Kate Moss ut mot ryktene: - Jeg hadde ikke anoreksi og jeg tok ikke heroin

DA OG NÅ: Kate Moss skapte stor debatt rundt datidens kroppsideal på 90-tallet. Bildet til venstre er fra en fotoshoot for tyske Vogue i 1993, tatt av Albert Watson. Tjue år senere har ikke Kate forandret seg mye - bildet til venstre er tatt fra hennes egen boklansering i fjor. Foto: Albert Watson/NTB Scanpix

Veien til å bli et av verdens fremste modellikoner har vært preget av anklager om både spiseforstyrrelser og dopmisbruk for Kate Moss (39). Nå innrømmer hun at merkelappen «herion chic» var vanskelig å svelge, og slår samtidig hardt tilbake mot ryktene.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Det er ikke ofte den verdenskjente supermodellen snakker ut om annet enn designerklær og den slags, men i et langt intervju med magasinet Allure bryter hun nå stillheten om sin mye omtalte fortid.

- Helt grusomt

Britiske Moss ble oppdaget allerede som 14-åring i 1988, og fikk bare et par år senere sitt store gjennombrudd. Blant annet poserte hun naken i en stor kampanje for Calvin Klein-parfymer i 1993, og bildene sparket i gang en stor anoreksidebatt rundt Moss. Den da 19 år gamle modellen ble selve definisjonen på looken «heroin chic», som kan beskrives slik: blek hud, sorte ringer under øynene og synlige bein. Begrepet ble brukt som et motsetning til datidens store modeller som Cindy Crawford og Claudia Schiffer, som ble sett på som mer naturlige og sunne forbilder.

Til og med den daværende presidenten i USA, Bill Clinton, gikk hardt ut mot «heroin chic»-trenden i en av sine taler, hvor han kritiserte motebransjen for å gjøre stoffmisbruk glamorøst.

- Det var helt grusomt, spesialt anoreksianklagene. Heroinryktene var latterlige - jeg visste jo at jeg ikke drev med dop. Bare fordi jeg hadde litt sort eyeliner som var smurt under øyet… Men anoreksi-greia var verre, det å bli holdt ansvarlig for andres sykdom. Jeg var ikke anorektisk, sier Kate Moss i det ferske Allure-intervjuet.

VETERAN: Kate Moss vet alt om hvordan man eier en catwalk. Her for Chanel og Louis Vuitton. Foto: Getty Images/All Over Press

Dopkontrovers

Opp gjennom tidene har hun imidlertid kommet med flere kontroversielle sitater om vekt, hvor «nothing tastes as good as skinny feels» er det kanskje mest kjente.

Sitatet ga hun til Womans Wear Daily i 2009, på spørsmål av hva hennes motto var. Moss avsluttet imidlertid med følgende:

- Man kan prøve å huske det, men det fungerer aldri.

I tillegg til dopanklagene på 90-tallet, havnet Moss i sentrum av en gigantisk herionskandale i 2005. Modellen var da sammen med rockeren Pete Doherty, og Daily Mirror kjørte en forside hvor det ser ut til at Kate Moss sniffer flere linjer med kokain. Kort tid etterpå ble hun dumpet som kampanjemodell for H&M og Burberry, og Chanel bestemte seg for å ikke forlenge sin kontrakt med Moss.

LES OGSÅ:Sjekk ut favorittplagget til moteikonet Kate Moss

Ville operere seg

Det er likevel Kate Moss’ eventyrlige modellkarriere som har gjort henne til et ettertraktet intervjuobjekt. Som en av 90-tallets mest kjent modeller gjorde hun kampanjer for alt fra Gucci til Dolce & Gabbana og Chanel, i tillegg til at hun har posert på forsiden av de fleste store motemagasinene. Hun kjempet seg tilbake i bransjen også etter dopskandalen i 2005, med 18 nye modellkontrakter et år senere. I 2007 var hun ifølge finanstidsskriftet Forbes verdens best betalte modell sammen med Gisele Bündchen.

Likevel innrømmer Moss til Allure at hun ikke alltid har hatt like stor selvtillit som i dag.

- Jeg likte ikke at jeg hadde helt flatt bryst, og sa at jeg skulle gjøre et inngrep for å få større pupper. Kan du tenke deg det? spør Moss og legger til at nakenbildene, som hun har tatt mange av, også var en utfordring.

- Jeg pleide å være redd for å vise fram kroppen min. Men nå som jeg har vist den fram er jeg ikke plaget av hverken føflekker eller at visse ting ikke er store nok.

Og Kate Moss holder det gående: Fortsatt er hun blant verdens mest-tjenende modeller og for kort tid siden poserte hun med Rihanna på forsiden av V Magazine. Nylig ga hun ut boken «The Kate Moss Book» - som hun lanserte i en fantastisk gullkjole - og tidligere i år gikk hun lettkledd nedover catwalken for Louis Vuitton. I tillegg er hun et av nåtidens fremste stilikoner, og med bestevenner som designeren Marc Jacobs og motefotografen Mario Testino er det vel liten sjanse for at hun mister statusen i motebransjen med det første.

Publisert:

Finn mer innhold om: