Åpner bruktbutikker i Oslos luksusområder

ÅPNER BRUKTBUTIKK I OSLOBUKTA: Caroline Krefting (nummer to fra venstre) står bak utviklingen av Oslobukta. Nå åpner hun gjenbrukslokalet Orobe.

Handlemønsteret til folk flest er i endring. Gründer Cecilie Ova Nielsen (54) og eiendomsutvikler Caroline Krefting (35) håper endringen i folks handlemønster vil gjøre brukte klær enda mer synlig.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Midt i to av de mest luksuriøse handleområdene i Oslo, på Egertorget og i Oslobukta, har det dukket opp flere bruktbutikker de siste månedene.

Handlemønsteret vårt er i endring og det er også klesbutikkene over det ganske land. Nylig skrev MinMote om butikkeiere i Trondheim og Oslo som var redde for konkurs og måtte legge livsverket sitt.

Vil ikke ta i mot «fast fashion»

Det økte fokuset på sirkulær og miljøvennlig mote og er grunnen til at Cecilie Ova Nielsen (54) åpnet gjenbrukskonseptet Eftir i Oslo.

MOR OG DATTER: Datteren til Cecilie, Emma Behrendt (21), er en av to døtre som hjelper mamma i butikken.

Der selger hun kvalitetsklær på kommisjon, i tillegg til kuratert ombruk. I fjor åpnet hun sin første butikk på Grünerløkka, og rett før jul åpner hun på Eger.

Nå er hun på utkikk etter lokale til sin tredje butikk.

– Jeg vil først og fremst røske opp i gamle handlemønster og tilby miljøvennlig og bærekraftig mote av den høyeste kvalitet, sier Nielsen til MinMote.

SHOPPING I ENDRING: Det eksklusive shoppingsenteret Eger som ligger på toppen av Karl Johan, har ikke for vane å selge brukte klær. Men rett før jul åpnet Eftir.

Hun mener gjenbruk av kvalitetsklær er den eneste veien å gå når det gjelder tekstiler og mote. Nielsen trekker frem det nye, norske merket Bastante som syr ullblazere av overskuddstekstil fra møbelbransjen.

– Jeg tar ikke inn klær som tilhører kategorien «fast fashion». Disse klærne har dårlig kvalitet og representerer ikke noen god verdikjede, synes jeg. Klærne som selges på Eftir er plagg som holder seg fine og som varer i garderoben din i mange år.

– Fjern momsen på bruktklær

Blazere i kasjmir, silkekjoler, saueskinnsjakker og vesker fra Chanel og Louis Vuitton er bare noe av det som er blikkfang i butikken.

Klesstativ dedikert til ulike gjenbrukskonsept som Pas Passe, Handover Copenhagen, Evig Vintage, Vintage Lover og Prisløs står side om siden. Nielsen viser også frem en blazer og en genser som i utgangspunktet var ødelagte plagg, men som nå er reparert og redesignet.

Eftir fungerer som en slags paraply for å samle flere second hand- og vintagekonsepter, forklarer hun.

– For å få til en ordentlig endring i motebransjen må vi som driver med sirkulær mote samarbeide. Vi er flere små konsepter, og når vi står sammen så skal vi klare det, sier Nielsen.

– Hva synes du om momsen som er lagt til på bruktklær?

– Den må bort. Her på politikerne legge mer til rette for bruktkonsepter og fjerne momsen på 25 %. Det gir jo ikke mening at brukte klær skal bli dyrere og dyrere for hver gang du leverer de inn til bruktbutikker, slik det er nå. Vi klarer ikke å få til en sunn verdiskapning når vi ikke klarer å få til en god margin, sier Nielsen.

NYHETER

Kronikk: Uforståelig med moms på brukte gaver

DONERTE 150 PAR SKO: Nielsen forteller om en dame som nylig donerte 150 par eksklusive sko fr 50- 60- og 70-tallet til butikken. Designerveskene i skapet er kuratert av Vintage Lover som Nielsen samarbeider med.

– Tøft marked

Handelsekspert Reidar Mueller sier at handlingsmønstret til folk flest har endret seg på grunn av den høye prisveksten i samfunnet. Han tror at mange nordmenn i dag er nødt til å prioritere hardt når de handler.

– Det er riktig at situasjonen for mange butikkdrivere i dag er tøffere enn på svært mange år. Flertallet av kundene er mer forsiktige, mer bevisste og handler billigere varer, utsetter eller dropper å handle det de strengt tatt ikke må ha, uttalte Mueller til MinMote.

Åpner second hand-lokale i Oslobukta

Hovedstadens mest moderne område vil også ta del i gjenbruksutviklingen i byen. Lørdag åpner butikken Orobe som er et lokale for salg av second hand- og bruktskatter.

– «Min garderobe blir din garderobe» er tanken bak Orobe. Vi ønsker å være med på å forenkle salg av klær for private aktører i Oslobukta. Man kan leie stativer for en dag i butikken og selge direkte selv. Man får rett og slett drive butikk i butikken for en dag, sier Caroline Krefting.

Caroline Krefting står bak utviklingen av Oslobukta i hovedstaden.

Hun er prosjektleder for Oslobukta og investerings- og utviklingsdirektør i Carucel Eiendom som blant annet har utviklet luksusområdet i Øvre Slottsgate i sin tid.

– Hvorfor synes du det er viktig å tilby et gjenbrukskonsept?

– Det er det flere grunner til men jeg kan nevne to. I Oslobukta så er vi opptatte av bærekraft av åpenbare årsaker. Det er riktig og viktig å jobbe for miljøet. Vi opplever at flere og flere har mer og mer second hand klær hjemme i garderoben, og da er jo vi selvsagt nødt til å arbeide for å møte disse behovene til kundene. Vi heier veldig på denne trenden og håper at vi kan være bidragsytere i denne fine utviklingen, sier Krefting.

BUTIKK FOR EN DAG: Influencerne Marianne Theodorsen og Annabel Rosendahl var to av de som hadde leid plass i lokalet for å selge unna klær fra garderoben sin lørdag formiddag.

Hun synes det har vært spennende å følge med på gjenbruksutviklingen de siste årene og har stor tro på at flere butikker vil kombinere brukte og nye plagg, i tillegg til egne bruktbutikker.

– I tillegg tror vi opplevelser er kommet for å bli, og at dette bare vil bli viktigere. En måte å skape opplevelse på som kan påvirke butikkmiksen er butikk i møte med andre tilbud. I Oslobukta er det for eksempel flere aktører som kombinerer restaurant med klesbutikk - Dapper og Holzweiler’s Cafe Platz. Kanskje dette er starten på en ny trend hvor butikker blir enda mer «mixet»?

Krefting legger til:

– Kanskje man i fremtiden drar på nattklubb og får leie gjenbruksplagg ved ankomst?Det er så mange kreative og flinke drivere i Oslo og Norge, så jeg kjenner meg uansett trygg på at vi alle har mye spennende i vente.

Flere gjenbruksentusiaster tok turen innom Orobe i Oslobukta lørdag formiddag.
Publisert: