Moteblad får kritikk for ukritisk tarmskylling-intervju
Det norske motemagasinet Stylemag får krass etikk-kritikk for sin omtale av den omstridte behandlingsformen tarmskylling. - Man kan lure på om dette er betalt, sier etikkekspert Carl-Erik Grimstad.
Motemagasinet StyleMag har tidligere denne måneden publisert en sak om tarmskylling med tittelen «Derfor tar kjendisene tarmskylling». Saken består av et intervju med en sykepleier ved Elite Helse Medisinske Senter i Oslo, som svarer på spørsmål rundt den mye omdiskuterte behandlingen. Legene minMote har vært i kontakt med, mener at skjønnhetsbehandlingen ikke har noen vitenskapelig dokumentert effekt, og stiller seg svært kritiske til kommersialiseringen av denne typer behandlinger.
Ikke unikt
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, mener saken i Stylemag på ingen måte er et unikt eksempel i norsk presse.
– Dette er jo en artikkel hvor én kilde får informere om sitt produkt, og som sådan blir magasinet et mikrofonstativ, slik vi også innimellom ser det på TV og radio, sier Løken Stavrum til minMote.
I saken stiller journalistene blant annet spørsmål om hva norske kvinner som ønsker penere hud og mer glød kan gjøre for å oppnå dette. «Hvilke tilbud har dere?» spør de den intervjuede sykepleieren, som i sitt svar forteller om de ulike behandlingene klinikken tilbyr.
- Alvorlig
– Det er en type journalistikk som jeg trodde de fleste holdt seg for gode til. Artikkelens form og innhold fremstår som et rendyrket reklamebudskap, og man kan lure på om dette er betalt, sier Carl-Erik Grimstad, førsteamanuensis ved journalistikklinjen på Norges Kreative Høyskole og lærer i presseetikk.
Grimstad mener saken en gjennomsyret av presseetiske fallgruver.
– Det uetiske i dette kommer også til uttrykk ved at det ikke har blitt stilt et eneste kritisk spørsmål. Særlig i en sak der man står overfor en kontroversielt tilbud, er dette alvorlig, sier han videre.
Han henviser til Tekstreklameplakaten som fastslår at det skal være et tydelig skille mellom redaksjonelt stoff og reklamestoff.
– Publikum skal være trygge på at redaksjonelt innhold og presentasjon skal etterleve dette punktet, og en artikkel må ikke fremstå i form og innhold som en reklame. Det må være noe i saken som skiller den fra en vanlig reklameartikkel, sier han.
-Fremstår som ren promotering
Psykologspesialist Jan Ole Hesselberg mener artikkelen fungerer som en promotering av tarmskylling.
- Media har uten tvil stor innflytelse på hva folk vet om helse. Slike ukritiske saker som dette bidrar i beste fall til at folk bruker penger på noe som ikke virker, i verste fall til at de tar valg som er negative for egen helse, sier han til minMote.
Han forteller at motemagasiner når ut til et forholdsvis ungt publikum - et publikum, som i større grad enn andre, ikke søker informasjon om slike behandlinger andre steder.
- Saken alene er ikke et stort problem, men forbrukere bombarderes med slike artikler. At redaktører og journalister ikke i større grad dobbeltsjekker med fagfolk og forskere, forundrer meg virkelig. For meg fremstår akkurat denne artikkelen som ren promotering av behandlingen og klinikken, sier Hesselberg.
- Burde ringt ulike fagfolk
Stylemag tar imidlertid selvkritikk for at saken fremstår som ensrettet og lite kritisk.
- Nettsaken der Stylemag omtaler tarmskylling er deler av en gjenbrukssak fra magasinet, der vi omtalte ulike former for populære kjendisbehandlinger og tips forrige år. At det i nettsaken kun var denne behandlingen som ble omtalt, innser vi kan virke ensrettet. Vi er oppmerksomme på bruk av flere kilder, og burde ringt ulike fagfolk. Saken «derfor tar kjendisene tarmskylling» er en sak der vi omtalte dette som en kjendistrend, da det er kjent at flere kjendiser faktisk tyr til denne behandlingen. For å understreke ytterligere, ingen i redaksjonen har prøvd tarmskylling, skriver sjefredaktør i Stylemag, Celine Aagaard, i en e-post til minMote.