Rubinskoene fra «Trollmannen fra Oz» selges - men er de verdt 11 millioner kroner?

Glem Jimmy Choo og Christian Loboutin! De berømte «rubinskoene» til Dorothy fra filmen «Trollmannen fra Oz» skal på auksjon.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Du må regne med å grave dypere enn vanlig i lommeboka hvis du skal sikre seg de ikoniske jenteskoene som går under hammeren 16. desember, hos det California-baserte auksjonshuset Profiles in History.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters regner auksjonshuset med at skoene går for ca. to millioner dollar, eller ca. 11 millioner kroner.

De glitrende skoene er et av fire overlevende par fra den verdenskjente 1939-filmen. Det skal også være nettopp dette skoparet som ble brukt av skuespiller Judy Garland da hun klikket med hælene i rollen som Dorothy, for å komme seg hjem til Kansas i slutten av filmen.

Eieren av auksjonshuset Profiles in History, Joe Maddalena, er ikke beskjeden og betegner skoene blant de viktigste filmrekvisittene i verdenshistorien.

- Det er få andre ting som er like berømte. De er en av de største rekvisittene i popkulturen, sier han til Reuters.

Skoene spiller en stor rolle i filmen, hvor bondejenta Dorothy Gale havner i det magiske landet Oz av en syklon som tar med seg huset hennes.

Huset lander på en ond heks, hvis røde rubinsko blir plassert på føttene til Dorothy. Mot slutten av filmen finner Dorothy ut at det er nettopp skoene som kan hjelpe henne hjem til Kansas, ganske enkelt ved å klikke tre ganger med hælene og si «det finnes ikke noe sted som hjemme».

Et par kjappe fakta om millionskoene: paret er i den amerikanske størrelsen 7 og er påskrevet navnet Judy Garland.

Ifølge selger glitrer de nesten like fint som de gjorde for over 70 år siden.

Skoene har imidlertid et par riper - noe auksjonisten tror er fordi de ble brukt i nærbilder av at Dorothy klikket de berømte tre gangene med hælene.

Skjebnen til de tre andre skoparene er variert. Et av dem står på museum i Washington, et par er i privat eie og det siste paret ble stjålet fra Judy Garland-museet i Minnesota for noen år siden.

Et par «testsko» fra filmen ble solgt av skuespilleren Debbie Reynolds i mai i år, da for 612.000 dollar, eller rundt 3.600.000 norske kroner.

Bak de originale skoene står kostymedesigneren Gilbert Adrian, som først farget de hvite silkepumpsene skoene røde, dekket dem med skinnende organza, og overdrysset dem med glitrende paljetter.

I 2008 ble det til og med laget en egen hyllest til skoene. Warner Bros. fikk med seg en rekke celebre skodesignere på å lage «The Ruby Slipper Collection», hvor blant annet Jimmy Choo og Moschino laget sine tolkninger av de røde herlighetene.

Publisert:

Finn mer innhold om: