Slik pleier du vinterhåret

I kulda er det vanskelig å holde håret fint og sunt. Her er tipsene til hvordan du beskytter og pleier håret ditt i vinter.

Mari Glans
Publisert:

Om vinteren er det ikke like lett å se bra ut på håret. Elektrisk hår som er tørt og aldri ligger som det skal er en utfordring for de fleste, i tillegg kan minusgrader ødelegge hårfibrene om du bruker feil hårprodukter.

Frisør Stine Monsen ved salongen Theresesgate 35 i Oslo, forteller at håret tar like mye skade av kulden om vinteren som det gjør av sol og saltvannsbading om sommeren.

- Vinterværet påvirker håret på forskjellige måter og kulden kan være veldig skadelig for håret. I tillegg til forfrysning av hårfibrene utsettes håret i stor grad for mekanisk slitasje, som sliter på hårstråene når luer og skjerf går av og på flere ganger daglig, forklarer Monsen.

Har du frisørangst?Slik blir du fornøyd hos frisøren

Beskyttt håret ditt

For å ta vare på håret om vinteren, er det viktig å beskytte det for kulden på samme måte som man skjermer huden.

- Hvis man skal være ute over en lengre periode, bør man pakke inn håret. Enten sette det opp og ha på en lue, eller å la det ligge nedover ryggen inni jakka. Selv om hår er biologisk dødt, reagerer det på varme og kulde. Om håret fryser blir det også mer sårbart fordi frosset hår er sprøere enn normalt, forteller frisøren.

Det verste man kan gjøre mot håret om vinteren, er å gå ut med fuktig hår. Det gjelder også ved bruk av produkter som som inneholder vann.

- Den minste antydning til fukt vil fryse i håret og skade fibrene. Når fibrene i håret fryser kan de knekke, og dermed blir håret svakere og virker tørrere.

Stine Monsen anbefaler å vaske håret i god tid før man drar ut, gjerne på kvelden før slik at håret rekker å bli gjennomtørt. Om du bruker hårføner, må du passe på at håret er helt tørt før du går ut.

- For å sjekke at håret er tørt når man føner, kan man ta vekk føneren og holde på håret. Hvis håret kjølner på bare noen sekunder, er det fortsatt fukt i håret, men hvis det holder seg varmt opp mot et halvt minutt, er det tørt. Pass bare på at du ikke føner håret for lenge, og bruk gjerne et varmebeskyttende produkt før du føner, tipser frisøren.

Er håret matt og livløst?Slik får du glansen tilbake

Velg riktige produkter

Det er ikke bare vått hår som kan skade håret, mange hårprodukter inneholder vann som vil fryse i håret på samme måte.

- Unngå vannbaserte produkter som enkelte stylingkremer og gelévokser om vinteren, disse kan fryse til i kulden. Vokser basert på fett, oljer og harpiks fungerer bra, det samme gjør holdprodukter man bruker før man føner håret, på den måten får man fønet ut fukten i disse produktene, sier Monsen.

Man bør bruke de samme prinsippene for håret om vinteren som man bruker til huden, altså rikere pleieprodukter og mer oljebaserte produkter som beskytter håret.

- Velg shampo og balsam med masse fuktighet og som gjerne inneholder en type olje. Husk at også huden i hodebunnen blir ekstra tørr om vinteren, denne kan du pleie med en shampo med godt fuktighetsinnhold. Leave-in conditionere og pleieprodukter basert på oljer vil også tildels beskytte håret mot kulden, på samme måte som kuldekrem beskytter huden, sier Stine Monsen.

- Dårlig hår ødelegger antrekket. Les intervjuet med Celina Midelfart

Elektrisk hår

Innefyring, tørr luft og at man drar mange plagg over hodet hver dag, gjør håret ekstra elektrisk. Dette kan man bedre ved å bruke riktige produkter.

- Om man ikke bruker balsam til vanlig kan man bli spesielt plaget av dette. Prøv å bruke en en lett conditioner for å dempe det verste. Ellers bør man unngå syntetiske skjerf og luer, disse kan også gjøre håret mer elektrisk enn plagg i ull og bomull, sier Monsen, og har ellers et gammelt kjerringråd man kan prøve i krisesituasjoner.

- Man kan prøve å gni hendene fort mot hverandre og dra dem over håret slik at håret roer seg, avslutter hun.

Få sunt og vakkert hår!Les minMotes hårpleie-guide

Relevante artikler videre:

Kjøp hårproduktene på nett!Her er de beste nettbutikkene for hår

Vil du ha langt hår?Slik sparer du ut håret

Alle vil ha håret hennes!Se hvem det er her!

Dårlig hårdag?Dette redder deg fra hårkrisene

Publisert: