Norsk 15-åring hylles i The Guardian: - Vil endre idealene
Elise By Olsen vil endre skjønnhets- og kjønnsidealene - det gjør hun ved å gi ut sitt eget motemagasin, i en alder av 15.
For deg som ikke har hørt om Elise By Olsen (15) før: Hun begynte å blogge som 8-åring, ble redaktør for sitt eget mote- og ungdomskulturmagasin – Recens – som 14-åring, og gir denne uken ut andre utgave av bladet. Recens er ifølge henne selv i sterk opposisjon til det gjeldende skjønnhetsidealet, og hyller det som er annerledes og ekte.
Trendguiden:Se vårens fineste kjoler her
I tillegg vurderer nå Guiness Worlds Records å ta henne med, under tittelen «verdens yngste redaktør». Så oppsiktsvekkende er nemlig det hun har fått til med motemagasinet.
Merk deg navnet.
Internasjonal oppmerksomhet
For det har det vært travle dager for Oslo-jenta etter at Guiness rekordbok-nyheten ble kjent. De siste par ukene har hun blitt intervjuet av hipsternettstedet Itsnicethat.com, den britiske storavisen The Guardian og Dagsrevyen - for å nevne noen.
- Jeg så ikke helt denne oppmerksomheten komme før forrige uke. Dagen etter at Itsnicethat.com hadde publisert intervjuet sjekket jeg mail etter skolen – da hadde jeg over 70 mailer fra folk som ville bidra, og The Guardian og en rekke andre medier ville intervjue meg. Da skjønte jeg at det ville bli mer oppmerksomhet, sier Olsen til MinMote.
MinMote snakker med den unge redaktøren sent onsdag kveld – noen timer etter at hun har hatt matteeksamen på ungdomsskolen («den gikk faktisk bra, jeg bestemte meg for å kline til ettersom jeg var på trykk i The Guardian samme dag»).
Den engelske mediegiganten beskriver magasinet hennes som sofistikert og ekstremt framoverlent, og omtaler Olsen som en «rising star», mens trend-nettstedet Itsnicethat.com skriver at Olsens magasin er «bemerkelsesverdig, substansielt og glossy».
Opponerer mot perfeksjon
Selv forklarer hun visjonen med magasinet slik:
- Recens er formidlet fra ungdom, til ungdom. Vi har et internasjonalt fokus som skiller seg fra de andre store norske motemagasinene – men hovedforskjellen er at vi går imot skjønnhetsstandardene og «det perfekte bildet» som jeg opplever at ungdom er veldig opptatt av akkurat nå. Vi vil formidle at det er helt greit å se ut som seg selv og være den man er – det er noe jeg står hundre prosent for, sier Olsen og legger til:
- Vi vil fremme en aksept for det å være annerledes. Og jeg tror det er ekstremt viktig at unge får dette inn fra andre unge, i stedet for mennesker som er langt eldre og på et helt annet stadium i livet.
Kommer ut i London
Olsen startet magasinet i august 2013 sammen med to venninner hovedsakelig som et nettmagasin, men det utviklet seg kjapt til å bli et trykket magasin som kom med sitt første nummer i februar i fjor («fryktelig bildekvalitet og ungdomsskoleengelsk, men jeg står for det», er Olsens beskrivelse).
Andre nummer av magasinet (som for øvrig er engelskspråklig) har fått en total makeover siden første utgave. Logoen er byttet ut, det samme er fontene – som er i nøye planlagte fargekombinasjoner – og blant intervjuer med for mange ukjente franske merker som Jacquemus og fotoshoots av to kliss nakne kvinner liggende i en seng, er kjønnssymbolene strødd rundt på sidene.
Retusjerer ikke
Opplaget for første nummer var 1000 eksemplarer. Andre utgave skal nå også gis ut i i hele Europa og USA - blant annet i London-butikkene Artwords og Soho Bookshop, flere motebutikker i København og i 55 Narvesen-kiosker i Norge.
Magasinet defineres som et unisex-magasin, og ifølge redaktøren er halvparten av leserne gutter.
- Vi ønsker å vise hele spennet av mennesker – fra feminine menn til maskuline kvinner, og omvendt. Vi retusjerer ingen kropper, og caster hoveddelen av modellene fra gata. Vi skal være et ærlig magasin, sier hun og fortsetter:
- Jeg tror faktisk ungdom er lei av skjønnhetstyranniet som herjer nå, og lei av det perfekte. Vi er nesten tilbake til ungdomsopprøret på 60-tallet sånn sett.
Satser videre
I dag er det to faste bidragsytere i Recens: Elise og grafisk designer Morteza Vaseghi hun fant tonen med da hun frilanset for gründerforumet Mesh i Oslo.
- Designet hans er en perfekt estetisk match med meg, og han tilføyer noe helt spesielt til Recens. Han liker farger og former som er helt annerledes enn den skandinaviske minimalismen som er så gjeldende nå – og som jeg mener er kjedelig. Sånn sett er vi er bra team, sier hun.
Videre baserer magasinet seg på frilansskribenter, fotografer og andre bidragsytere. Og fortsatt foregår mye av kommunikasjonen i Facebook-gruppen Olsen startet for snart to år siden for å «skape et nettverk av unge mennesker som kan utfolde kunsten sin og lære av hverandre».
- Hvor er du og Recens om ti år?
- Det er vanskelig å svare på. Ting jeg ikke ante skulle skje for et år siden, har skjedd nå. Prosessen går i 100 kilometer i timen, jeg man rekker knapt å tenkte på det. Jeg vil bare tøye flere grenser, påvirke flere med innholdet i Recens - jobbe mote skjønnhets- og kjønsstandarder. Endre bransjen.
MinMote har fått tillatelse fra Elise By Olsens foreldre til å trykke intervjuet.