- Dette er ganske «heavy» retusj

NORGESAKTUELL: Popstjernen Britney Spears har designet undertøyskolleksjon for Change. Her er ett av kampanjebildene. Foto: Change

Eksperter reagerer på de retusjerte kampanjebildene av Britney Spears (32). Selv har stjernen uttalt at hun liker uretusjerte bilder av seg selv best.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Artisten Britney Spears er i Norge for å lansere undertøyskolleksjonen sin for kjedebutikken Change.

Se MinMotes dom over kolleksjonen:Dette bør du shoppe og droppe

I forkant av lanseringen ble det sluppet flere kampanjebilder hvor Britney selv er modell. Bildene fremstår som en «glossy drømmeverden».

André Severin Johansen er deleier i Postproduksjon - et av Norges fremste billedbehandlingsbyråer. Han mener at bildene bærer preg av typisk katalogretusj.

FØR OG ETTER: Fansen jublet da Britney Spears delte det uretusjerte kampanjebildet (til venstre) av seg selv for kleskjeden Candie's i 2010. Foto: Candie's

- Bildene er moderat retusjerte, med fokus spesielt på undertøy, ansikt og hud. Ikke noe dramatisk, sier han.

- Ser ut som en dukke

Bildene overrasker likevel MinMote-ansvarlig Sonia Huanca Vold.

- Britney fremstod som et svært godt forbilde da hun i 2010 viste frem uretusjerte kampanjebilder av seg selv. Jeg synes derfor det er litt rart at det blir valgt et uttrykk som fremstår så «glossy» til denne kolleksjonen. Retusjering er ikke mitt fagfelt, men for meg ser dette mer om en plastdukke enn et menneske, sier hun.

Vold sikter til et samarbeid Britney Spears gjorde med klesmerket Candie's, hvor hun uttalte at hun likte best når bildene av henne selv var uretusjerte. Fansen hyllet popstjernen for åpenheten og bildene fikk massiv oppmerksomhet i media.

Da VG-journalist Morten Hegseth intervjuet Britney Spears tidligere fredag ettermiddag, nektet stjernens management å la stjernen svare på spørsmål om retusjeringen.

Forsvarer kampanjen

Administrerende direktør i Change, Beate Higley, forklarer at de ønsket å få frem et romantisk vintage-preg, og at det derfor har blitt lagt på et filter.

- Jeg ser at det er Britney, svarer hun på kritikken.

Se hele kjeskjedens svar under:

- Det er synd at stjernen ikke får anledning til å svare på spørsmål om retusjeringen. Jeg tror det er viktig at unge jenter er bevisste på at bildene de ser i motepressen ikke viser «sannheten», og da ville det vært en fordel om alle parter ville være med på å diskutere temaet, sier Vold.

MinMote satte tidligere i år fokus på retusjering.

Se hvor mye som kan gjøres i etterbehandlingen av bilder her.

- Det perfekte er det som selger

Fotograf og makeup-artist Rolf-Ørjan Høgset er en av Norges fremste kjendisfotografer. Han mener det ikke er tvil om at kampanjebildene er retusjert og manipulert.

DRØMMEVERDEN: Kampanjebildene for popstjernens undertøyskolleksjon er kraftig retusjerte, ifølge kjendisfotograf og makeup-artist Rolf-Ørjan Høgset. Foto: Change

- Dette er ganske «heavy» retusj. I tillegg er lyssettingen og blendervalg tilrettelagt for å gjøre retusjarbeidet enklere – her er alle virkemidler tatt i bruk for å få bildet til å se mest mulig delikat ut.

Han forteller at de fleste kampanjebilder er retusjert og manipulert, men at uttrykket i Norge som oftest er mer naturlig enn Britneys kampanjebilder.

- Dette er mer manipulert enn det meste vi ser i Norge, men det retusjeres selvsagt mye i Norge også. Dropper man retusjeringen vil man kanskje få litt oppmerksomhet i media, men det er bare et blaff. De som skal tjene penger på dette er opptatt av hva konsumentene liker, og det perfekte er det som selger, sier han til MinMote.

Publisert:

Finn mer innhold om: