Åpner bruktbutikker i Oslos luksusområder
Handlemønsteret til folk flest er i endring. Gründer Cecilie Ova Nielsen (54) og eiendomsutvikler Caroline Krefting (35) håper endringen i folks handlemønster vil gjøre brukte klær enda mer synlig.
Midt i to av de mest luksuriøse handleområdene i Oslo, på Egertorget og i Oslobukta, har det dukket opp flere bruktbutikker de siste månedene.
Handlemønsteret vårt er i endring og det er også klesbutikkene over det ganske land. Nylig skrev MinMote om butikkeiere i Trondheim og Oslo som var redde for konkurs og måtte legge livsverket sitt.
Vil ikke ta i mot «fast fashion»
Det økte fokuset på sirkulær og miljøvennlig mote og er grunnen til at Cecilie Ova Nielsen (54) åpnet gjenbrukskonseptet Eftir i Oslo.
Der selger hun kvalitetsklær på kommisjon, i tillegg til kuratert ombruk. I fjor åpnet hun sin første butikk på Grünerløkka, og rett før jul åpner hun på Eger.
Nå er hun på utkikk etter lokale til sin tredje butikk.
– Jeg vil først og fremst røske opp i gamle handlemønster og tilby miljøvennlig og bærekraftig mote av den høyeste kvalitet, sier Nielsen til MinMote.
Hun mener gjenbruk av kvalitetsklær er den eneste veien å gå når det gjelder tekstiler og mote. Nielsen trekker frem det nye, norske merket Bastante som syr ullblazere av overskuddstekstil fra møbelbransjen.
– Jeg tar ikke inn klær som tilhører kategorien «fast fashion». Disse klærne har dårlig kvalitet og representerer ikke noen god verdikjede, synes jeg. Klærne som selges på Eftir er plagg som holder seg fine og som varer i garderoben din i mange år.
– Fjern momsen på bruktklær
Blazere i kasjmir, silkekjoler, saueskinnsjakker og vesker fra Chanel og Louis Vuitton er bare noe av det som er blikkfang i butikken.
Klesstativ dedikert til ulike gjenbrukskonsept som Pas Passe, Handover Copenhagen, Evig Vintage, Vintage Lover og Prisløs står side om siden. Nielsen viser også frem en blazer og en genser som i utgangspunktet var ødelagte plagg, men som nå er reparert og redesignet.
Eftir fungerer som en slags paraply for å samle flere second hand- og vintagekonsepter, forklarer hun.
– For å få til en ordentlig endring i motebransjen må vi som driver med sirkulær mote samarbeide. Vi er flere små konsepter, og når vi står sammen så skal vi klare det, sier Nielsen.
– Hva synes du om momsen som er lagt til på bruktklær?
– Den må bort. Her på politikerne legge mer til rette for bruktkonsepter og fjerne momsen på 25 %. Det gir jo ikke mening at brukte klær skal bli dyrere og dyrere for hver gang du leverer de inn til bruktbutikker, slik det er nå. Vi klarer ikke å få til en sunn verdiskapning når vi ikke klarer å få til en god margin, sier Nielsen.
Kronikk: Uforståelig med moms på brukte gaver
– Tøft marked
Handelsekspert Reidar Mueller sier at handlingsmønstret til folk flest har endret seg på grunn av den høye prisveksten i samfunnet. Han tror at mange nordmenn i dag er nødt til å prioritere hardt når de handler.
– Det er riktig at situasjonen for mange butikkdrivere i dag er tøffere enn på svært mange år. Flertallet av kundene er mer forsiktige, mer bevisste og handler billigere varer, utsetter eller dropper å handle det de strengt tatt ikke må ha, uttalte Mueller til MinMote.
Åpner second hand-lokale i Oslobukta
Hovedstadens mest moderne område vil også ta del i gjenbruksutviklingen i byen. Lørdag åpner butikken Orobe som er et lokale for salg av second hand- og bruktskatter.
– «Min garderobe blir din garderobe» er tanken bak Orobe. Vi ønsker å være med på å forenkle salg av klær for private aktører i Oslobukta. Man kan leie stativer for en dag i butikken og selge direkte selv. Man får rett og slett drive butikk i butikken for en dag, sier Caroline Krefting.
Hun er prosjektleder for Oslobukta og investerings- og utviklingsdirektør i Carucel Eiendom som blant annet har utviklet luksusområdet i Øvre Slottsgate i sin tid.
– Hvorfor synes du det er viktig å tilby et gjenbrukskonsept?
– Det er det flere grunner til men jeg kan nevne to. I Oslobukta så er vi opptatte av bærekraft av åpenbare årsaker. Det er riktig og viktig å jobbe for miljøet. Vi opplever at flere og flere har mer og mer second hand klær hjemme i garderoben, og da er jo vi selvsagt nødt til å arbeide for å møte disse behovene til kundene. Vi heier veldig på denne trenden og håper at vi kan være bidragsytere i denne fine utviklingen, sier Krefting.
Hun synes det har vært spennende å følge med på gjenbruksutviklingen de siste årene og har stor tro på at flere butikker vil kombinere brukte og nye plagg, i tillegg til egne bruktbutikker.
– I tillegg tror vi opplevelser er kommet for å bli, og at dette bare vil bli viktigere. En måte å skape opplevelse på som kan påvirke butikkmiksen er butikk i møte med andre tilbud. I Oslobukta er det for eksempel flere aktører som kombinerer restaurant med klesbutikk - Dapper og Holzweiler’s Cafe Platz. Kanskje dette er starten på en ny trend hvor butikker blir enda mer «mixet»?
Krefting legger til:
– Kanskje man i fremtiden drar på nattklubb og får leie gjenbruksplagg ved ankomst?Det er så mange kreative og flinke drivere i Oslo og Norge, så jeg kjenner meg uansett trygg på at vi alle har mye spennende i vente.