Kulturministeren: – Vi vil løfte norsk mote

HEIER PÅ NORSK DESIGN: Kulturminister Linda Hofstad Helleland går på de norske motevisningene når timeplanen tillater det. Tirsdag så hun motevisningen til Veronica B. Vallenes i Operaen. Foto: Trond Solberg / VG
HEIER PÅ NORSK DESIGN: Kulturminister Linda Hofstad Helleland går på de norske motevisningene når timeplanen tillater det. Tirsdag så hun motevisningen til Veronica B. Vallenes i Operaen. Foto: Trond Solberg / VG

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (38) brenner for at motebransjen skal bli en industri Norge kan tjene penger på. Sammen med næringsministeren vil hun løfte de kreative næringene ut i verden.

Tirsdag braket andre runde med Oslo Runway løs – den nye norske moteuka. En av de som dukket opp til visningene i Operaen i Oslo, var statsråden – selvsagt iført norsk design. Hun tok seg tid til en prat med MinMote om mote og kulturpolitikk.

Vil at norsk motebransje skal skape arbeidsplasser

GÅR FOR NORSK: Statsråden hadde på seg kjole fra norske MagMaLou, som holder visning under Oslo Runway onsdag. Foto: Trond Solberg / VG
GÅR FOR NORSK: Statsråden hadde på seg kjole fra norske MagMaLou, som holder visning under Oslo Runway onsdag. Foto: Trond Solberg / VG

– Hva betyr mote for deg?

– Det betyr mye. Som kulturminister er jeg opptatt av mote som kunstuttrykk, og jeg er opptatt av at kunst og kultur skal bidra til verdier utover verkene som kunstnerne skaper. Vi har tatt et stort steg innenfor norsk design. Nå har vi startet å få noen merker som begynner å fly, sier Hofstad Helleland.

Langsiktig plan for norsk mote

For å løfte norsk kultur og kunst har statsråden gått sammen med næringsministeren og etablert et næringspolitisk råd. Rådet skal hjelpe folk i næringen med å ta det neste steget, slik at at gode ideer ikke skal visne hen i arbeidet med å få en bedrift på bena. En av dem som sitter i rådet, og som vil arbeide med å løfte den norske motebransjen, er designeren Leila Hafzi.

– Hun er en av de som vil gi innspill fra motesiden. Hun har jo vært der selv, og gått den tunge veien. Derfor vil hun kunne komme med mange gode innspill, sier statsråden.

Kommentar: Fem ting Oslo Runway trenger for å lykkes

– Men du har en personlig interesse for mote også?

– Ja, jeg har jo det. Hvordan du velger å kle deg sier veldig mye om personligheten din. Jeg synes også mote er interessant ut fra et kunstståsted, og synes det er viktig at mote skal være en industri. I Danmark og i mange andre land skaper motebransjen mange arbeidsplasser. Dit vil jeg være med å løfte den norske motebransjen, sier hun.

Følger du @minmote på Snapchat? Vi oppdaterer direkte fra Oslo Runway.

– Vi trenger flere ben å stå på

– Er det blitt enda viktigere at vi bygger den norske motebransjen nå som flere næringer berøres av lave oljepriser?

– Ja, det er helt riktig. Vi trenger flere ben å stå på! Vi har alle forutsetningene for å lykkes og for å gjøre det stort internasjonalt. Så da må vi legge til rette for det. Ikke minst sørge for at de kreative næringene i Norge har gode rammebetingelser, slik at kunstnerne får utvikle ideene sine. Det norske markedet er så lite, så det er ikke mulig å bli store nok her. Man må ut til USA og resten av verden. Det interessante er hvordan vi tar det steget der, sier Hofstad Helleland.

– Hvorfor er det viktig at vi har en norsk motebransje? Er det for å redde den norske økonomien?

– Det er flere ting, det er ikke bare ett svar. Mote er viktig både fordi det betyr mye for folk, men også fordi det er med på å skape arbeidsplasser og fordi mote er viktig som kunstuttrykk.

Les også: Tidligere Oslo Fashion Week-sjef slakter ny moteuke

– Spennende med nye designere

– Helt til sist, hvilken norske designer er din personlige favoritt?

– Jeg har flere og jeg synes det er spennende å være her for å oppdage de nye. Veronica B. Vallenes er en, som har hentet mange impulser fra Danmark, og som nå kommer tilbake hit og det er veldig kult. Jeg liker variasjon. Jeg er ikke sånn at jeg er veldig tunet inn på enkelte designere.

Oslo Runway-leder: – Et steg i riktig retning

MÅ STÅ SAMMEN: Ditte Kristensen ved THIS IS PR mener det er viktig at politikernee og motebransjen arbeider sammen. Foto: Hilde Holta Lysell
MÅ STÅ SAMMEN: Ditte Kristensen ved THIS IS PR mener det er viktig at politikernee og motebransjen arbeider sammen. Foto: Hilde Holta Lysell

Initiativtaker og prosjektleder for Oslo Runway, Ditte Kristensen, mener det er avgjørende at motebransjen og politikerne trekker i samme retning, og er positivt innstilt til det næringspolitiske rådet som kulturministeren og næringsministeren nå arbeider med.

– Vi må ha med oss politikerne for å løfte den norske motebransjen, og det er også derfor vi vil få på plass en profesjonell arena for norsk mote. Siden første Oslo Runway i august har det skjedd enorme endringer, sier Kristensen.

– For at dette skal bli en suksess må vi samle oss, og dette er et steg i riktig retning. Vi har designerne til det, og vi har ekstremt mange dyktige folk. Det er ikke umulig å ta norsk mote til internasjonale høyder, sier hun.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?