Fem uforglemmelige øyeblikk fra den norske moteuken

I denne saken kan du se Oslo Runway-visningene live - og kose deg med med en oppsummering av fem moteukeøyeblikk vi aldri glemmer.

Å kalle det moteuke er kanskje å ta litt i - men tirsdag og onsdag denne uken viser i alle fall et knippe norske designere sine kolleksjoner i regi av Oslo Runway. Blant dem som skal vise er bransjeveteraner som byTiMo og Moods of Norway, samt «nykommere» som Anne Karine Thorbjørnsen og Iben.

I tv-vinduet i toppen av saken kan du onsdag 13.00 se visningen til cathrine Hammel live. Etter det vil visningen gå i reprise.

Og selv om det ikke alltid har vært Oslo Runway som har arrangert, har det i årevis vært en norsk moteuke to ganger i året - og den har bydd på en rekke solide moteøyeblikk.

Her er våre favoritter:

1. Fam Irvolls kakehatter

fam

Designeren selv, Fam Irvoll, i den berømte kakehårbøylen. Foto: Marte Vike Arnesen / VG

fam

Samsaya på Fam-visning februar 2009. Foto: NTB scanpix

fam

Fra visningen til Fam Irvoll i februar 2010. Foto: NTB scanpix

Fam Irvolls lekne kolleksjoner var lenge et fast innslag under den norske moteuken, og aller best husker vi hårbøylene med kaker. Kanskje ikke så rart - i 2010 dukket nemlig modellikonet Tyra Banks opp i én av dem, snaut to år etter at kakehårpynten først hadde sett dagens lys.

Siden ble hun langt merke til av kjendiser som Lady Gaga og Willow Smith, og i 2013 signerte hun avtale med Topshop. Irvoll har også laget en rekke andre morsomme hårbøyler siden den gang, men fortsatt er det kakene vi husker aller best!

2. Kjendisbråket

KJENDISTUNGT: Stuylist Hedda skoug og Tone Damli på Oslo Fashion Week i 2012. Foto: Espen Braata / VG
KJENDISTUNGT: Stuylist Hedda skoug og Tone Damli på Oslo Fashion Week i 2012. Foto: Espen Braata / VG

I 2012 begynte kritikken å hagle mot det som da var Oslos moteuke, nemlig Oslo Fashion Week, da visningene var rekordfå. Arrangementet ble kritisert for å ha for mye fokus på celebre gjester og for lite på selve moten, og ble kalt en kjendisparodi.

3. Ari Behn i englevinger

Så lenge de har vært i bransjen, har Moods of Norway-gutta Simen Staalnacke og Peder Børresen holdt de mest spektakulære motevisningene. Designerduoen har gjerne arrangert sitt eget show utenfor de etablerte moteuke-rammene, men som regel i samme tidsperiode. Derfor er de med på listen.

Dessuten har står de bak kanskje det mest uforglemmelige øyeblikket fra et norsk catwalkshow noensinne, nemlig da de sendte Ari Behn nedover catwalken iført et par gigantiske englevinger.

4. Christina Ledang-tutten

Christina ledang

Foto: Indigitalimages.com

Christina ledang

Foto: Indigitalimages.com

Christina ledang

Foto: Indigitalimages.com

Christina ledang

Foto: Indigitalimages.com

Høsten 2015 var det duket for første runde med Oslo Runway - et nytt moteukeinitiativ i regi av PR-byrået This Is. Oslo Fashion Week slik den hadde blitt arrangert i årevis, var kansellert.

Arrangementet bød på flere oppturer i Kulturkirken Jacob, og blant de mest bemerkelsesverdige visningene var Christina Ledangs. Kolleksjonen var full av deilige pasteller og vårplagg som culotter, snekkerkjoler og selvsagt designerens signaturplagg - C.L.E.A.N-gensere - men hår og sminke var også mildt sagt on point. Ledang sendte nemlig modellene nedover catwalken med den etterhvert berømte «hipstertutten», som månedene før hadde seilt opp som hovedstadens store trendfrisyre.

5. byTiMo-duene

FREDSDUE: Publikum ble imponert da noen av modellene kom med fugler i hånden. Foto: Indigitals Media/Oslo Runway
FREDSDUE: Publikum ble imponert da noen av modellene kom med fugler i hånden. Foto: Indigitals Media/Oslo Runway

Tine Mollatts millionsuksess byTiMo har de siste årene blitt landets kanskje mest profilerte merke, særlig etter kjolesamarbeidet med Pia Tjelta.

Da merkets vår/sommer 2017-kolleksjon ble vist fra under Oslo Runway på sentralen, var det i kjent stil vintageinspirerte og feminine kjoler med blomsterprint i fokus, og den romantiske stemningen ble understreket da modellene kom bærende på hvite fredsduer ut på catwalken. Et show for minneboken!

Hvordan var din opplevelse i dag?