Signy Fardal i radiointervju: - Ikke «gå på» magetopp-trenden

I et radiointervju ber ELLE-redaktør Signy Fardal «de fleste» norske kvinner holde seg unna bar mage-trenden. - Jeg oppfordrer til det motsatte, sier NRK-profil Helle Vaagland.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Forrige uke besøkte den profilerte moteredaktøren Signy Fardal radiovert Anders Høglund i Radio Norge. Der fikk hun spørsmål om hva som er en klassisk feil i dagens motebilde, hvorpå Fardal trekker fram en vårens største trender - bar mage.

- Jeg vil si at en «obs obs»-greie er noe som det kommer mye av til våren – det er bare mager. Det tenker jeg at ikke så mange andre enn Tone Damli kan komme unna med. Så da benytter jeg anledningen til å si til alle kvinnelige lyttere – ikke gå på den (trenden, red. anm.). Det skal så mye til for at det gjør seg.

- Men det kan jo tenke seg at noen av oss synes andre mager en Tone sin er fin også – og hvorfor skal ikke vi få se mager? spør Høglund

- Det er helt riktig, sier Fardal og blir avbrutt:

- Jeg er en mann som nærmer meg 50, og jeg synes de damene jeg liker kunne hatt bar mage også?

- Ja synes du nå egentlig det? Jeg tror kanskje du hadde slitt litt hvis jeg hadde sitter her med kort topp og bar mage, ler Fardal.

Hør hele klippet her:

Ekskluderende

minMote-leder Sonia Huanca Vold mener likevel ELLE-redaktøren trår langt over streken med sine uttalelser. minMote laget en trendguide om hvordan man bruker nettopp topper som viser magen forrige uke.

– Når man har en profilert rolle i en bransje med et svært smalt skjønnhetsideal, bør man passe litt på hva man sier. Klær og mote bør være til glede for folk, ikke oppleves som ekskluderende. Om kvinner har lyst til å ta i bruk en trend så må de få lov til det - uansett hvor stor eller liten mage de har, mener Vold.

Hun får støtte av den profilerte NRK-programlederen Helle Vaagland. Programlederen skapte stor debatt da hun høsten 2010 twitret bilde av seg selv i bare truse og BH som en motsetning til kjendiskvinner som Demi Moore og Marianne Aulie som la ut bilder av seg selv i bikini og undertøy. I dag er Vaagland programleder for kulturprogrammet «Nasjonalgalleriet», som blant annet omhandler mote. Når minMote ringer, tar hun umiddelbart til motmæle mot Signy Fardal.

- Da vil jeg gjerne benytte anledningen til å be alle norske kvinner om å gå med bar mage i sommer. Gjerne Signy også, jeg tror det ville vært fint!

- Jeg syns det er trist og kjedelig når mote blir brukt som begrensende regler. Det og det kan du ikke ha på deg hvis du ikke er slank, sånn og sånn kan du ikke gå når du har bikkert 30. Mote skal være omvendt - kreativt, overraskende og frigjørende, fortsetter Vaagland.

Vaagland bodde selv i Kenya som barn, og vokste opp på et sted i landet med en stor andel indiske kvinner som gikk med bar mage helt til sin siste dag. Vaagland mener norske kvinner har mye å lære av dem.

- Jeg husker at jeg syntes det var så fint, at selv gamle kvinner med valker rundt midjen gikk i sånne korte topper, for det gjorde at kompleksene forsvant. Valker ble noe man ikke trengte å skamme seg over, for det var jo noe alle hadde. I Norge skal vi absolutt skjule kroppen vår jo mindre lik den blir Tone Damli sin, og den skammen er Signy med på å støtte opp under, mener hun.

- Kjør på!

TV 2s moteekspert Marianne Jemtegård mener bar mage-trenden er for alle som våger å prøve seg på den - ikke bare kvinner med flat mage.

- Det er helt klart en trend som krever at man er tøff, og det er kanskje lettere å være tøff nok hvis man har helt flat mage - men der har jo de færreste av oss! Så hvis man føler seg fin er det bare å kjøre på. Det er jo lenge siden det var så trendy med kort topp som nå, så jeg synes man skal hoppe på før trenden forsvinner igjen, sier hun til minMote.

- Forbyr ikke magetoppen

Til minMote understreker Signy Fardal at hun selvsagt mener det finnes mange andre enn Tone Damli Aaberge som kan gå med magetopp, og at hun ikke mente å «forby» noen å vise magen.

- Det er ikke slik at jeg går ut og advarer jenter om å gå med magetopp. Å skrive det er å drive journalistikk på et veldig useriøst nivå, mener Fardal og legger til at uttalelsene er sagt med glimt i øyet:

- Jeg mener at jeg i dette radiointervjuet ikke kom med en seriøs og gjennomtenkt oppfordring til norske jenter om å ikke kle seg i magetopp. Det var iallfall ikke meningen at det skulle oppfattes som en oppfordring.

I intervjuet snakket Fardal om en rekke andre ting enn trender, og redaktøren mener uttalelsene må settes i sammenheng med at det var en «løs og ledig» samtale.

- Jeg mente bare at man må finne sin egen stil i stedet for å følge trender man ikke kler. For eksempel kommer jeg ikke til å kaste meg på magetrenden selv, noe jeg også sa i intervjuet. Jeg sa også at radioverten ville sett latterlig ut i prikker, fordi det er min personlige mening, sier Fardal, som ikke vil framstå som et «motepoliti»:

- Det jeg mener er at man ikke må følge moten slavisk og kaste seg over enhver trend som kommer. Magetopp er et eksempel på en trend som jeg personlig mener ikke passer til alle, men selvsagt er det flere enn Tone Damli som kan gå med det. Men jeg vil ikke være noe motepoliti som dikterer hva kvinner skal ha på seg, så blås for all del i hva som er min personlige smak! Bry dere ikke om det – og gå gjerne i magetopp hvis du føler deg fin i det. Folk må få gå i hva de vil, det er et fritt land!

Dropper ikke toppen

En av dem som allerede har kastet seg på trenden er den norskiranske bloggeren Nastaran Marie Kowkabi. Hun er finalist i skjønnhetskonkurransen Miss Plus Size International og driver motebloggen Curvesandi.com, hvor hun i går kveld la ut et bilde av seg selv i ført en magetopp med teksten «Hvem har sagt at korte topper kun er forbeholdt de med flat mage?».

– Det er ingen hemmelighet at det finnes mange som mener korte topper ikke passer til alle. At en person i en så viktig rolle går ut og sier det på radio, gjør vondt verre. Det er på grunn av slike kommentarer så mange norske kvinner gjemmer seg i tights og tunika, sier Nastaran Marie.

Motebloggeren tok selv i bruk magetopptrenden i fjor sommer og har ingen planer om å slutte å bruke korte topper.

– Man må prøve å slutte å tenke at det kun er slanke mennesker som kler denne typen trender. Det er ikke magene til folk det er noe galt med, men motebildet, sier Kowkabi.

Publisert: