Åtte huskeregler før Black Friday

TILBUDSDAG: Mange butikker har rabatterte priser på Black Friday. Foto: Getty Images
TILBUDSDAG: Mange butikker har rabatterte priser på Black Friday. Foto: Getty Images

Dette må du ha i bakhodet før du legger ut på stor-shopping på årets største tilbudsdag. 

At noe er billig betyr ikke nødvendigvis at du bør kjøpe det. Men for en smart shopper kan en handledag som Black Friday spare deg for penger. Her er åtte huskeregler for deg som planlegger shopping:

Ikke kjøp ting du ikke trenger: Det enkleste, men vanskeligste tipset. Ikke kjøp, bare for å kjøpe. Du sparer ikke penger ved å kjøpe ting du ikke trenger, selv om det er på tilbud.

• Tenk langsiktig: Kanskje du allerede vet hva du skal kjøpe til for eksempel kjæresten til jul? Da kan det være mulig å gjøre et godt kjøp og spare noen kroner.

Skriv lister: Det er fort å bli fristet, så skriv en liste og holde deg til den! Dette er ikke dagen hvor man drar på (nett)shopping uten mål og mening – da kan man lett la seg friste av de skrikende salgsplakatene og gjøre kjøp uten å tenke seg om.

Se deg ut hva du vil kjøpe: Bror Stende, direktør for faghandel innen mote og fritid i handelsorganisasjonen Virke, sitt beste tips er å være en bevisst forbruker.

– Man burde se seg ut produkter på forhånd, råder han.

Sjekk prisen nøye: Stende fra Virke påpeker at det ikke er ulovlig og sette priser opp rett før Black Friday, for å så sette ned igjen på kampanjedagen slik at det ser ut som et godt kjøp. Men da kan man ikke reklamere med førpris – da må produktet ha hatt den prisen over en lengre periode ifølge loven. Et tips kan dermed være å se om det står førpris på produktene.

– Man burde følge med på prisen en periode før Black Friday, så man er helt sikker på at det er et reelt tilbud, sier han.

Ikke bli stresset: Hvis du blir fort stresset av tidsbegrensede tilbud, er kanskje ikke dette dagen du burde legge ut på årets (nett)shoppingrunde. På nett kan du enklere sammenligne priser, og du kan garantere for at smittevernet er overholdt.

• Ikke føl på kjøpepresset: Er det ingenting spesielt du trenger, eller du rett og slett ikke vil shoppe på fredag? Da kan du fint droppe det – det er ikke mye du går glipp av.

• Se disse videoene først:

Hvordan var din opplevelse i dag?