Dette bildet tar av på Twitter: Ser du hvit eller svart sko?

HVIT ELLER SVART: Det er heftig diskusjon på sosiale medier om denne skoen er hvit eller svart. Hva ser du? Foto: Skjermdump fra Twitter
HVIT ELLER SVART: Det er heftig diskusjon på sosiale medier om denne skoen er hvit eller svart. Hva ser du? Foto: Skjermdump fra Twitter

Bildet av skoene signert Louis Vuitton splitter folket.

Husker du da denne kjolen skapte rabalder på internett i 2015? Enten så man den som gull og hvit eller blå og svart.

Fem år etterpå er det et annet bilde som skaper full fargeforvirring. Twitter-brukeren Gino har delt et bilde av en joggesko med den kjente Louis Vuitton-logoen, hvor han spør «Twitter, er disse hvite eller svarte for alt jeg ser er hvitt?».

Bildet har nå gått viralt og har skapt debatt om det er hvite joggesko i et mørkt rom, eller svarte joggesko i et lyst rom.

– Hvordan i alle dager kan folk se hvitt? skriver en Twitter-bruker.

– Hvordan kan du se svart? kontrer en annen.

– Jeg så svart først, men nå ser jeg de som hvite, skriver en tredje.

De som mener det er en hvit sko på bildet, argumenterer med at det logoene er laget av reflekterende materiale og at bildet ble tatt i et mørkt rom med blits.

Til og med brillebutikken Specsavers har slengt på seg diskusjonen med en morsom tweet:

– Vi ser hvitt og gull, skriver de på Twitter med en tydelig referanse til kjolen som gikk viralt for fem år siden. Og det viste seg faktisk at kjolen faktisk var blå og svart.

DELT PÅ TWITTER: Brukeren Gino er blant dem som har delt bildet av joggeskoene på Twitter. Foto: Skjermdump Twitter
DELT PÅ TWITTER: Brukeren Gino er blant dem som har delt bildet av joggeskoene på Twitter. Foto: Skjermdump Twitter

Det er ikke bare på sosiale medier de diskutere fargeforvirringen, det har også blitt omtalt i blant annet Daily Mail, The Sun og Newshub.

Så hva ser du – en hvit eller svart sko?

Da kjolen «broke the internett» i 2015, prøvde Wired å forklare hvorfor folk opplever det hele så forskjellig slik:

Lyset treffer øyet, og forskjellige bølgelengder korresponderer til ulike farger. Lyset treffer netthinnen bak i øyet hvor pigmenter fyrer opp nerveforbindelser til den delen av hjernen som setter sammen signalene og former et bilde.

Første utbrudd av lys er laget av hvilke bølgelengder dagslyset reflekterer akkurat der og da, uansett hva du ser på. Hjernen din finner ut av hvilken farge lyset reflekterer av den tingen du ser på, og i hovedsak trekker den fargen bort fra «den ekte fargen på objektet».

Forskere prøvde også å finne ut av hvorfor folk så fargene så forskjellig, og mente at tro at mennesker gjennom livet lærer å tolke ulike situasjoner – og farger – på forskjellig måte.

Kjolen skapte også full forvirring på Karl Johan:

Hvordan var din opplevelse i dag?