Oslo-butikk vil hylle norsk smykkekunst

KUNSTOBJEKT: Smykkekunstner Anne-Karine Solgaard lagde denne kragen til en utstilling på slutten av 1980-tallet. For første gang siden stilles den nå ut, på initiativ fra Solgaards datter Kaja Dahl. Foto: Åsa H. Aaberge/VG

Plast fra havet, geometriske stener, organiske perler og edle metaller – norsk smykkekunst strekker seg langt forbi hjerteanhenget du fikk til konfirmasjonen.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

På det nyåpnede butikkgalleriet Sorgenfri i Oslo, åpnet denne uken utstillingen «Norwegian Bling», som presenterer et mangfoldig spekter av norske kunsthåndverkere og designeres arbeid.

– Sorgenfri ønsker å sette søkelyset på alt det fantastiske som foregår innen norsk kunsthåndverk, og på den måten stimulere til økt interesse og forståelse for arbeidet som ligger bak hvert kunstobjekt, sier Vaar Bothner og Ingrid Bredholt, som driver Sorgenfri, til MinMote.

Sorgenfri er det siste tilskuddet til Majorstuen-området i Oslo, som nå bygges opp til å bli hovedstadens nye motedestinasjon. Butikkgalleriet fokuserer på å fremme norske designere innen mote og kunst.

FREMMER NORSK: Ingrid Bredholt og Vaar Bothner står bak butikkgalleriet Sorgenfri i Oslo, som vier plass til norske kunstnere med utstillinger og events. Foto: Sorgenfri

Fra hverdagssmykker til skulpturelle objekter

Gjennom utstillingen ønsker Sorgenfri å hylle norsk smykkekunst. Representert er navn som Bjørg Jewellery, Annie Berner, Mossige Goldlab, Møy Atelier og Miss Mathiesen, samt en rekke andre både veletablerte og nyere navn i bransjen – blant andre Diawene. Med inspirasjon fra sine røtter i Senegal og Gambia har søstrene Haddy og Aissatou Ceesay i snart to år designet minimalistiske sølvsmykker.

– Jeg føler meg beæret som ble spurt om, og som får lov til, å stille ut sammen med andre norske designere og få muligheten til å se hvordan vi ser ut sammen, sier Haddy da MinMote møter henne på utstillingen.

DESIGNER-SØSTRE: Haddy Ceesay, avbildet, og søsteren Aissatou driver smykkemerket Diawene. Foto: Åsa H. Aaberge/VG

– Vi har alltid brukt mye smykker, helt fra vi var små. Når man er liten setter man kanskje ikke helt pris på hvor man kommer fra. Etter å ha studert i USA, og sikkert også fordi vi ble eldre, innså vi virkelig hvor fint det er å ha to kulturer. Vi har alltid fått komplimenter for smykkene vi har gått med, og ville gjøre noe mer med det, forteller Haddy om inspirasjonen bak Diawene.

Søstrene designer smykkene i Norge, og produserer dem i Senegal – med et estetisk uttrykk inspirert av tradisjonelle vestafrikanske smykker.

smykker
TILBEHØR

Syv norske smykkemerker

SØLV: Haddy Ceesay med ringer fra Diawene. Foto: Åsa H. Aaberge/VG
LAGET I OSLO: Til høyre øredobber i gull laget av den Oslo-baserte smykkedesigneren Annie Berner. Foto: Åsa H. Aaberge/VG

Søppel blir til smykker

Produktdesigner og skulptør Kaja Solgaard Dahl er også representert på «Norwegian Bling». I samarbeid med sin mor, smykkekunstner Anne-Karine Solgaard, har hun designet halskjeder og ringer som kombinerer stein og edelmetaller.
– Smykkene er første del av et prosjekt vi jobber med sammen som vi har kalt «Arv», og er en kombinasjon av mitt steinarbeid og hennes (Anne-Karine Solgaard journ.anm.) sølvarbeid, etter mitt design, forteller Dahl.

– Utstillingen er en fin blanding av kommers og unik smykkekunst – gammelt og nytt, sier Dahl om «Norwegian Bling».

MINI-SKULPTUR: Kaja Dahl viser frem egendesignet ring i sølv og stein. Foto: Åsa H. Aaberge/VG
SØLV OG EMALJE: Armbånd i sølv fra Mossinge Goldlab ligger i den grønne skålen, til høyre er objekter i emalje fra Opro. Foto: Åsa H. Aaberge/VG

Også søppel fra havet har funnet veien inn i smykkekunstens verden og til Sorgenfri. Duoen bak norske Sea Bling, Synne Skjul­stad og mannen Vemund Barstad Bermingrud, lager smykker av plastbiter funnet på strender og i havet.

– Vi gjør ingenting med plasten. Vi former ikke, men plukker ut en og en bit blant masse søppel, vi tar det vi finner. Noen av bitene øredobbene er utformet av, er skylt og formet av havet, noe har smeltet i solen. Noe er tydelig en bruskork, annet er det umulig å se hva er, sier Skjulstad og viser frem ørepynt laget av en falmet Fanta-kork.

HAVPLAST: De turkise øredobbene (t.v.) fra Sea Bling er laget av plastbiter komplimentert med sølvringer. Foto: Åsa H. Aaberge/VG

Skjulstad beskriver smykker og søppel som to motpoler. – Det er en måte å ta i bruk søppelet på, og få folk til å se det som noe annet enn bare søppel, sier hun, og forteller at tanken bak Sea Blings design er å reflektere over menneskers plastbruk.

SPESIALLAGET: Smykkene er presentert på spesiallagde elementer utviklet av HLìN Studio. Foto: Åsa H. Aaberge/VG

Presentasjonen av «Norwegian Bling» byr også på kontraster, og er kuratert i samarbeid med Julia Conley og Hannah Hansen, som driver det kreative studioet HLìN i Oslo. – Smykkene vises på skreddersydde, mobile installasjoner laget i spesielt samarbeid med HLìN. De bruker avfall av skumgummi, stål, stein, leire og verneutstyr som et parallelt tema som viser skjønnheten i materialer og avfall som finnes i kunstatelierene og kunstnerens arbeidsområder, forteller Bothner.

Publisert: