Kina forbyr import av svarte klær til Hongkong

UNIFORM: Ansiktsmasker og sorte klær er demonstrantenes uniform. Ansiktsmasker er nå forbudt. Foto: Mohd RASFAN / AFP

De kinesiske myndighetene prøver å gjøre sorte klær mindre tilgjengelig for demonstrantene.

Ingeborg Aspeli
Publisert:

Sorte antrekk og ansiktsmasker har blitt uniformen til demonstrantene i Hongkong.

Men nå ser det ut til at de muligens må finne en ny uniform: Ansiktsmaskene har allerede blitt forbudt, og nå forbyr den kinesiske regjeringen import av alle sorte klær. Det skriver The New York Times.

Forbudet mot ansiktsmasker kom i begynnelsen av oktober, og ble innført av Hongkongs leder Carrie Cam. Begrunnelsen var at det var et krisetiltak for å forhindre vold og beskytte Hongkongs fremtid.

Demonstrantene i Hongkong har demonstrert i flere måneder for demokrati og mot myndighetene i byen som de mener er lojale mot myndighetene i fastlands-Kina.

Demonstrasjonene var først fredelige, men i det siste har enkelte tydd til vold og hærverk. Politiet har svart med blant annet tåregass, vannkanoner, gummikuler og skarpe skudd.

PROTEST: En stor folkemengde demonstrerer mot myndighetene i Hongkong ikledd sorte klær. Demonstrasjonene har pågått i flere måneder, her fra i begynnelsen av juli. Foto: Kin Cheun/AP

Ifølge The New York Times har China Post, det statlige postselskapet, lagt ned forbudet. Den amerikanske avisen peker imidlertid på fordelen til demonstrantene ved at de har valgt en så hverdagslig og vanlig farge som svart, som vil være vanskelig å begrense.

The Independent skriver at man kan sende svarte klær til Hongkong så lenge det er under fem plagg om gangen. Er det mer vil det bli stoppet. Det samme gjelder for eksempel masker og paraplyer som også har blitt brukt i demonstrasjonene.

ROSA TOPPLUER: Under «Women's March» i Washington i 2017 brukte kvinnene rosa luer for å signalisere tilhørigheten til bevegelsen. Foto KLAUDIA LECH, VG

Klær har lenge hatt en sentral rolle i å kommunisere politisk aktivisme, og det er vanlig å bruke en farge som kjennetegn til uniformen for en demonstrasjon eller bevegelse. Blant annet har demonstranter i flere land – inkludert Norge – demonstrert i røde kapper kjent fra «Handmaid's Tale», gule vester har blitt kjennetegnet til protestbevegelsen i Frankrike og rosa luer ble brukt under «Woman's March» i USA.

RØDE KAPPER: Demonstranter som protester mot abortlover har tatt i bruk røde kapper kjent fra Handmaid's Tale. Her fra en demonstrasjon i Texas i 2017. Foto: Eric Gay/AP
Publisert: