Tyra Banks om slankepresset til minMote: - Det gjorde meg hypersensitiv

NORMALT SELGER IKKE: - Tynne modeller får massevis av jobber, plussize-modeller også, mens de som havner i midten av vektklassen sjelden får jobber. De må gjøre noe annet, ta til takke med å være skuespiller eller noe. Det er trist, men sant, sier grunnleggeren, programlederen og mammaen til «Top Model», Tyra Banks. Foto: Getty Images/All Over Press

For mange år siden fikk supermodell Tyra Banks (39) beskjed om at hun var for stor for catwalken. I dag mener Banks skjønnhet handler om å være annerledes - og har allerede en klar favoritt blant de norske «Top Model

MinMote
Publisert:

»-finalistene.

Av LINE TILLER

- Beinstrktr… wait… one more time, sier Tyra Banks (39) og ser bort på Siri Tollerød som sitter ved siden av henne under finaleinnspillingen av «Top Model» på TV3 i New York.

- Beinstruktur, sier programleder Tollerød på sin skarrende sørlandsmåte, og lærer den amerikanske supermodellen å snakke norsk, med dialekt.

Dater nordmann

Tidligere denne måneden kunne minMote avsløre at Tyra Banks har blitt hentet inn som gjestedommer i programmet. Den tidligere supermodellen skal være med på å bestemme hvem som blir Norges neste toppmodell i programmet som har premiere mandag kveld på TV3.

- Om jeg hadde hatt litt bedre tid skulle jeg lært meg enda flere ord, sier Banks da minMote møter henne etter opptakene.

LES OGSÅ:Tone og Tyra skal finne Norges nye supermodell

GAMELDAGER: Dett bildet er tatt for 10 år siden. da Tyra Banks var en av de heteste modellene til undertøysgiganten Victoria's Secret. Foto: NTB Scanpix

Hun sitter framoverbøyd med høyt sprayhår, megahøye hæler og i en rød morgenkåpe som hun «bare elsker», fordi «den er såååå varm». Modeller er vel vant til å fryse.

Men det er mange år siden Banks gikk halvnaken på catwalken med englevinger for undertøysmerket Victorias Secret, og enda flere år siden hun figurerte på coveret av Sports Illustrated og Vogue. Banks ble mediemogul og kom opp med ideen til realityshowet «Top Model» i 2003. Siden har konseptet blitt solgt til 170 land. Nå blir Banks gjerne invitert til finalerundene i Vietnam, Russland, Mexico - og Norge.

- Å besøke andre land sine tv-sett er som en ut-av-kroppen-opplevelse! Det er mye mer ydmykende å være på det norske settet enn på det amerikanske. Jeg kan med egne øyne se at «min lille baby» har vokst seg stor. Jeg ser på Siri, modellene og fotografen Erik og tenker at de får muligheten til å gjøre noe spennende med karrierene sine, bare på grunn av noe jeg fant opp for ti år siden, sier Banks og smiler hvitt.

Dog er det nok ikke bare derfor hun ser litt ekstra på den norske motefotografen Erik Asla. I sommer dukket det opp bilder i pressen av de to som spiste lunsj sammen på en restaurant i Los Angeles, og kort tid etterpå bekreftet Asla til Se og Hør at de to datet.

Har en favoritt

- Hva tenker du om de to norske finalemodellene?

- En av jentene er veldig «nå», men kanskje ikke så «fresh», den andre litt mer opplagt. Jeg har en veldig klar favoritt, men tror likevel begge har et stort potensiale til å nå langt i motebransjen.

Tyra Banks skal være verdt 873 millioner kroner og er den mest populære supermodellen på sosiale medier som Twitter, men hun forteller minMote at hun er «trøtt på det hele». For et par år siden hadde hun et møte med en «veldig kjent supermodell» og forsøkte å overtale henne til å bli «Top Models» nye programleder.

- Men alle sa; «Har du gått fra vettet? Dette er jo deg!». Men for å være ærlig, det holdt på å ta knekken på meg.

KOLLEGER: Mens Tyra Banks skal opptre som gjestedommer, er det den norske toppmodellen Siri Tollrød som skal lede «Top Model». Foto: TV3

Fikk vektkritikk

Banks fikk tidlig i karrieren beskjed om at hun ikke fikk fronte forsidene eller jobbe med kampanjer fordi hun er svart.

- Senere la jeg på meg noen ekstra kilo. Jeg fikk større rumpe og bryster, og fikk beskjed om at jeg ikke lenger kunne gå på catwalken. Det gjorde meg hypersensitiv, ovenfor alle kvinner. Jeg tenkte, «Hvorfor skal kvinner gå inn og ut av motebildet? Klærne bør gå inn og ut av motebildet, ikke kroppene våre. Det gjorde meg til en forkjemper for alt atypisk, sier Banks.

- Prøver du å forandre moteindustrien nå?

- Nei, det har jeg ikke makt nok til å gjøre, jeg er ikke en magasinredaktør. Men min makt ligger i at jeg kan forandre jentene som ser på «Top Model» til å forstå at de også er vakre. For meg handler skjønnhet om å være annerledes. Fregner, albinohud, rødt hår, det er uventet og vakkert, sier hun.

Banks forteller at da hun var på topp i karrieren sin brukte modellene vanligvis størrelse 36, og fikk beskjed om at de var for tynne. Nå er de størrelse 30.

- Og nå er modellene for tynne! Virkelig. Men alt i underholdningsbransjen er ekstremt. En basketballspiller hopper høyere enn den gjennomsnittsmannen, Beyoncé kan synge på en måte som ingen andre kan. Men samfunnet forteller deg ikke at du ikke er god nok om du ikke kan synge som Beyoncé eller hoppe høyt, men de sier at du ikke er god nok om du ikke ser ut som en modell, og det er et stort problem.

FAKTA OM TYRA BANKS:

❤ Tyra Lynne Banks (39) er supermodell, skuespiller og tv-programleder. Hun begynte å jobbe som modell da hun var 15 år og bodde i Los Angeles. Har flere ganger blitt kåret til en av verdens mest innflytelsesrike mennesker av magasinet Time.

❤ Hun ble i 1996 den første afrikansk-amerikanske kvinnen som havnet på coveret av Sports Illustrateds badedrakt-nummer.

❤ Spilte Will Smith sin kjæreste Jackie i syv episoder av ”The Fresh Prince of Bel-Air” på 90-tallet.

❤ Banks har sitt eget tv-produksjonsselskap, Bankable Productions. De laget talkshowet ”The Tyra Banks Show” og produserer fortsatt ”Top Model” i USA. Banks har solgt konseptet sitt til 170 land, blant annet til Norge, som har vist realityserien på TV3 siden 2005.

Publisert:
MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.