Spansk motehus anklaget for rasisme
Motegiganten Mango ble nylig presset til å endre navn på en av sine smykkekolleksjoner
grunnet påstander om rasisme. Nå beklager motehuset.
Det var de franske skuespillerinnene Aïssa Maïga og Sonia Rolland som først la merke til Mangosmykkenes navn i motehusets franske nettbutikk. Tre av smykkene bar navnet
«Esclave», som betyr slave på fransk. Skuespillerinnene startet derfor en underskriftkampanje mot smykkenavnene som het «Slaveri er ikke mote».
Som respons på kampanjen, som fikk over 5.800 underskrifter, endret Mango smykkenes navn og beklaget seg via Twitter.
Motehuset forklarte at smykkenes navn hadde oppstått etter en feil i oversettelsen fra spansk til fransk. På spansk kan nemlig ordet «Esclava» bety både «armbånd» eller «lenke» i tillegg til ordet slave. I den norske nettbutikken har smykkene fått engelske navn som «Id Chocker», «Id woven bracelet» og «TOUCH - Faceted stones bangle.
minMote har ikke lykkes i å komme i kontakt med Mangos pressekontakt i Spania.
Kari Helene Partapuoli, leder ved Antirasistisk senter, mener skuespillerinnene har skapt storm i et vannglass.
– Jeg ser at flere organisasjoner vi samarbeider med i Frankrike har reagert sterkt. Frankrike har jo en sterk kolonihistorie som tidligere kolonimakt og det er nok derfor de har reagert slik de har gjort. Slik vi ser det er det strengt tatt en feil. Hvis det stemmer det Mango hevder, så har de gjort endringer på de plattformene det gjelder, sier Partapuoli til minMote.
LES OGSÅ: Sendte Kate Moss ned catwalken i gjennomsiktig kjole
I fjor sommer var det sportsgiganten Adidas som fikk på pukkelen for sin skodesign gjort i samarbeid med Jeremy Scott. Skoen som havnet i søkelyset hadde fått navnet Adidas Roundhouse Mid og var utstyrt med fotlenker og kjetting. Etter massiv kritikk og rasismeanklager valgte Adidas å kansellere lanseringen av skoen.
I september samme året var det det italienske motehuset Dolce & Gabbana som havnet i søkelyset for sin design under moteuken i Milano. Et av temaene som gikk igjen på catwalken den høsten var blant annet den afrikanske figuren Aunt Jemima. I etterkant fikk designerduoen mye kritikk for bruken av det som også kalles «Blackamoors»- figurer i sin design. Den engelske avisen The Guardian var blant kritikerne av den nye Dolce & Gabbana-kolleksjonen. De stilte spørsmål ved hvorfor designerne valgte å presentere kulturuttrykk som romantiserte slaveri og plantasjeliv på catwalken.
Partapuoli tror de rasistiske overtrampene i motebransjen de siste årene hovedsakelig er tilfeldigheter.
– Motebransjen er kjent for å flytte og tøye grensene, så noen valg er nok også gjort bevisst, påpeker hun og legger til:
– Motebransjen må ikke glemme at den har sterk påvirkningskraft, og at den kommer ikke unna det ansvaret de har overfor konsumentene.