Dette mener ekspertene om fremtiden til Oslos nye moteuke
Oslo Runway er arrangmentet som skal plassere norsk mote på verdenskartet og være en erstatter for tidligere forsøk på å arrangere moteuke i Norge. Dette mener ekspertene om intiativet.
Jorun Aartun. Foto: Truls Qvale
Siri Tollerød. Foto: Frode Hansen/VG
Marthe Kveli Valeberg. Foto: Privat
Anita Krohn Traaseth. Foto: NTB scanpix
I kveld ble det presentert en smakebit på hva motebransjen har i vente når Oslo Runway går av stabelen i august. Arrangementet er et samarbeid mellom pressebyrået THIS IS PR, L'Oréal Paris og Norwegian Fashion Institute (NFI).
Pre-Oslo Runway presenterte i kveld vår- og sommerkolleksjonene til Epilogue by Eva Emanuelsen, Johnny Love og Veronica B. Vallenes på Norsk Design- og Arkitektursenter i Oslo.
Målet med arrangementet er å sette fokus på norsk mote gjennom allerede etablerte designerne. Oslo Fashion Week som ble lagt ned i fjor etter 10 år, fikk kritikk for å være en kjendisparodi og et freakshow.
Lignende uavhengige prosjekter som Oslo Trend og UP dukket opp, men ingen har klart å etablere en moteuke på lik linje med våre skandinaviske naboland.
- Viktig å øke seriøsiteten
Det vil initiativtaker og prosjektleder for Oslo Runway, Ditte Kristensen, ta tak i.
- Vi har prioritert å invitere politikere, presse og sentrale nøkkelpersoner til pre-visningen. Grunnen til det er å øke seriøsiteten rundt moteuken, og for vise at mote er viktig næring for Norge, forteller Kristensen til MinMote.
Les også:Tidligere OFW-sjef slakter ny moteuke: Kommer neppe til å lykkes
MinMote spurte fire sentrale personer i bransjen om forventningene rundt Oslo Runway:
1. Oslo Runway ønsker å hevde seg internasjonalt. Hva skal til, og tror du de vil få det til?
2. Hva slags arena kan bistå mote-Norge til å komme seg opp nivå som Sverige og Danmark?
3. Tidligere har den norske moteuken vært en kjendisparodi. Her er det flest bransjeaktører. Hvor viktig er publikum for en moteuke og hva er den rette miksen?
4. Første offiselle moteuke fra Oslo Runway går av stabelen i august. Hvilke designerne ønsker du å se /hva bør kriteriene være?
Siri Tollerød (26), internasjonal toppmodell:
1. - Jeg både tror og håper at Oslo Runway får det til. Det finnes mange flinke norske designerne som fortjener internasjonal oppmerksomhet. Norge er et lite land og man må ofte ut av landet for å hevde seg som designer, selv om man har base her.
2. - Dette kan mye mulig være den arenaen norsk mote trenger for å hevde seg. Det er tidlig å si enda, men det blir spennende å se hva responsen blir også etter hovedarrangementet i august.
3. - Publikum er uten tvil veldig viktig. På de store moteukene i Paris og I New York betaler designerne for at moteredaktører og andre sentrale personer skal ha muligheten til å delta på akkurat deres visning. Det er også viktig å ha de rette kjendisene og bloggerne der, gjerne i klær fra designeren som skal vise. Alt handler om hvem som blir sett og forbundet med det aktuelle merket.
4. - Jeg håper å se Fall Winter Spring Summer i august. Designet deres er stilrent, av god kvalitet og er enkelt å bruke. Kriteriene bør være at det er etablerte designerne som publikum allerede har kjennskap til, og som har potensial til å hevde seg internasjonalt.
Anita Krohn Traaseth (45), administrerende direktør i Innovasjon Norge:
1. - Jeg tror at de får det til og at timingen er nå. At Norwegian Fashion Hub, vår første klynge for mote, ble etablert i 2014 var helt nødvendig. Det er viktig at næringen ser og ønsker velkommen et økt samarbeid og behovet for en økt profesjonalisering. Samarbeid er den nye konkurransekraften for alle næringer, og de fleste som har prøvd seg på egenhånd vet hvor tøft det er å være designer og skal lykkes alene i beinhard internasjonal konkurranse. Det å få norsk motebransjen til å finne en god balanse mellom det å være designdrevet og det å være kommersiell, er essensielt.
Også må vi etterhvert koble de mindre aktørene opp mot de større som Varner-gruppen slik at alle kan lære av hverandre. Kvaliteten på det som produseres nå, fra norske designere, det fortjener oppmerksomhet.
2. - Vi er en ung motenasjon sammenlignet med nabolandene, men omstillingen landet vårt står overfor nå gir denne næringen og andre næringer et veldig stort potensiale for å ta mer plass og hevde seg internasjonalt. Vi trenger mange ben å stå på fremover. Jeg tror det er viktig at vi klarer å smale og profesjonalisere motebransjen, og øke kunnskapen om hvordan det er å etablere seg som designer, både nasjonalt og internasjonalt. Vi har en god historie internasjonalt og ligger fremme med fokus på miljø, bærekraft og verdier. Vi må også her konkurrere på kvalitet.
3. - Jeg tror veldig mye av det som har skjedd innen motenæringen de siste syv årene, har folk flest ikke fått med seg, meg selv inkludert. Men da må vi få økt kunnskap om hvem designerne er, hva de lager, hvorfor, hvordan og hvor vi kan handle. Det er ikke enkelt i dag for sånne som meg som ikke er så godt kjent i den norske motebransjen. Ved tilfeldighet har jeg kjøpt norske design, uten å vite det da merkevaren høres internasjonal ut og det ikke er enkelt å se at det er fra norske designere.
- Jeg oppfordrer alle norske kvinnelige OG mannlige toppledere, inkludert politikere og andre synlige profiler til å delta mer på arrangementer som dette for å øke kunnskapen til mote som næring i Norge. Vi bør i tillegg kle oss mer i norsk design ved enhver offisiell og offentlig anledning. Jeg ble veldig inspirert til å gjøre mer av det etter presentasjonen i kveld. Jeg var mildt sagt imponert.
4. - Jeg ønsker å se mangfoldet, for det har vi fått nå. Også et lite ønske om å se mer av designerne som presenterte i dag. Epilogue er nok en ukjent diamant for mange norske forretningskvinner. Leila Hafzi er også veldig spennende med tanken på hennes miljøprofil og unike kjoler. Hun representerer en spydspiss inn i mot hva norsk design bør kommunisere. Hammel, Norwegian Rain – listen har begynt å bli lang!
- Skal vi få til dette på Rådhuset, og det bør vi da få til da 80% av næringen er konsentrert rundt Oslo området, bør det romme et mangfold av designerne, også jeg vil gjerne se litt mer av utvalget av klær vi har til norske forretningskvinner. Kombinerer vi dette med kvalitet og miljøbevissthet kan vi vise at Norge har designerne som kan lage enda kulere klær til Claire Underwood. (Hovedrolleinnhaver i Netflix-serien House of Cards, Red. anm.)
Marthe Kveli Valeberg (35), designer og gründer av butikken MagMaLou:
1. - Det er ingen tvil om at dette arrangementet er et positivt løft fra seriøse aktører. Dette er en kjempegod mulighet for mote-Norge å få en ny, stødig arena å vise på. Jeg håper arrangementet lykkes, for de har absolutt potensiale til å få det til.
2. - Det er tidlig å si, men man kan jo håpe at Oslo Runway er det vi trenger. Jeg håper folk stiller seg positive til det istedenfor å være så kritiske. Det er utelukkende positivt for Norge å ha en felles, seriøs motearena som både styrker og fremmer norsk design.
3. - Det er ingen hemmelighet at man vil ha de rette navnene der for å skape blest om arrangementet. På tidligere moteuker var mye av problemet at kjendiser som ikke direkte assosieres med mote og den type setting var invitert. Jeg tror det er viktig å samle de seriøse og flinke motebloggerne og kjendisene, i tillegg til å ha fokuset på innkjøpere, presse og sentrale personer i kultur – og næringslivet.
4. - Merkene som blir presentert bør være relevante og ha salgspotensial. Det er for tidlig å ha et moteshow hvis man er på hobbybasis, det er avgjørende at designerne som viser har en produksjon allerede. Misforstå med rett, det er kult med «up and coming» designere, men det bør ikke være hovedfokus. Designerne jeg ønsker å se i august er Holzweiler, Fall Winter Spring Summer, Arnie Says, Mardou & Dean. Felles for disse aktørene er at de har en kommersiell verdi, men likevel klarer å ha et tydelig DNA.
Jorun Aartun (32), journalist og forfatter:
1. - Jeg tror at det er viktig at man starter et sted. Arrangørene har jobbet veldig hardt for at arrangementet skal fremstå som profesjonelt. De har vært bevisste på invitasjonene for at det først og fremst er motebransjen som er til stede. Det å vise frem kolleksjonen sin er viktig, men minst like essensielt er det å ta bruk flere plattformer som sosiale medier, så man ikke bare lener seg på denne arenaen. Det er kjente designerne og varemerker som presenteres på Oslo Runway, og det har mye å si.
2. - Dette arrangementet kan være en av flere arenaer mote-Norge trenger. Det virker å være et velfungerende utstillingsvindu hvor designerne kan kommunisere kolleksjonene sine for presse og innkjøpere, men også næringslivet. Konklusjonene er at hvis norsk mote skal hevde seg, er det viktig at næringslivet og politikerne ser vekstpotensialet i næringen, i tillegg til at designerne bør ha en kommersiell tilnærming til faget.
3. - Den rette miksen består av journalister, seriøse motebloggere og innkjøpere som er villige til å ta inn kolleksjonene. Jeg mener også at det er viktig å skape blest rundt arrangementet ved å invitere andre personer som er interessert i mote som filmregissører, musikere og fotografer. Det vil gi arrangementet kred.
4. - Det hadde vært utrolig kult om Oslo Runway fikk være på Rådhuset. Både i Sverige og i Danmark stiller politikerne lokalene sine til disposisjon, og det sier mye om respekt og hvilken verdi mote har i disse landene. Jeg ønsker å se Holzweiler, Mardou & Dean og ikke minst Fall Winter Spring Summer.