Moods of Norway-gutta knuser resten av designer-Norge
Moods of Norway-gründerne Peder Børresen (34) og Simen Staalnacke (36) håver inn på fargesprakende dresser og traktor-trykk.
Skattelistene for 2011 viser at Børresen og Staalnacke tok ut henholdsvis 1 million og 920.000 kroner i lønn i 2011. I tillegg har begge de norske design-gründerne formuer på over 10 millioner kroner. Det gjør at de troner overlegent på lønnstoppen blant de norske designerne.
På andreplass på skattelisten ligger nemlig kjoledesigner Cecilie Melli, som tjente 443.000 kroner - under halvparten av Moods-gutta. Ingen av de andre designerne er i nærheten av å tjene like mye som Simen og Peder, som dessuten åpnet sin andre Oslo-butikk midt på Karl Johan i går.
minMote har flere ganger prøvd å komme i kontakt med Simen Staalnacke og Peder Børresen uten å lykkes.
Les også:Ulrikke Lund har gjort bloggen til million-business
Moods-gutta eier til sammen mer enn trefjerdedeler av aksjene i Moods of Norway, og merket omsatte for 291 millioner kroner i 2011. Siden Børresen og Staalnacke startet Moods of Norway i 2003, har de etablert seg med butikker over hele landet i byer som Oslo, Tromsø, Stavanger og selvsagt i Stryn. I Los Angeles ligger Moods of Norway i eksklusive Beverly Hills, og for kort tid siden åpnet de dørene til sin første konseptbutikk i New York.
minMote-leder Sonia Huanca Vold er ikke overrasket over at Moods-gutta stikker av med de feteste lønnssjekkene.
- Det er ikke til å komme unna at Moods of Norway er en suksess uten sidestykke i den norske moteverdenen. Jeg vet at flere i bransjen rynker på nesen over Moods-klærne, men sannheten er at mange norske designere har noe å lære av disse gutta. De har klart å bygge en sterk merkevare og skapt noe markedet vil ha, sier Vold.
Bortsett fra Simen Staalnacke og Peder Børresen er det få norske designere som tjener store penger. minMote har tidligere skrevet om Nina Skarra, som for tiden er i gang med et samarbeid med Louis Vuitton, Hermès og FN om å skape mer bærekraftig mote. Hun har også kledd opp konene til James Cameron og Colin Firth på den røde løperen, men tjente likevel ikke mer enn 280.000 kroner i 2011.
minMote-leder Vold synes det er synd at Moods of Norway nærmest er alene om å tjene penger på norsk design.
- Sverige har til sammenligning flere motesuksesser, som Acne, Whyred, Tiger of Sweden og Eton. Jeg håper vi i tiden som kommer vil se fremadstormende norske merker som Mardou & Dean og FWSS vokse seg store. Det krever en design som er kommersiell nok for det norske markedet, samt et gjennomført konsept som appellerer til kjøperen, tror Vold.