Gucci-eier inngår pyton-avtale
Eieren av luksusmerker som Gucci, Yves Saint Laurent og Balenciaga ønsker nå å beskytte pytonslanger.
En mer bærekraftig eksport av skinn fra pytonslanger fra Sørøst-Asia er målet for et nytt samarbeid mellom den franske Kering-gruppen, International Trade Centre og International Union for Conservation of Nature.
Slangeskinn brukes som råmateriale i lærmotevarer som er høyt etterspurt fra verdens voksende middelklasse.
Den lovlige handelen med pytonskinn er verdsatt til svimlende 500 millioner dollar - altså drøye 3 milliarder kroner - i året, ifølge Alex Kasterine i International Trade Centre. Dette er et byrå som ligger under FN og Verdens handelsorganisasjon (WTO).
Man regner imidlertid med at den ulovlige handelen med slangeskinn er verdt like mye, sier Kasterine ifølge AFP.
Dette har ført til at forretningsfolk og konservatorer ikke greier å ha oversikt over den virkelige størrelsen på slangeskinnhandelen og dens påvirkning på artene.
- Det er veldig lite informasjon om antall skinn som blir samlet, antall pytonslanger som blir samlet fra naturen og hvorvidt dette er bærekraftig eller ikke, sier Kasterine ifølge nyhetsbyrået.
LES OGSÅ: Kjendisene elsker slangeskinn
Viktig forskning
De neste tre årene vil det nye «Python Conservation Partnership» forske på handelen i Indonesia, Malaysia, Vietnam og Thailand, og fokusere på områder som artsbevaring og dyrevelferd. Prosjektet vil også prøve å få oversikt hvilke typer som er oppdrettsslanger og hvilke slanger som fanges i naturen.
- Dette er viktig på grunn av den økende etterspørselen etter slangeskinn for luksusmoteindustrien, for tilbehør slik som sko og håndvesker, sier Kasterine.
Funnene vil være bidrag til Washingtonkonvensjonen, en internasjonal avtale mellom land for å kontrollere handel med ville dyr og planter, ifølge Financial Times.
- Vi håper dette initiativet vil ha positiv innvirkning på bevaringen av de to slangetypene i Sørøst-Asia som er mest rammet av slangeskinnhandelen: burmesisk pyton og nettpyton, sier Thomas Waller i International Union for Conservation of Nature.
LES OGSÅ: Avler krokodiller for å produsere luksusvesker
- Pytonhandelen må forbedres
Prosjektet vil også se på hvilken rolle handelen spiller i å skape et levebrød for titusener av fattige mennesker i Sørøst-Asia.
Flest skinn blir sendt til Singapore, mens europeiske motehus står for 97 prosent av importverdien.
Leder for bærekraft i Kering-gruppen, Marie-Claire Daveu, sier de er overbevist om at pytonhandelen trenger å forbedres.
- En bærekraftig leverandørkjede og sporing av handelen er meget viktig for oss, sier hun.