Moteskulptøren Azzedine Alaïa (77) er død

DØDE LØRDAG: Dette bildet er tatt 7. september av den 77-årige superdesigneren Azzedine Alaïa. Han døde lørdag, og dødsårsaken skal være hjerteattakk.

Han laget ikke kjoler – han laget skulpturer. Han ble omtalt som like mye skulptør som motedesigner. Hans klær ble båret av Michelle Obama og Lady Gaga – nå er den høyst uavhengige moteskaperen Azzedine Alaïa gått bort, 77 år gammel.

Harald Vikøyr
Publisert:

Alaïa omtales som en av de største og mest kompromissløse designerne både i forrige århundre og i dette. Han døde i Paris av hjerteattakk. Han selskap bekrefter dødsfallet, melder New York Times.

Kunststudent ble motedesigner

Alaïa ble født i Tunisia i 1940, og foreldrene var bønder. Han bløffet på alderen og kom seg inn på kunstskole i Tunis for å studere skulptur – men uttalte at han skiftet beite til mote da han forsto at han ikke ville bli en stor skulptør.

ALAÏA PÅ NOBELFEST: Michelle Obama hadde trukket på seg en Azzedine Alaïa-kjole under Nobelfesten på Grand hotell i Oslo i 2009. Fra v. Michelle Obama, fredsprisvinner president Barack Obama, kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit samlet før Nobelkomiteens bankett. President Obama mottok tidligere på dagen Nobels fredspris 2009.

Likevel – 77-åringen ble nettopp kjent som skulptøren av den kvinnelige form. Selv om hans kreasjoner er båret av berømte kvinner, er han like berømt for sin evne til å gi blaffen i selve motesystemet, noe han mente ødela den frie kreativiteten og bergrenset hva som kunne være en kunstart.

Prada-designer

Blant kvinner som har båret Alaïa-klær er Madonna, Tina Turner, Mariah Carey, Victoria Beckham, Naomi Campbell og Julia Roberts.

Han deltok sjelden på de store offisielle moteshowene, men foretrakk å vise sine arbeider når han fant ut at de var ferdige, uansett hva media eller forhandlere forlangte, skriver moteskribent Vanessa Friedmann i New York Times.

Hans uavhengighet førte til at han falt ut av motebildet på 1990-tallet, men selv ikke da lot han seg falle for fristelsen til å tilpasse sitt arbeid til motebildet. Fra 2000 til 2007 arbeidet han for Prada.

Publisert: