«Downton Abbey»-stilen erobrer verden

Den feminine 20-tallsstilen i «Downton Abbey» hylles i motepressen og har gitt inspirasjon til noen av verdens største motehus.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Den britiske serien har gjort knallsuksess med over ti millioner seere i Storbritannia. I Norge fikk over 600 000 seere med seg premieren, og når seriens tredje sesong nå ruller over TV-skjermene har handlingen kommet til 1920-tallet.

Men det er ikke bare handlingen og skuespillerprestasjonene i «Downton Abbey» som har utmerket seg. Kostymene til overklassesøstrene Mary (Michelle Dockery), Edith (Laura Carmichael) og Sybil (Jessica Brown Findlay) Crawley har inspirert noen av verdens mest kjente designerne.

Maste og maste

Marc Jacobs er selverklært fan og Ralph Lauren har tydelig latt seg inspirere av den engelske overklassens stil i sine kolleksjoner. I vår og høst ble blant annet hatter, florlette stoffer og broderier sendt nedover catwalken i moderne versjoner av de utsøkte plaggene i «Downton Abbey».

I sommer var de tre «søstrene» med i en moteserie i magasinet LOVE, og redaktør Katie Grand la ikke skjul på at hun elsket serien.

– Marc Jacobs maste og maste på at jeg måtte se det, og etter en liten stund var jeg hektet. Nå har jeg sett alle episodene tre ganger, sa hun.

Kostymedesignerne Susannah Buxton og Rosalind Ebbutt, og Caroline McCall i siste sesong, har også blitt lagt merke til av det prestisjetunge motemagasinet Vogue.

«Mellom alle intrigene og dramatikken er det umulig ikke å drømme om å stjele disse jentenes garderober», skriver motemagasinet Vogue og fortsetter:

«Med melkehvit hud og en naturlig skjønnhet er disse jentene TV-verdenens mest elegante sensasjon».

Emmy for kostymer og hår

I 2011 vant «Downton Abbey» Emmy for beste kostymer. Serien har også vunnet Emmy for beste hårstyling.

I begynnelsen måtte skuespillerne kle seg i originalt undertøy fra 1900-tallet for å få den tidsriktige fasongen bare et korsett kunne skape. Kostymedesignerne har også lånt vintage-kjoler, brukt originale stoffer og håndsydd flere av antrekkene for å gjenskape epokens stil ned i den minste detalj.

Når tredje sesong av den britiske dramaserien nå ruller over TV-skjermen er stramme korsetter erstattet med løstsittende kjoler med sirlige broderier, knipling og sarte farger.

Kostymedesigner i NRK, Lisy de Rohan Birkeland, mener kostymedesignerne gjør en viktig jobb for å gi serien troverdighet.

– «Downton Abbey»-kostymene er helt fantastiske. De har klart å gjenskape tidsepoken med en vitalitet vi sjeldent ser på TV. Alt er veldig forseggjort, sier hun.

– De er tilpasset en tid der de rike hadde tjenere og skiftet fire ganger om dagen. Rikmannsklærne besto av rådyre stoffer og utsmykninger, utdyper kostymedesigneren.

Birkeland mener kostymedesignerne må ha lagt enormt mye arbeid i kostymene, som hun mener løfter kvaliteten på hele serien.

– For en dramaserie har kostymene utrolig mye å si. Hvis kvaliteten ikke er god nok kan det virke distraherende og ødelegge hele følelsen. Det er uhyre viktig at alt stemmer, sier hun.

Birkeland forteller videre at det er vanlig at TV-serier påvirker trendbildet og trekker fram suksesser som «Sex og singelliv» og «Gossip Girl».

– Forskjellen er at handlingen i disse seriene skjer i moderne tid, mens handlingen i «Downton Abbey» er lagt til en helt annen epoke. Det er langt mer sjeldent at et kostymedrama inspirerer dagens mote slik «Downton Abbey» helt klart har gjort, og desto mer imponerende, sier hun.

Fakta om «Downton Abbey»:

Britisk periodedrama skapt av Julian Fellowes og Gareth Neame. Nå i sin tredje sesong.

Handlingen utspiller seg på herregården Downton Abbey, hvor man følger overklassefamilien Crawley og deres tjenere gjennom en rekke hendelser, som Titanic-forliset, første verdenskrig og spanskesyken.

Serien tar også for seg endringene i det sosiale hierarkiet i Storbritannia.

«Downton Abbbey» har vunnet en rekke priser, som Golden Globe og Emmy for beste miniserie.

Seertallene har vært høye fra første episode i Storbritannia, med over 10 millioner seere i snitt.

I Norge ble premieren sett av 650000.

Fakta om «Downton Abbey»-moten:

Første sesong utspiller seg fra 1912 til 1914. Bredbremmede hatter, spesialsydde kjoler og den typiske S-fasongen var viktig. Derfor var det også fortsatt vanlig med korsett, som tjenestepikene hjelp til meg å stramme.

Andre sesong utspiller seg fra 1916 til 1918. Under verdenskrigen ble det vanlig å droppe underskjørtet, kjolene ble enklere og skjørtelengden heist opp til over anklene. Hos overklassen var det imidlertid fortsatt vanlig å ta frem de ekstravagante kjolene når kvelden falt på.

Tredje sesong går på TV nå og starter i 1920. Korsettene har forsvunnet, og den velkjente «flapper»-stilen med løstsittende kjoler, fjær, hårbånd, glitter og glamour gjør inntog.

Publisert:

Finn mer innhold om: