Prada får heftig rasisme-kritikk

FJERNET VINDUSUTSTILLINGEN: Pradas butikk i Soho New York har dekket over vinduene hvor produktene som har fått kritikk var utstilt. Foto: Getty Images
FJERNET VINDUSUTSTILLINGEN: Pradas butikk i Soho New York har dekket over vinduene hvor produktene som har fått kritikk var utstilt. Foto: Getty Images

Nå har det italienske motehuset valgt å trekke produktene.

Prada er i hardt vært etter rasisme-anklager. Det er en nøkkelring som er en del av motehusets Pradamalia-kolleksjon som har fått heftig kritikk. Nøkkelringen er aper i brunt og sort med store, røde lepper. Flere har trukket tråder til såkalt «blackface».

En av dem som reagerte på produktene var menneskerettighetsadvokaten Chinyere Ezie. Hun delte sin fortvilelse på Twitter og Facebook. Postene gikk raskt viralt og flere hengte seg på kritikken av det italienske motehuset.

Det var på vei hjem fra Smithsonian National Museum of African American History and Culture, hvor det blant annet var en utstilling om «blackface», hun la merke til nøkkelringene i et butikkvindu i New York.

– Jeg ble konfrontert med akkurat de samme rasistiske og nedverdigende «blackface»-bildene, skriver hun på Facebook.

– Historien kan ikke gjenta seg selv: Svarte amerikanere fortjener bedre. Og vi krever bedre, skriver hun videre.

Prada uttaler i en pressemelding at de ikke mente at produktene skulle forestille «blackface»-figurer.

– Pradamalia er fantasifulle produkter basert på elementer fra Prada-universet. De er imaginære skapninger som ikke er ment å ha noe referanse til den virkelige verden og absolutt ikke «blackface». Prada-gruppen hadde aldri til hensikt å fornærme noen, og tar avstand fra alle former for rasisme og rasistiske avbildninger, skriver Prada ifølge The Guardian og avslutter med at de vil trekke nøkkelringene fra markedet.

Prada er ikke det eneste motehuset som har fått rasisme-anklager den siste tiden. Nylig måtte Dolce and Gabbana avlyse et det som skulle bli det største moteshowet i merkets 33 år lange historie etter de postet videoer på sosiale medier hvor en asiatisk modell prøvde å spise pizza med spisepinner.

Hvordan var din opplevelse i dag?