Acne trekker tilbake angoraplagg fra alle sine butikker

IKKE I BUTIKK: Acne har i flere sesonger solgt angoraplagg produsert i Kina - her er en genser fra fjorårets høstkolleksjon. Det svenske motehuset har nå fjernet sesongens fire angoraplagg fra sine butikker. Foto NTB SCANPIX
Oda Marie Midbøe
Publisert:

Et av Skandinavias største motehus fjerner produkter som inneholder angoraull fra alle sine butikker. Acne Studios vil nå undersøke om produktene er produsert etter egne retningslinjer.

– For oss er det viktig at dyr behandles bra. Vi aksepterer kun kaninhår fra farmer med gode dyreforhold. Vi har fulgt angoraulldebatten tett og uroen noen kunder uttrykker. Foreløpig kan jeg ikke gi andre svar enn det vi har lagt ut tidligere, skriver pressesjef i Acne, Jesper Kling, i en e-post til minMote, og henviser til svarene motehuset ga til urolige kunder via sin Facebook-side fredag.

minMote skrev torsdag om hvordan klesbransjen i Norge har reagert på den sjokkerende videoen som viser skrikende angorakaniner som får pelsen revet av mens de er i live.

NB! Sterke bilder i videoen:

Fredag har en håndfull personer skrevet innlegg på Acne Studios' Facebook-side og linket til saker om angorapelsindustrien og videoen som PETA har laget ved hjelp av skjult kamera-opptak fra kanin-farmer i ni asiatiske land. Som svar til forbrukerne, har Acne lagt ut følgende melding:

«Acne Studios aksepterer kun angorakaninhår fra gårder med godt dyrehold. I den nåværende høst/vinter 2013-kolleksjonen har det vært fire produkter som inneholder angorahår. Vi har iverksatt ytterligere undersøkelser få å forsikre oss om at disse konkrete produktene er produsert i henhold til våre retningslinjer. I mellomtiden har vi besluttet å fjerne produktene fra våre egne butikker og acnestudios.com. I de kommende kolleksjonene, vår/sommer 2014 og høst/vinter 2014, er det ingen angorahår i produktene våre».

POPULÆR: Acnes angoraplagg kan ikke lenger kjøpes i merkets egne butikker. Foto: minMote

Rundt 90 prosent av all produksjon av angoraull skjer i Kina, ifølge FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO. Acne har i flere sesonger solgt angoragensere laget i Kina. minMote var for kort tid siden inne på Acne Studios sin nettbutikk. Angoraplaggene som tidligere har vært tilgjengelige på nettsiden er nå ikke å finne.

Flere aktører i den skandinaviske klesbransjen fortalte torsdag at de har svært strenge retningslinjer for sine leverandører av angorapels. Både H&M, Varner-gruppen og det norske merket FWSS uttrykte overfor minMote at de følger sine samarbeidspartnere tett, og at metoden for hårinnsamlingen av angorapelsen som vises i PETA-videoen overhodet ikke er akseptert.

– Plukking er ikke tillatt under noen omstendigheter, og dyrene må behandles på en god og human måte under hårinnsamlingen. Voldsom eller hard behandling av dyrene er ikke tillatt. Farmene må følge våre krav til helse, næring og levestandard for dyrene, skrev presseansvarlig Kristin Fjeld i H&M Norge i en e-post til minMote torsdag.

Det er imidlertid ikke bare klesbransjen selv som har reagert på de sterke bildene. Nå har flere norske motemagasiner bestemt seg for å slutte å anbefale plagg laget av angoraull. Det Nye, Henne, KK og StyleMag forteller til minMote at de fremover vil unngå å ha angoraplagg på trykk.

Les saken her: Norske moteredaktører reagerer på angoraullavsløringer

PR-ekspert Trond Albert Skjelbred. Foto: Paul Bernhard

- Vil styrke deres brand

Pr-ekspert Trond Albert Skjelbred, partner hos NOR PR, tror Acnes strategi om å trekke tilbake angoraullprodukter vil bidra til å styrke deres merkevare.

- Acne mister kanskje noe forretning på kort sikt, men det er til gjengjeld positivt for dem å fremstå som opptatt av dyrevelferd. Når dette omtales av medier som VG og deles via sosiale medier, vil det styrke deres brand og de vil bli sett på som et merke som tar sine etiske retningslinjer på alvor, sier Skjelbred til minMote.

Dermed følger Acne Studios i fotsporene til flere svenske og vellykkede forretningsvirksomheter.

- Globale merkevarer som Ikea og Volvo har også lav terskel for å trekke tilbake produkter det er noe galt med - det er nærmest en del av markedsføringen. Dette gjør at de oppleves som seriøse og vi forbrukere får tillit til dem, sier Skjelbred.

I ACNE: På første rad under London Fashion Week i 2012 satt Kanye West kledd i en genser signert Acne. Foto: Getty Images/ All Over Press

Acne Studios er et av Skandinavias største motehus, og har opplevd en enorm suksess siden oppstarten i 1996. Kjendiser som Rihanna og Kanye West, samt motebloggere som Elin Kling og Hanneli Mustaparta har gått kledd i Acne, og det svenske merket har blitt omtalt flerfoldige ganger av de mest toneangivende motemagasinene i verden, deriblant Vogue og Elle.

minMote-leder Sonia Huanca Vold mener det er positivt at Acne gjør ord om til handling.

– Jeg synes det er flott at en så stor og anerkjent merkevare som Acne går foran som et godt eksempel og fjerner angoraproduktene sine. Det viser at de tar sine egne retningslinjer på alvor. Det er ikke ofte klesmerker gjør dette av hensyn til dyrevelferd, sier Vold, og fortsetter:

– At flere av kundene som har postet innlegg på Acnes Facebook-side er norske, er ikke overraskende. Acne er et populært merke i Norge, og mange moteinteresserte har deres angoragensere hengende i skapet – derfor vil de nok også ha svar på om de kan stole på at Acne tar etiske hensyn i sin klesproduksjon, sier hun.

Publisert: