Eksplosjon i skjønnhetskirurgi på overarmene i USA

Stadig flere amerikanere tyr til plastisk kirurgi for å stramme opp overarmene – på tolv år har det vært en 4000 prosent økning i skjønnhetsinngrepet.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Dette kommer fram i den årlige rapporten til The American Society of Plastic Surgeong (ASPS), som nylig ble offentliggjort. Ikke overraskende er det fortsatt brystforstørrelse som topper statistikken, men et relativt nytt inngrep øker mest i etterspørsel: Oppstramming av overarmene, eller «upper arm lift», som det heter i rapporten.

Beundrer Michelle Obama

Siden 2000 har antallet inngrep økt fra 338 til 15.457 - en økning på over 4000 prosent . Totalt ble det utført nesten 1,6 millioner kosmetiske operasjoner i USA i fjort, som faktisk er en nedgang på 16 prosent fra 2000.

ASPS (som er verdens største plastisk kirurg-organisasjon med over 7000 medlemmer) har også kjørt en undersøkelse, hvor 1219 kvinner over 18 år har svart på hvilke armer de beundrer mest. På toppen troner førstedame Michelle Obama med 31 prosent av stemmene, tett fulgt av Jennifer Aniston med 29 prosent. Obamas veltrente armer har for øvrig vært en «snakkis» siden hun trådte inn i offentligheten.

Økning i Norge

Også hos Oslo Plastikkirurgi kan overlege dr. med. Amin Kalaaji fortelle at de har opplevd en økning i etterspørselen av overarmsinngrep.

– Det har vært en moderat vekst, men ikke noe tilsvarende den enorme økningen i USA. Tidligere har overarmplastikk vært et populært inngrep blant kvinner mellom 40 og 60 år, men i dag er det flere yngre som ønsker å få utført armplastikk, sier Kalaaji som understreker at brystforstørrelse er langt mer etterspurt på klinikken hvor han jobber.

Skeptisk til å operere unge

Overlegen forteller videre at han er skeptisk til å utføre armplastikk på unge kvinner.

- Det er rett og slett fordi inngrepet gir synlige arr. Da finnes det andre alternativer som er bedre, mener han.

Fortsatt er det brystforstørrelse som er soleklart mest populært blant kvinner i USA, og hele 186.000 kvinner fikk inngrepet utført i fjor. På andreplass ligger neseoperasjon, tett etterfulgt av fettsuging.

For menn er neseoperasjon mest populært, mens øyelokkirurgi og fettsuging kommer på henholdsvis andre og tredje plass.

Publisert: