Malin tok vippebehandling – ble redigert

BLE FIKSET: Malin Skalle opplevde at ansiktet hennes ble redigert i reklamering for en skjønnhetsbehandling. Det første bildet fikk Skalle tilsendt. Det andre bildet ble postet på Instagram. Salongen sier de har redigert bildet for å fremheve vippene.

21-åringen reagerer på at ansiktet hennes ble redigert etter at hun var modell for skjønnhetsbehandling. Salongen mener de nå blir urettmessig stemplet – og varsler søksmål.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Studenten Malin Skalle (21) har tatt vippeextensions jevnlig i tre år. Da hun i sommer flyttet til Oslo startet undersøkelsene med å finne en ny salong. Da hun kom over at Lash Industry i Oslo søkte modeller, og prisen på 750 kroner virket lokkende, meldte hun seg.

Behandlingen vippeextensions og brow lamination ga henne lange vipper og velformede bryn. Da hun møtte opp tok de som avtalt bilder både før og etter behandlingen.

– Underveis sa hun at hun ville redigere de litt, da tenkte jeg på lys og farger, ikke endring på utseendet mitt. Hun spurte også om hun skulle lage leppene mine større, men det sa jeg at jeg ikke ville, sier Skalle til MinMote.

Etter behandlingen drøyde det før bildene ble lagt ut. Etter at Skalle etterlyste dem, fikk hun tilsendt flere bilder som skal ha vært uredigerte og noen bilder hvor lyset var justert.

En stund senere var det tid for påfyll av vippene. Underveis i timen skal Skalle ha blitt spurt om hun hadde sett bildene salongen hadde lagt ut.

Malin Skalle.

Mener det bidrar til kroppspress

Da hadde salongen lagt ut bilde av resultatet til sine drøyt 3000 Instagram-følgere og snaut 500 Facebook-følgere. På bildene kunne Skalle tydelig se at ansiktet hennes var redigert.

– Jeg er litt beskjeden av meg, så jeg sa ikke noe da jeg var der. Da jeg kom hjem så jeg at det var stor forskjell. Og jeg syns ikke det var noe fint. De sa de bare «sminket» meg litt, og det var små justeringer med contour på nesen. Jeg syns selv jeg ser ganske annerledes ut.

Etter at Skalle fikk sett nøye på bildene og oppdaget at både leppene hennes og nesen var redigert, tok hun kontakt med Lash Industry. Ifølge e-poster MinMote har sett skriver salongen til Skalle at «Bildene ble i ettertid redigert, dvs. at det ble foretatt nødvendige justeringer ift. de naturlige ujevnheter, lys nyanser, bokeh og fokus ved ansiktet. Det som ikke ble redigert var selve arbeidet, dvs. de påsatte vippeextensions ble etterlatt i opprinnelig form.»

– Jeg syns ikke det er noe fint. Jeg er ganske sikker i mitt eget utseende, og jeg stilte spørsmål ved retusjeringen. Jeg tror mange kunne blitt lei seg for dette.

Nå spør hun seg om hvorfor salongen fant det nødvendig å gi henne ny nese og større lepper i samme vending, og mener det kan bidra til kroppspress.

– Hvordan kan bilder av meg som asiat, som har neserygg langt opp i brynene, ikke bidra til kroppspress? Jeg ser jo ikke slik ut i virkeligheten og det gir da urealistiske bilder og kan få andre asiater til å ville se sånn ut.

– Ble oppgitt

Under bildet Lash Industy la ut av Skalle skrev de at «det å jobbe med asiatiske øyne og vipper ikke er lett, men veldig gøy, hvis du liker en utfordring». Bedriften tilbyr også kurs som er spesialtilpasset vippeextensions for øyne med tunge øyenlokk.

–Jeg ble litt sjokkert da jeg leste det. Først kom bildet, og så kom teksten. Da ble jeg oppgitt. På dette området burde man trå forsiktig. Jeg tenkte at dette er noe hun kunne informert meg om før jeg skulle være modell, om hun ville vise det frem fordi jeg er asiat, sier Skalle.

Skalle mener redigeringen burde falle innenfor reglene for merking av retusjert reklame. Det er ikke Lash Industry enige i, og ga Skalle følgende svar på spørsmålet per e-post:

«På denne bakgrunn håper jeg at du forstår at vi ved bildetakning og etterfølgende redigering forbedrer bildene i slik forstand at arbeidet vårt blir fremhevet slik det egentlig er. At man evt. retter litt på nese, munn, hakelinje, hud tone, ujevnheter, urenheter eller lignenede er helt vanlig i det det ikke er dette vi ønsker å markedsføre»

– Men de markedsfører det jo når de gjør slike retusjeringer. De snakker om at det er totalt uvesentlig for dem, hvor pen eller mindre pen modellen er, men de retusjerer modellen «penere» og kaller det «et ønske om å gjøre bildet så tiltalende som mulig». Så jeg er da ikke tiltalende naturlig?, spør Skalle seg på Instagram, hvor hun har valgt å dele historien.

Skalle er fornøyd med vippene hun fikk lagt hos salongen, og syns derfor det er synd at hun fikk opplevelsen med endringen av bildene.

– Vippene er fine, og de var jeg fornøyd med. Men jeg mener måten de snakker på er ganske tøff.

Det at hun har valgt å fortelle om sin opplevelse på Instagram har ikke falt i god jord hos Lash Industry, som har skrevet på e-post at hun må fjerne omtalen «umiddelbart» og varslet at de vil komme med et søksmål dersom hun ikke etterfølger dette.

– Jeg syns det er viktig å kjempe for det man selv syns er riktig, og at man ikke skal gi seg selv om andre prøver å tråkke deg ned eller få deg til å være stille, sier Skalle.

Varsler søksmål

Hos Lash Industry har de reflektert rundt situasjonen etter at Skalle postet den på sin Instagram-story, og mener den ikke tegner det fulle bildet av historien.

– Vi har ikke redigert for å endre hennes utseende, men for å få vippene i fokus, sier manager Djordje Borojevic i Lash Industries til MinMote og legger til:

– Vi redigerer motivene rundt det vi ønsker å fremstille, aldri vippene. Det er vippene som er det viktige, ikke modellen. Spørsmålet er hva man redigerer. Vi redigerer aldri vippene, men resten av bildene for å få vippene i fokus. Vi syns det er leit at hun ikke likte bildene, men er glade for at hun likte vippene.

Han sier at de likevel har forståelse for Skalles synspunkt, og påpeker at hennes type vipper krever en spesiell teknikk for et vellykket resultat.

– Forstår du at Skalle reagerer på at hun opplever at hun ikke kjenner igjen eget ansikt?

– Jeg kan ikke se at det å legge en sminkeeffekt på bildet vil bidra til kroppspress, og er selvfølgelig i mot kroppspress. Jeg forstår problematikken, men har vanskelig for å tro på at dette er genuint, eller om det gjøres på trass, sier Borojevic.

Borojevic påpeker også at det ikke er ulovlig å redigere bildene. Partene har hatt en pågående, lang dialog over både Instagram-meldinger og mail helt siden Skalle viste sin interesse som modell.

Rett etter at Skalle ønsket at bildene skulle slettes, har Lash Industry fjernet dem fra sine sosiale kanaler. De har også varslet Skalle om søksmål dersom hun ikke gjør det samme.

– Vi har brukt tid, ressurser og kunnskap for å imøtegå henne som kunde, og gi svar på spørsmål. Vi trakk bildene, fordi vi ikke ønsker å ha noen der som ikke vil være der.

– Saken er provoserende, og stempler oss som rasister. Alle vi som er her er fra ulike etniske opprinnelser. På tross av at vi har gjort alt hun ønsker, poster hun likevel historien som kan skade vårt omdømme. Det føles svært ubehagelig å bli kalt rasist når slike påstander bunner i usannheter.

Blant de som har reagert på Skalles Instagram-innlegg er Hilde Alice Skåra Gunvaldsen, som er organisatorisk nestleder i KRFU. Hun mener dette viser viktigheten av plikten for merking av retusjert reklame. Det samme har komiker og samfunnsdebbatant Sofie Frøysaa. Også Tinashe Williamsson og Kristin Gjelsvik har delt Skalles innlegg på Instagram.

– Forkastelig

Lea Mariero, leder i Press – Redd Barna Ungdom, forteller til MinMote at retusjerte reklamer bidrar til et økt kropps- og utseendepress for barn og unge.

– Når vi hele tiden får kun ett ideal fremstilt som det eneste riktige, kan dette føre til dårlig psykisk helse for barn og unge. Så vet vi at dette idealet ikke engang er ekte, men en retusjert versjon av virkeligheten.

REAGERER: Lea Mariero, leder i Press – Redd Barna Ungdom, reagerer på at bilder av unge jenter blir retusjert og brukt i markedsføring.

– Merking av retusjert reklame er viktig for å ta et oppgjør med hvordan reklame- og medieaktører i en årrekke har kunnet drevet fritt på uten å ta noe form for ansvar, på bekostning av barn og unge, sier Mariero.

– Faller slike bilder innenfor reglene for merking av retusjert reklame?

– Dette er jo reklame av skjønnhetsklinikken, gjennom at kontoen de driver genererer potensielle nye kunder. Selv om dette ikke er sponset behandling, er det markedsføring av behandlingen klinikken tilbyr. Derfor mener vi at dette klart bryter med kravet om merking av retusjert reklame. At de retusjerer bilder av unge jenter før de markedsfører for behandlingene deres er forkastelig.

Borojevic påpeker at påbudet om merking ikke har trådt i kraft, og at det fremdeles ikke er bestemt hvilke typer redigering som må merkes.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om: