Tidligere modell langer ut mot designernes små størrelser

Hvem har skylda for at modellene på catwalken er syltynne? Tidligere modell Sophie Dahl mener det er designerne.

Sonia Huanca Vold
Publisert:

Sophie Dahl (34) var tidligere en av verdens mest kjente pluz size-modeller. Nå langer hun ut mot designere og mener de oppfordrer til at modellene skal være sylslanke, melder Daily Mail.

Sophie Dahl har selv fått mye oppmerksomhet i media for utseende sitt. Hun slo gjennom som formfull modell, men raste senere ned i vekt. Nå har hun lagt modellkarrireren bak seg og valgt å gå i forfatterfotsporene til sin bestefar Roald Dahl.

Det var da Sophie Dahl deltok på litteraturfestivalen Words in the Park i London, hvor hun promoterte sin nye kokebok, at hun tok opp problemet med størrelsene på vareprøvene til de store designerne. Den tidligere modellen kunne fortelle at vareprøvene, som er plaggene modellene bruker på catwalken og i moteserier, er flere størrelser mindre enn de som havner i butikk.

– De er for små. Det er som barneklær, uttalte Dahl.

Mye dobbeltmoral

Modellmamma Eivor Øvrebø, som eier og driver Team Models, reagerer med latter når hun får høre at Sophie Dahl langer ut mot designere.

– Det er det dummeste jeg har hørt. Var det ikke hun som gikk så mye ned i vekt fordi hun ville passe inn i de størrelsene selv?

Øvrebø mener det er mye dobbeltmoral ute og går når det kommer til bruken av slanke modeller.

– Spania var jo et av de første landene som begynte å gnåle om BMI. Like etter sendte den spankse kleskjeden Zara ut en forespørsel etter modeller i størrelse 32, forteller hun.

Øvrebø bekrefter også til minMote at flere norske modeller har blitt sendt tilbake til modellbyrået uten oppdrag fordi de ikke er tynne nok.

Motemagasinene har tidligere fått mye kritikk for å ha tynne modeller på trykk, men flere i bransjen mener at det er hos designerne ansvaret ligger. Også tidligere har vareprøvestørrelsene blir kritisert. I 2009 uttrykte redaktøren i britiske Vogue, Alexandra Schulman, frustrasjon over at designernes vareprøver ofte var for små for modellene.

– Det er skuffende at ingenting har endret seg når det kommer til størrelsene på varepørvene. Det hadde vært riktig sted å starte, sa Schulman den gang.

Nylig inngikk Vogue, som er verdens største motemagasin, en pakt mot kalt «Health Initiative». Alle de nitten redaktørene har blitt enige om kun å bruke sunne modeller på trykk i magasinene sine. Tiltaket går blant annet ut på å forby bruken av modeller som har spiseforstyrrelser og modeller under 16 år.

Eivor synes det er flott at Vogue sier de viser engasjement, men tror ikke pakten lar seg gjennomføre.

– Er man ikke tynn nok får man ikke de gjeveste jobbene, og på en måte stemmer jo noe av det Dahl sier. Hadde designerne begynt å lage vareprøver i størrelse 34-36 i stedet for 32-34 hadde mye vært gjort. Og hadde de store, internasjonale modellbyrående vært tøffe nok, kunne de nektet å levere modeller i de minste størrelsen, men konkurransen er for tøff til at de våger, sier hun.

LES OGSÅ: Vogue vil ha slutt på anorektiske modeller - norkse redaktører jubler

LES OGSÅ: Lege: – Dette er syke kroppen

LES OGSÅ: Israel forbyr undervektige modeller

Publisert: