Nyheter

West Hollywood forbyr all salg av pels

DESIGNERPELS: Både Marc by Marc Jacobs, Altuzarra og Donna Karan brukte mye pels i sine kolleksjoner for denne høsten, men ingen av disse plaggene kan nå selges lovlig i West Hollywood. Foto: Getty Images/All Over Press

Byen huser flere av verdens fremste motehus, men i helgen ble det ulovlig å selge alle typer pels i kjendistunge West Hollywood.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Den solfylte byen ligger like vel kjendisområdet Hollywood Hills i Los Angeles, og i gater som Sunset Boulevard og Melrose Avenue finner du luksusbutikker som Chloé, Balenciaga, Alexander McQueen og Dolce & Gabbana, for å nevne noen. Det du imidlertid vil slite med å finne, er pels.

Vil gi bøter

Fra og med 21. september trådte nemlig en ny lov i kraft i West Hollywood, som forbyr salg av pels. Dette er den første amerikanske byen som innfører et slikt forbud, skriver blant annet Los Angeles Times. Loven ble vedtatt allerede i november 2011, men ikke før nå ble den satt ut i live.

Skulle noen av butikkeierne falle for fristelsen og likevel selge pels, vil bøtene begynne på 300 kroner, for deretter å øke til rundt 5000 kroner og til slutt ende med mulig fengselsstraff.

Loven gjør det ulovlig med «salg, handel, distribuering, import og eksport av alle pelsprodukter». Pelsprodukter betyr ifølge loven «alle personlige objekter, klær eller materiale som er laget helt eller delvis av dyrehud eller -pels».

Håper på ringvirkninger

Informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen, Karen Frivik, er svært begeistret for loven. Nå håper hun pelsmotstanden vil spre seg fra stjernebyen.

- Dette er banebrytende, og selvsagt veldig gledelig. Det er slike vedtak som må til for å stoppe pelsmarkedet! Og selv om vi fortsatt har en lang vei å gå, håper vi nå at flere følger etter. Vi merker jo generelt en voksende motstand mot pels i hele vesten, så dette har jeg stor tro på, sier hun.

FORNØYD: Karen Frivik i Dyrevernalliansen er glad for at det blir vanskeligere å få tak i pels i West Hollywood. Foto: Privaty

Videre mener Frivik det er positivt at det er nettopp West Hollywood som går i bresjen for et slikt vedtak.

- Det er absolutt viktig at det skjer på et såpass trendsettende sted først. Hollywood er jo kjent for å huse noen av våre største idoler og forbilder, og ikke minst har noen av verdens fremste moteskapere butikker der. Dette forbudet sender et signal til moteskaperne som de rett og slett ikke kan overse.

Videresender kundene

Netthandel med pels er heller ikke lov, såframt pelsen må sendes fra West Hollywood. Innbyggere som ikke klarer seg uten pels har imidlertid lov til å kjøpe den utenfor byen, så lenge formålet ikke er videresalg.

Fur Information Council of America-direktør Keith Kaplan anslår overfor WWD.com at over halvparten av butikkene i West Hollywood vil tape salg som følge av den nye loven.

Derfor har noen av dem allerede funnet måter å vri seg unna så godt som mulig. Den eksklusive butikken Kitson spesialiserer seg på å selge klær som er sett på kjendiser, og fører merker som Kenzo, Saint Laurent og Givenchy. Butikkeier Fraser Ross forteller til WWD.com at han vil fortsette å stille ut klær med pels, men at kundene vil bli sendt videre til Los Angeles-filialen et lite stykke unna.

- Så lenge kjendiser og motemagasiner promoterer pels som en del av motebransjen, vil kundene fortsette å ønske seg det. Det er en fin balanse mellom å være kontroversiell og å gi kundene det de vil ha. Med vårt internasjonale klientell vil pels, i likhet med skinn, fortsatt være populært - selv etter den nye loven, sier Ross.

KJENDISPELS: Kate Moss, Lady Gaga og Mary Kate Olsen går ofte med pels, men Karen Frivik i Dyrevernalliansen håper det nye lovforbudet også vil påvirke kjendisene til å droppe pelsen. Foto: Getty Images/All Over Press/NTB Scanpix

- Ødeleggende

Ifølge Los Angeles Times er flere butikkeiere travelt opptatt med å flytte pelsproduktene ut av butikkene sine og over i butikker på andre steder uken etter at loven trådte i kraft. De som ikke har flere butikker, må se etter alternative løsninger.

Darel Adams eier designerbutikken Kin, og han er nødt til å kontakte sine leverandører for å se om de vil ta tilbake noen av pelsproduktene de allerede har levert.

- Pelsplaggene er ofte de dyreste i kolleksjonene, så dette får en dramatisk effekt på salget. Å ta vekk noe av det som selger best gjør det vanskelig for forretningen å overleve, sier han.

Han får støtte av Darren Gold, som er styreformann i West Hollywood Design District. Han mener byen har jobbet hardt for å etablere seg som en motemetropol og at lovforbudet er et «slag i trynet».

- Det ødelegger bildet av oss som vestkystens motehovedstad, og det kan forhindre at motehusene vil åpne butikker her, sier han.

Publisert:

Relaterte artikler

NYHETER

Italiensk motehus dekket catwalken med ekte pels

NYHETER

Vil slutte å anbefale angoraplagg

TILBEHØR

Gå på skattejakt i New York - de beste butikkene for å shoppe vintage

NYHETER

Tise-bruker tar oppgjør: – En oppblomstring av falske varer

NYHETER

Norsk suksessdesigner: - Acne dummer seg ut

NYHETER

Han selger Kardashians-korsetter: - Enkelte er direkte helsefarlige

NYHETER

Acne får kritikk for modellbruk:  - Dette er virkelig ille