Paris Fashion Week: Dior med ny stil

Dior

– Dette var Dior på sitt mest uformelle og avslappede, skriver Vogue om Maria Grazia Chiuris ferskeste kolleksjon. 

Thea Roll Rakeng
Publisert:
Dior

Dior AW 2020. Foto: AP

Dior

Dior AW 2020. Foto: AP

Dior

Dior AW 2020. Foto: AP

Dior

Dior AW 2020. Foto: AP

Moteuken i Paris er i gang, og dette kan på mange måter regnes som hovedmoteuken fordi de aller største motehusene i verden, som Chanel, Saint Laurent, Balenciaga og Dior, viser frem sine høst- og vinterkolleksjoner.

Sistnevnte gikk av stabelen tidligere denne uken og den norske influenceren Annabel Rosendahl var invitert til visningen for første gang.

– Dette var jo mitt aller første Dior-show, og det føltes veldig stas. Alt var stort og pompøst – en helt egen opplevelse. Paparazziene løp etter de store franske skuespillerne, modellene og kjendisene. Vi er jo vant til street style-fotografer, men her var det sladrepresse-fotografer i tillegg – blitsen regnet, sier Rosendahl til MinMote.

Rosendahl ble personlig invitert av Dior til visningen, men har betalt oppholdet under moteuken i Paris selv, opplyser hun. Hun fikk låne et antrekk fra Dior til å ha på seg på showet.

NYHETER

Far og datter Kravitz med det ultimate moteøyeblikket i Paris

I PARIS: Den norske influenceren Annabel Rosendahl fikk låne et antrekk av Dior før visningen tirsdag. Foto: Privat

– Bohemsk og avslappet

Dior er kjent for sin feminine stil og har gjort både tyllskjørt og blazeren med innsvig i livet til sine nøkkelplagg. Denne uken virket det som at Maria Grazia Chiuri, sjefdesigner i motehuset, gjorde en helomvendig.

Det anerkjente motemagasinet Vogue påpeker akkurat dette.

– Dette var Dior på sitt mest uformelle og avslappede, står det i

Christian Dior Fall 2020 Ready-to-Wear Collection

På catwalken var modellene kledd opp i lag på lag, med skaut på hodet som ga tydelige 70-tallsreferanser, og frynser og ruter var en gjenganger.

Rosendahl synes at den nye kolleksjonene var annerledes og mye yngre enn det Dior vanligvis presenterer.

– Dior har tidligere vært voksent og litt lady, men nå synes jeg at vi fikk en yngre følelse, spesielt med tanken på miniskjørtene, de oversized plaggene og de bohemske vibbene kolleksjonene ga. Dette har jeg ikke sett tidligere fra Dior, sier Rosendahl.

Hun trekker spesielt frem jordtonene, den klassiske blazeren og de rutete ullpledd-kåpene med frynser.

– Personlig er jeg veldig fan av bohem-stilen, og denne kolleksjonen virket mer moderne enn tidligere selv om den inneholdt de klassiske Dior-plaggene som de er kjent for, som blazeren og tyllskjørtet. Det er den fineste Dior-kolleksjonen jeg har sett siden Maria Grazia Chiuri tok over som sjefdesigner, sier Rosendahl.

UTENFOR: Blitsregnet var et faktum både utenfor og innenfor arenaen, forteller Rosendahl. Foto: Privat

Ida Einarsdottir, redaktør for motenettstedet Melk & Honning, mener at sjefdesigneren Maria Grazia Chiuri fortsetter med sitt sterke fokus på feminisme.

– Det er noe av det som for alvor har tatt det erkefranske motehuset inn i en ny tid, selv om kritikken mot den såkalte T-skjortefeminismen ikke er til å komme unna. Visningen kom passende nok etter at dommen mot Harvey Weinstein falt, sier hun.

Chiuru tok over sjefsstolen hos Dior i 2016, som den første kvinnelige sjefdesigneren i det franske motehusets 70 år lange historie. Siden den gang har hun kommet med flere feministiske budskap i kolleksjonene sine, for eksempel T-skjortene med trykket «We Should All Be Feminist».

– Det er klare referanser til 1970-tallet i kolleksjonen med et fortsatt fokus på inspirasjon fra herreklær – og med blazeren som det absolutte nøkkelplagget som en slags feministisk «uniform». Samme med skoene som stort sett besto av flate boots og slip-ins mens de høye hælene glimret med sitt fravær, sier Einarsdottir og legger til:

– Spørsmålet er om et luksusmotehus noensinne kan bli helt og holdent feministisk?

– Miljøutfordringer preger høstens trender

Annabel Rosendahl har vært på moteuken både i København, Milano og i London. Hun sier dette på spørsmål om hvilke trender hun tror vi vil se mer av til høsten:

– Det er litt tidlig å si, men ut ifra de kolleksjonene jeg har sett frem til nå virker det som at jord- og beigetoner kommer til å fortsette. Ting er mer subtilt og nedtonet enn på lenge, og det tror jeg har sammenheng med miljø- og klimautfordringene verden står overfor, sier Rosendahl og fortsetter:

– Klassiske plagg som ikke er så trendbaserte står sterkt, noe du kan ha i garderoben din lenge. Høsten er en sesong for ytterplagg, så jeg har stor tro på blazeren, kåper i jordtoner og plagg med ruter og klassiske mønster. Noe man har for alltid, rett og slett.

Se et utvalg fra Diors høst- og vinterkolleksjon her:

Dior fall/winter 2020. Foto: FRANCOIS GUILLOT / AFP
Dior fall/winter 2020. Foto: FRANCOIS GUILLOT / AFP
Dior fall/winter 2020. Foto: FRANCOIS GUILLOT / AFP
Dior fall/winter 2020. Foto: FRANCOIS GUILLOT / AFP
Dior fall/winter 2020. Foto: FRANCOIS GUILLOT / AFP
Dior fall/winter 2020. Foto: FRANCOIS GUILLOT / AFP
Dior fall/winter 2020. Foto: FRANCOIS GUILLOT / AFP
Publisert: