Mattilsynet: 9 av 17 solkremer hadde feil solfaktor
To av solkremene hadde store avvik og fikk omsetningsforbud.
Mattilsynet gjorde nylig analyser av 17 tilfeldige solkremer fra 13 ulike merker på det norske markedet, ifølge en pressemelding. De vurderte også om det ble brukt ingredienser som nylig har blitt forbudt.
– 17 solkremer representerer bare en liten del av markedet for solkremer, men vi er overrasket over at vi fant såpass mange avvik på solfaktor i utvalget. Med unntak av de to solkremene som fikk omsetningsforbud, beskytter de syv andre som hadde avvik, selv om beskyttelsesfaktoren er lavere enn det merkingen tilsier, sier seniorrådgiver Rune Jemtland i Mattilsynet.
Barnesolkrem versting i Forbrukerrådets test
Mattilsynet fant at hele 9 av 17 solkremer hadde lavere solbeskyttelse enn det som var oppgitt.
De aller fleste bruker solkrem feil, se hvordan du unngår tabbene her:
7 av 17 hadde lavere beskyttelse mot UVB-stråling enn oppgitt, og 5 av 17 beskytter dårligere mot UVA-stråling enn det Mattilsynet og EU anbefaler.
13 LEKRE BUDSJETTBADEDRAKTER
Klaget på Mattilsynets omsetningsforbud
Solkremene Australian Gold SPF50 og Acorelle Sun cream for Babies SPF50+ fikk omsetningsnekt, og er nå trukket fra markedet.
Det er Green Spirit som har agenturet på Acorelle i Norge. De mener testmetoden Mattilsynet har brukt ikke er egnet for denne typen solkrem ettersom den inneholder mineralfilter, og ikke et kjemisk filter slik majoriteten på det norske merket gjør.
– Vi synes det er viktig at det jobbes for å sikre forbrukere trygge produkter. Acorelle jobber i tråd med de reguleringer for trygg kosmetikk og utfører uavhengige tester for å kontrollere at produktene møter krav til produktsikkerheten, sier Ingunn Mathisen i Green Spirit til MinMote.
Kreftforeningen advarer mot solkremslurv:
De har nå klaget på Mattilsynets omsetningsforbud, og vil teste solkremen på nytt.
– Acorelle solkrem scorer på alle tester utført med riktig metode. Acorelle solkrem for baby testes nå på nytt med rett testmetode for denne type solkrem, og vi vil fremlegge svarene for Mattilsynet slik at de vil oppheve omsetningsforbudet snarest, sier Mathisen.
MinMote har vært i kontakt med Powertan Norway AS, som har agenturet for Australian Gold. De har ikke anledning til å kommentere saken på nåværende tidspunkt. Det har foreløpig ikke lykkes MinMote å komme i kontakt med Australian Gold internasjonalt.
Dette gjør du om du blir solbrent
– Bruk godt med solkrem
Ett produkt møtte ikke standarden til å være et solbeskyttelsesprodukt på grunn av verdien av kritisk bølgelengde lå under minimumskravet til den typen produkter.
– Vårt råd er derfor å bruke godt med solkrem, og gjerne smøre på flere ganger om dagen for å være på den sikre siden, sier seniorrådgiver Rune Jemtland i Mattilsynet.
Avkrefter solkrem-myter:
De andre solkremene som hadde avvik i merking og faktisk solfaktor, var Cosmica Kids Extra Sensitive Sun Cream faktor 30, Cosmica Sun solspray faktor 30, Acorelle Tinted Sun Cream faktor 30, Baby Sun Care Milk faktor 30, Dermica Kids solspray faktor 30, Declare High Protection faktor 30 og Korres 50 for children.
Her finner du hele rapporten til Mattilsynet.
Mattilsynet viser i sin pressemelding til undersøkelser fra USA og New Zealand, som også har avdekket at solkremer var merket med for høy solfaktor.
Korres svarer at resultatene i Mattilsynets test viser noe helt annet enn det deres tester viser.
– Vi ser nå på funnene til Mattilsynet, særlig i batchen som ble testet. Vi tester også den selv omigjen for å se om det er noen grunner til at testene viser at den har faktor 30 og ikke 50, sier Korres.
DERFOR HOLDER IKKE SOLFAKTOREN I SMINKE
– Små forskjeller på beskyttelsen
Kinia Remaut, hudlege ved Volvat i Oslo, forteller at det er lett å bli blind på faktoren som står på solkremen.
– Jeg leste en undersøkelse hvor de sammenlignet faktor 15 og faktor 50. Da sperret faktor 15 for 93 prosent av UVB-strålene, og faktor 50 for 98 prosent, forteller Remaut.
– Så det er snakk om små forskjeller, legger hun til.
Remaut sier at mange bruker for lite solkrem og smører seg for sjelden.
– Det er det egentlige problemet, sier hun.
Hudlegen anbefaler sine pasienter å smøre seg før de går ut i solen, annenhver time mens de er ute og dekke seg til i den sterkeste solen.
– Det er mange undersøkelser og rapporter som viser forskjellige ting, så jeg har begynt å si at man må sole seg med måte, avslutter hun.
Mange unge tar solarium selv om vi vet det er farlig, hvorfor? Se «Elise undersøker»: