Nyheter

Supermodellen Natasha Poly (27) saksøker norsk moteblad

Krever opptil 850.000 kroner for å ha blitt avbildet på forsiden av Costume - uten å ha blitt spurt.

Nanna Johannessen
Publisert:

Poly, som egentlig heter Natalya Sergeyevna Polevshcikova, saksøker Bonnier Media AS for opp til 750.000 kroner i erstatning og 100.000 i oppreisning, etter at motebladet brukte et bilde av henne på forsiden i august 2012.

Polys modellbyrå Women Management saksøker i tillegg Bonnier Media for opptil 300.000 kroner for «markedsforstyrrelser» som følge av «tapt goodwill og rennomé» etter bruk av bildene.

- Helt grunnløst

Forlagsdirektør Gry Bjørhovde i Bonnier Media AS forteller til minMote at de ble svært forbauset da saken først dukket opp.

- Bildet som er brukt på forsiden av fjorårets augustnummer av Costume er kjøpt gjennom bildebyrået Bulls, og er kjøpt i henhold til årelang bransjepraksis. I dette tilfellet har vi kjøpt og brukt bildet på samme måte som vi alltid har gjort. Vi har aldri vært i en lignende situasjon og mener dette er helt grunnløst, sier Bjørhovde til minMote.

Hun understreker at bildet er av den typen som krever klarering tilbake i rettighetskjeden:

- Dette er ikke et bilde som ligger høyoppløselig ute på nettet. Men vi fikk den nødvendige klareringen via Bulls, og fikk vite alt alt var helt ok. Dermed brukte vi bildet, slik vi gjør når alt er i orden, sier Bjørhovde.

- Vanvittig krav

Bjørhovde mener kravet er vanvittig:

- Nå har det vippet opp til 1.150.000 kroner. Selv om anklagene hadde vært berettighet - hvilket de altså ikke er - ville det manglet sidestykke i norsk rettshistorie på området, sier hun.

Hun mener Costume har handlet i god tro.

- Vi hadde aldri brukt bildet om vi ikke hadde trodd at absolutt alt var i den skjønneste orden. Vi har gått gjennom et velrennomert bildebyrå - som har jobbet med dette gjennom en årrekke. Det er heller ingen grunn til å tro at det har skjedd noe muffens bakover i rettighetskjeden her. Hele saken er et mysterium, sier forlagsdirektør Bjørhovde.

- Brukt uten godkjennelse

Advokat Ketil Sællæg Ramberg i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange representerer Poly og Womens Management. Han presiserer at de har bedt retten om å fastsette erstatningssummen etter rettens skjønn.

- Det er altså ikke summen som sådan som kreves. Det er også viktig for oss å fastsette at det som har skjedd ikke er riktig, sier Sællæg Ramberg til minMote.

- Vi mener bildet er brukt uten at Poly eller hennes management har godkjent bruken. Det er heller ingen artikkel om henne inne i bladet, noe som skiller denne saken fra annen billedbruk, sier Sællæg Ramberg som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Saken skal opp i Oslo tingrett denne uken.

Publisert:

Relaterte artikler

NYHETER

Costume frifunnet etter modell-søksmål

NYHETER

Costume benekter venninneforhold i PFU-tilsvar

NYHETER

Klager Costume inn for PFU

NYHETER

Hege Aurelie Badendyck gir seg som Costume-redaktør

NYHETER

Vanessa Rudjord ferdig i Costume

NYHETER

Presseekspert om Costume-fellelsen: - Et sviende nederlag

NYHETER

Motehus må punge ut - fotograf vant strid om Johaug-bilder