Den originale «Trollmannen fra Oz»-kjolen kan gå for 2,8 millioner kroner

Når Judy Garlands selekjole fra «Trollmannen fra Oz» skal på auksjon, forventes det budkrig i millionklassen.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Det er den originale kjolen fra filmen fra 1939 som skal selges til høystbydende, skriver Daily Mail. Judy Garlands karakter Dorothy gjorde den rutete kjolen verdenskjent, og i USA har den blitt et populært Halloween-kostyme.

Les også:Rubinskoene fra «Trollmannen fra Oz» selges – men er de verdt 11 millioner kroner?

Det skal dessuten ha blitt laget flere identiske versjoner, men likevel skal kjolen som nå auksjoneres bort være den eneste gjenværende. Nettopp derfor tror auksjonseier Darren Julien at kreasjonen kan gå for opp mot en halv million dollar, eller 2,8 millioner kroner. Budrunden starter imidlertid på 1,1 millioner kroner.

Det er den velrennomerte kostymedesigneren Adrian Adolph Greenberg som står bak kjolen, som dog ikke er like kjent som de rubinfargede skoene. De har også blitt solgt for flere millioner på auksjon, men det finnes i motsetning til kjolen flere originale par.

Les også:Mette-Marits designerplagg utsolgt på rekordtid

«Trollmannen fra Oz» er en av verdens mest kjent filmer, men var aldri noen stor salgssuksess. Filmen tjetne inn rundt 17 millioner kroner, men var også selskapet MGMs dyreste på den tiden med et budsjett på rundt 11 millioner. Fantasy-filmen ble like etter nominert til seks Academy Awards, og vant i kategoriene beste sang for «Over the Rainbow» og beste musikk. Judy Garland vant også en pris for sin skuespillerprestasjon i så ung alder - hun var 16 år da hun spilte inn «Trollmannen fra Oz».

Auksjonen holdes passende nok i eksklusive Beverly Hills i California, og har fått navnet «Icons and Idols 2012: Hollywood». Startskuddet går 9. november, og over 800 rekvisitter fra kjente filmer og kjendiser skal selges. Blant annet skal jakken til Katherine Hepburn fra filmen «Desk Set» og Julie Andrews kjole fra «Sound of Music» selges, i tillegg til flere kjente James Bond-dresser, skriver Daily Mail.

Les også:Nå går Margaret Thatchers garderobe på auksjon

Publisert:

Finn mer innhold om: