Kaja (25) driver klesmerke fra soverommet

SYR SELV: Kaja Høglund (25) har lært seg selv å sy og syr nå plagg for sitt eget klesmerke, som denne kjolen. Foto: Privat
SYR SELV: Kaja Høglund (25) har lært seg selv å sy og syr nå plagg for sitt eget klesmerke, som denne kjolen. Foto: Privat

Designe, tegne mønster, velge stoff, klippe, sy, pakke og sende. Kaja Høglund styrer alle aspektene i sitt nyoppstartede klesmerke selv, hjemme fra leiligheten. 

– Det er så klart tøft å starte et eget merke når det allerede finnes så mange, men fordi jeg lager alt selv skiller jeg meg ut fra mengden, sier Kaja Høglund til MinMote. Det er bare et par måneder siden Drammensjenta, som er utdannet grafisk designer, bestemte seg for å satse alt på sitt eget klesmerke titulert Murlong Cres. Nå gjør hun det til en fulltidsjobb.

Kaja syr alt selv. Foto: Privat
Kaja syr alt selv. Foto: Privat

Med inspirasjon fra Australia

Alle plagg fra Murlong Cres, blir laget på bestilling og sydd av Høglund selv. Hun er selvlært bak symaskinen, uten utdanning innen klesdesign. Etter timevis med prøving, feiling og hjelp fra YouTube har hun lært å sy, og utviklet egne klesdesign – fra hatter med sitrusmønster til enkle linkjoler.

A post shared by MURLONG CRES. (@murlongcres)

– Jeg har alltid drømt om å starte for meg selv, men ideen til Murlong Cres fikk jeg da jeg studerte i Australia. Det siste året av bacheloren hadde jeg som hovedprosjekt å starte min egen bedrift, og det var da jeg startet å jobbe med det som etterhvert ble til Murlong Cres, forteller Høglund.

I Australia bodde 25-åringen i byen Palm Beach, sammen med to venninner. Leiligheten deres lå like ved stranden, ved en gate som heter Murlong Cresent.

– Siden det var der alt startet, følte jeg at en forkortelse av gatenavnet passet perfekt som navn på merket.

Nå har den unge designeren flyttet hjem til Norge og Drammen sammen med kjæresten. Fra et ekstra soverom i leiligheten installerte hun seg i vår med symaskinen, og videreførte Australia-prosjektet. Utdannet grafisk designer, er også alt mønster tegnet av Høglund selv. Slik får hun kombinert lidenskapen for klesdesign med lidenskapen for grafisk design.

I egendesignet kjole. Foto: Privat
I egendesignet kjole. Foto: Privat

– Bærekraft er viktig

Med kvalitet, komfort og bærekraft i bakhodet syr Høglund søte kjoler, hatter og topper fra soverommet.

– Det er viktig for meg er at kundene mine skal føle seg komfortable. Derfor har jeg fokus på å velge stoffer som føles godt på kroppen, samt flatterende fasonger på klærne, sier hun og fortsetter:
– Jeg ønsker at mine kunder skal føle at de like gjerne kan bruke klærne mine om de bare holder på hjemme, som til en spesiell anledning.

untitled link

25-åringen styrer alle ledd av den lille bedriften selv.

– Det er jeg som designer stoffene, utformer mønstrene, kutter ut stoff, syr, steamer, merker, pakker og sender ordrene. Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra kunder som setter pris på akkurat det.

Når nye mønstre og design utvikles, syr Høglund prototyper og spør følgerne sine på Instagram om tilbakemelding før hun lander på det endelige designet.

Plaggene blir så laget i utelukkende naturlige og organiske stoffer, forteller designeren.

– Det er viktig for meg at bomullen jeg bruker er GOTS-sertifisert. GOTS står for Global Organic Textile Standard. For å bli sertifisert må bomullen bestå av minst 95 % organisk fiber, være ubleket, farget med ikke-giftige farger, og være produsert i en fabrikk som følger strenge sosiale- og miljøstandarder.

A post shared by MURLONG CRES. (@murlongcres)

Også når plagg er ferdig sydd og skal sendes til kunden, står bærekraft i fokus.
– Når jeg sender klærne til kunder bruker jeg ikke plast. Alle klærne blir pakket i syrefritt silkepapir som er printet med soya-blekk, og deretter pakket i pappesker. Klistremerkene jeg bruker er også komposterbare.

Personlig preg er en bærebjelke for Kaja og Murlong Cres, likevel ser ikke 25-åringen vekk fra at hun trenger hjelp dersom etterspørselen øker. Siden de første plaggene ble ferdigstilt tidligere denne måneden, har Høglund mottatt bestillinger daglig fra kunder i flere land.

– Jeg bruker mellom tre og seks timer på hvert plagg, og ser derfor at jeg ikke har kapasitet til å sy nok klær om dette virkelig tar av. Det er selvsagt viktig for meg å finne en fabrikk som holder mine standarder innen bærekraft, avslutter den ferske klesdesigneren.

Hatt fra Murlong Cres. Foto: Privat
Hatt fra Murlong Cres. Foto: Privat

Følg @MINMOTE på Instagram for hyppige oppdateringer og inspirasjon.

Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Hvordan var din opplevelse i dag?