne egne og andre uttrykk, og vie oppmerksomhet til større og viktigere saker. Og kanskje skal jeg tenke meg bedre om før jeg slipper neste gammelmannssukk i offentligheten. Så takk, Nora Jungeilges Heyerdahl! Hadde flere brukt tid foran skrivebordet i stedet for sminkebordet, ville verden kanskje bli et bedre sted, skriver Rolness i en Facebook-oppdatering etter at Heyerdahls kommentar sto på trykk i Morgenbladet.

Til MinMote sier han at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

– Hvis det blir oppfattet dit hen at jeg at jeg etterlyser flere kvinner i hotpants eller miniskjørt, så er ikke det tilfelle, presiserer han.

VILL UNGDOMSSTIL: Her er The Beatles i 1963. Den gang provoserte de med sin stil. Foto: AP:

– Mote er et uttrykk for tiden

Trendforsker Gunn Helen Øye forteller at forskjellige generasjoner har ulikt syn på hva som er pent, og at det en liker ofte henger sammen med hva som var populært på tiden de selv var unge.

– Det er ikke noe som er stygt eller pent, for det handler jo om blikket som ser og som vurderer det. Mennesker med forskjellige bakgrunner, utdannelse og kulturer vil ha ulike meninger om hva som er fint og ikke, sier hun og legger til:
– All mote er et uttrykk for den tiden vi lever i, og dagens unge er opptatt av bærekraftighet og miljø, og det estetiske skal gjenspeile de indre verdiene.

Publisert: