Den legendariske Cosmopolitan-redaktøren Helen Gurley Brown er død

Tidligere Cosmopolitan-redaktør Helen Gurley Brown revolusjonerte kvinnebladverdenen på 60-tallet. Mandag døde hun 90 år gammel.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

AV: MARTINE LUNDER OG MARCUS HUSBY

Det skriver Hearst, som eier Cosmopolitan, i en pressemelding sitert av Huffington Post. Pressemeldingen sier ikke noe om dødsårsaken, men opplyser at den tidligere kvinnebladredaktøren døde på sykehuset i New York.

Helen Gurley Brown er en av magasinverdenens mest kjente skikkelser, etter at hun snudde kvinnebladet Cosmopoliten fra krise til suksess da hun tok over som redaktør i 1965. Bladet var da inne i en periode med svært lava salgstall, før den frittalende Helen Gurley Brown startet en snuoperasjon. Helens kampsak var frihet og selvtillit hos kvinner, uansett livssituasjon. Helen fylte Cosmopolitan med sterke rollemodeller og livsguider, og holdt fast på at kvinner « kunne få alt - både kjærlighet, sex og penger».

Besøkte Norge

For bare fem år siden besøkte hun Norge for å være med på lanseringen av den norske versjonen av kvinnebladet.

Daværende forlagsredaktør Ellen Arnstad vil aldri glemme møtet med kvinnen bak Cosmopolitan-suksessen.

- Hun var da 85 år gammel, men stilte i lårkort Chanel-kjole, nettingstrømper og skyhøye hæler. Der og da bestemte jeg meg for at slik ville jeg også være når jeg ble 85, sier Arnstad til minMote.

Arnstad forteller at Gurley Brown neppe vil bli glemt i motebransjen, hvor hun satte standarden med sin oppmuntrende tilnærming til alle typer kvinner. Det var også Gurley Brown som kom med det berømte ordtaket «Good girls go to heaven, bad girls go everywhere».

- Helen Gurley Brown er kvinnemagasiner slik vi kjenner dem i dag. For henne var det viktig å formidle at alle kvinner skulle tro på seg selv, og hvis man bare gjorde det kunne man få til alt. Hun vil nok alltid bli husket og hun var en fantastisk inspirerende kvinner, sier Arnstad.

Fikk kjærlighetstips

TV-kjendis Pia Haraldsen fikk i sin tid kjærlighetsråd av den legendariske Cosmopolitan-redaktøren under lanseringen v norske Cosmopolitan. Inne på et stille VIP-rom, innerst i lokalene på Grand Hotel, delte de to kjendisdamene tanker om både det nye bladet og sine private kjærlighetsforhold.

- Jeg har funnet tonen med Pia, hun er en veldig sjarmerende, ordentlig og smart jente, sa Gurley Brown til VG den gangen.

Haraldsen synes det er trist at hun nå har gått bort.

- Jeg møtte Helen på lanseringen av Cosmopolitan da jeg jobbet som redaktør for bladet. Hun var en livsglad, sprudlende og sjarmerende dame som var åpen og lett å snakke med. En sann legende som vil bli dypt savnet, sier Haraldsen til minMote.

- Bibel for single jenter

Hearst-sjef Frank A. Bennack mener Helen Gurley Brown satte preg på Cosmopolitan på en mer personlig måte enn andre redaktører noensinne har gjort.

- Under hennes regime ble Cosmpolitan en bibel for single jenter over hele verden. Helen var et ikon. Hennes direkte råd om forhold, karriere og skjønnhet revolusjonerte en hel magasinbransje. Hun levde hver dag til det fulle og vil alltid bli husket som den ultimate Cosmo-jenta, sier han i pressemeldingen.

Publisert:

Finn mer innhold om: