Skappel-genseren har strikket seg inn i historien

FORTSETTER MED STRIKK: Skappel-søstrene Maria og Marthe lanserer i disse dager et eget Skappel-garn og nye jakke- og gensermodeller. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / VG / MariaSkappel.no.
FORTSETTER MED STRIKK: Skappel-søstrene Maria og Marthe lanserer i disse dager et eget Skappel-garn og nye jakke- og gensermodeller. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / VG / MariaSkappel.no.

Etter å ha skapt strikkehysteri i Norge, har Skappel-genseren nå blitt utstilt på Norsk Folkemuseum.

Av ODA MARIE MIDBØE og SONIA HUANCA VOLD

Den nye utstillingen tar for seg norsk strikkehistorie fra 1700-tallet til i dag, og blant lusekofter og Marius-gensere henger også den nye klassikeren Skappel-genseren.

Det var Dorthe Skappel som åpnet utstillingen, og TV2-profilen var selvsagt iført en av sine egenstrikkede gensere. Skappel-genseren som står utstilt er den første Dorthe Skappel strikket. Også døtrene Marthe Skappel og Maria Skappel Holzweiler var tilstedet under åpningen tidligere i dag.

- Det var rart å se en litt sliten Skappel-genser henge blant de mange fantastiske strikkeplaggene. Det er ikke selve genserdesignet i seg selv som gjør at den henger der, men den har bidratt til at unge jenter har begynt å strikke igjen – og det er utrolig gøy, sier Marthe Skappel til minMote.

I fjor sommer la Dorte Skappels datter Maria ut oppskriften på Skappel-genseren via bloggen sin. Det fikk strikkelystne jenter til å tømme garnbutikkene for alpakkagarnet som ble anbefalt. Etter den massive etterspørselen, bestemte Dorthes døtre, Maria og Marthe, seg for å starte egen strikkebutikk hvor de via nett solgte komplette strikkepakker. Samtidig ble Dorthe beskyldt for å ha stjålet ideen bak genseren fra den norske butikken Freudian Kicks.

At genseren nå er en del av den Norsk Folkemuseums historiske strikkeutstilling ønsker ikke Freudian Kicks å forholde seg til.

- Vi har ikke så mye mer å si, og kan bare henvise til svaret vi ga for et år siden. Vi ønsker ikke å ta mer tak i det nå, sier Stian Grimsæth hos Freudian Kicks.

LES OGSÅ:Ung strikkebølge i Norge

Norsk Folkemuseum på sin side synes det er stas at Skappel-genseren er en del av utstillingen.

– Det er fint plagg. Dorthe Skappel har egenhendig skapt en strikkefeber blant ungdom, og det har blitt veldig mye mer populært å strikke. Hun har fått liv i en tradisjon som har hatt en knute på tråden, sier kommunikasjonsrådgiver Jon Ilseng hos Norsk Folkemuseum.

Den enda mer kjente og tradisjonsrike Marius-genseren vil han ikke sammenligne med den nye Skappel-farsotten.

– Det er to deler av én utvikling. Marius-genseren har en mye lenger og mer omfattende tradisjon. Vi vil fortelle om helheten i norsk strikketradisjon, og da kommer vi ikke utenom Marius-genseren. De siste årene kommer vi ikke unna Skappel-genseren, sier han, og fortsetter:

– Genseren har nærmest hatt en uvirkelig stor betydning som har fått ungdom så interessert i å strikke, sier Ilseng.

- Har ikke tjent penger

Marthe Skappel forteller til minMote at de foreløpig ikke har tjent store penger på Skappel-genseren, men at hun og søsteren ønsker å satse videre som strikkegründere. Neste måned slipper de fem nye jakke- og gensermodeller, og lanserer et eget Skappel-garn i samarbeid med Sandnes Garn.

- Vi har på ingen måte blitt rike av dette. Det hadde selvsagt vært utrolig gøy om dette var noe vi kunne fått til å leve av. Men da er vi også avhengige av å tjene penger for å få det til å gå rundt, sier hun.

Det er mamma Dorthe som strikker seg frem til de nye jakke- og gensermodellene, mens døtrene er prøvekaniner.

- Hun sitter og strikker og strikker, mens vi planlegger. Vi bruker veldig mye tid på dette, og det hadde vært veldig hyggelig om vi kunne fortsatt å gjøre dette sammen, sier Marthe.

MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.

Hvordan var din opplevelse i dag?